Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2016 13:06
Čas čtení 0:00
Pavel B.

Jude Law v roli zvráceného papeže přichází v jednom z nejočekávanějších seriálů roku

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

První dvě epizody uvedl oscarový režisér již v Benátkách, nyní přichází s mladým americkým papežem na televizní obrazovky. Zde jsou naše první dojmy.

The Young Pope (Mladý papež) je konečně tady. Oscarový režisér Paolo Sorrentino (Mládí, Velká nádhera) přikročil k televiznímu projektu, a to s kontroverzním příběhem o mladém kardinálovi Lennym, který brzy pronese svou první řeč na balkoně Baziliky sv. Petra, čímž se oficiálně stane novým papežem. A tady to všechno začíná.

Jude Law v roli zvráceného papeže přichází v jednom z nejočekávanějších seriálů roku
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


Příští Pius XIII., kterého ztvárnil charismatický Jude Law, vyrůstal v Brooklynu a vychován byl jeptiškami. Rodičovská láska mu moc neříká, přátelské vztahy už vůbec a na svět se dívá vlastníma očima. Ve Vatikánu způsobí nemalý průvan. Má 47, kouří a myšlenkami je nesmírně vulgární a pobuřující. Taková je i jeptiška (Diane Keaton) nosící tričko „I am a virgin“, kterou si do Vatikánu zavolal.

„Rozzlobil seriál někoho? To je problém Vatikánu, ne můj,“ odpovídá novinářům režisér a zároveň prozrazuje, že se při psaní scénáře nechal inspirovat emeritním papežem Benediktem XVI. - Jozephem Ratzingerem. Ten si během pontifikátu také rád zapálil a nosil červené mokasíny podobné těm, které nosí výstřední seriálový papež. Kontroverzní projekt brání i samotný Jude Law: „Určitě to někoho pobouří, ale o tom to přece je.“

Jude Law v roli zvráceného papeže přichází v jednom z nejočekávanějších seriálů roku
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


Držitel dvou nominací na Oscara Jude Law v Boha nevěří, a proto roli kontroverzního papeže přijal bez problémů: „Nikdy jsem nebyl hluboce věřící. Nevěřím ani v pravidla, kterými se řídíme. Řekněme, že věřím v přirozený řád se všemi jeho pozitivy a negativy. Tento seriál je o víře, ale i o pochybnosti.“


Když ho očekává jeden z kardinálů, nekompromisně odvětí, že nejprve si chce vypít svou třešňovou dietní kolu. Jude Law se nešetří a v roli mladého amerického papeže náramně připomíná hrdinu seriálu House of Cards Franka Underwooda. I když se tyto asociace mohou zdát odvážné, způsob, jakým Sorrentino přitahuje pozornost na hlavního hrdinu, postavu fiktivního amerického prezidenta opravdu připomíná. Frank (Kevin Spacey) je stejný egocentrik, cynik a bezcitný pragmatik připravený učinit velké změny bez ohledu na případné oběti. Nicméně zatímco Frank nahlas o svých nekompromisních tazích hovoří, příští Pius XIII. nic neprozrazuje. O to děsivější je jeho tajemnost.

Pochybuje o věřících, ale také o sobě. Sní, že řeční o masturbaci a v hlavě si promítá obrazy, jak se kardinálové fackují navzájem. Ale není to jen o něm. Je to i o jeptiškách hrajících fotbal, alkoholismu, sexualitě a dalších tématech, se kterými se tvůrci pohybují na tenkém ledě. Pod palbou je celý Vatikán a nový koprodukční seriál se tak zařadil k nejkontroverznějším seriálům za poslední roky. Těžko vůbec věřit, že si režisér coby rodilý Ital takto rýpl do vlastního. A co na to publikum? The Young Pope neustále provokuje a vzbuzuje pocity úzkosti, které konzervativnější publikum snadno odradí a pobouří. Aniž bychom přistoupili na režisérovu hru, to nepůjde.

Jude Law v roli zvráceného papeže přichází v jednom z nejočekávanějších seriálů roku
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


Nemyslím si, že papež má sílu měnit lidi, říká Sorrentino. A tak ke scénáři i přistupoval. Jude Law je v roli papeže jako ateista a Američan někým, kdo může v seriálu vyvádět všelijaké obscénnosti, aniž by byl v Itálii zatracen, čímž volba neitalského herce dává smysl.


Italský režisér zesměšňuje Vatikán, přičemž těžko odhadnout, co je reálným zobrazením a co jen výplodem jeho fantazie. Pastvou pro oči jsou vizuální podmanivé scény, které jsou součástí jeho rukopisu. A právě záběry na „Věčné město“ připomínají jeho oscarovou Velkou nádheru, v níž ho zobrazil také kritickým okem, ale zároveň jeho kráse vzdává hlubokou poctu. Sorrentino zkrátka dokáže vyvolat stavy úzkosti a v okamžiku vzbudit elektrizující estetický zážitek díky svérázné vizualizaci svých filmů. S ohledem na televizní formát z těchto obrazů ubral a soustředil se na to, aby byl seriál komunikativnější, ale i díky dvornímu kameramanovi (Luca Bigazzi) je stále vizuální stránka dominujícím prvkem jejich společné tvorby. Už úvodní několikaminutová scéna plná zpomalených záběrů a kamerových jízd nezasvěceným přiblíží, co se chystá. Jako zvukové pozadí zase slyšíme Český národní symfonický orchestr, který na koprodukčním seriálu spolupracoval.

Jude Law v roli zvráceného papeže přichází v jednom z nejočekávanějších seriálů roku
Zdroj: Zdroj: Sky Atlantic


The Young Pope je teprve na samém začátku, ale to stačilo, aby vyvolal kontroverzní reakce a zaznamenal nadměrně vysoký rating. První dvě epizody vidělo v průměru 953 tisíc diváků a 45% podíl na trhu z něj učinil nejúspěšnější televizní projekt v Itálii vůbec. Ani reakce katolických médií na sebe nenechaly dlouho čekat. Ta ztvárněné postavy odsoudila a označila za karikatury pro americké publikum. My jsme však dosud s novým projektem italského režiséra nadmíru spokojeni. Obrazově stylizovaný, zvrácený a s dávkou cynického humoru. I takový je kontroverzní příběh o novém papeži, který právem patřil mezi nejočekávanější seriály za poslední roky. Pokud chceš oscilovat mezi úzkostí a úžasem z vizuálu, neváhej! A zapij to dietní třešňovou kolou.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse