Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2016 21:58
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Fotka hubeného ledního medvěda vhání slzy do očí. Klimatické změny postihly i jeho

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na smrt vyhladovělý polární medvěd se brzy dočká svého konce.

„Viděl jsem medvědy živé a v dobrém zdravotním stavu. Ale také jsem viděl mrtvé či na smrt vyhládlé,“ napsal na svém Facebooku fotograf a cestovatel Kerstin Langerberger. Přesně taková je situace například i na Špicberkách, ostrovech, které jsou z těch jižnějších obydlí polárních medvědů. Klimaticky se sice jedná o velmi chladné území, již delší dobu však bojuje s globálním oteplováním. Přesněji s táním ledovců, což má na polární medvědy devastující vliv. Přicházejí o území, potravu a domov. Zpráv o mrtvých polárních medvědech stále přibývá a odborníci očekávají, že se to v nejbližších letech ještě o něco zhorší. Arktida se totiž nezvratně otepluje.

Polární medvědi však nejsou jediným druhem v kritickém stavu - svůj životní styl musely upravit i kosatky, mroži či velryby. Množství zvířat odplulo ještě více na sever, aby toto období přežilo. Aktivit, které mají zastavit oteplování přibývá stále více, ale očividně to nestačí. Množství živočichů přichází o domov a pak i o život. Celosvětový problém shrnul Langerberg v jedné výstižné fotce a musíme říct - už dlouho jsme něco tak smutného neviděli. Na smrt vyhladovělý polární medvěd na okraji ledovce na svém lovu zřejmě již několikáté v řadě neuspěl - všichni živočichové utekli před vražedným teplem ještě více na sever.

Fotka hubeného ledního medvěda vhání slzy do očí. Klimatické změny postihly i jeho
Zdroj: Kerstin Langerberger | arctic-dreams.com
Domů
Sdílet
Diskuse