Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2017 10:44
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Ve Spojeném království otevřeli věznici, ve které vězni dostanou laptopy i mobilní telefony. Jak takové zařízení vypadá?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nesrovnatelná úroveň komfortu.

Při pomyšlení na věznici se člověku v mysli většinou vynoří obrázky zločinců, kteří by měli shnít za mřížemi, protože nemají žádnou šanci k nápravě a následný návrat do společnosti. Nejnovější věznice ve Spojeném království by však těmto lidem ráda dokázala pravý opak, protože její snahou bude udělat z vězňů za jejími zdmi lepší lidi a poslat je zpět do světa v takové kondici, aby si vysloužili úctu a uznání od svých blízkých. Věznice s názvem HMP Berwyn se nachází u města Wrexham ve Walesu a když ji za pár týdnů otevřou kompletně, bude moci hostit zhruba 2100 vězňů najednou, což z ní zároveň udělá největší věznici v celém Spojeném království.

Ve Spojeném království otevřeli věznici, ve které vězni dostanou laptopy i mobilní telefony. Jak takové zařízení vypadá?
Zdroj: youtube screenshot

Už na první pohled ti musí být jasné, že v této věznici nebude hlavním cílem jejích zaměstnanců to, aby mohli muže za jejími zdmi ponižovat a degradovat. Počátkem dobrého vzájemného vztahu je fakt, že v HMP Berwyn technicky neexistují žádné cely, ale vězni bydlí v pokojích pro dva, přičemž jejich vybavení by jim mohly závidět i miliony lidí, kteří ve vězení nesedí. Na stolech se nacházejí laptopy nebo stolní počítače, vedle nich nemůže chybět telefon a zřejmě nejkrásnější vymožeností je přítomnost vlastní sprchy a toalety přímo na pokoji, čímž se nejenže eliminuje množství konfliktů v hromadných umývárnách, ale podle šéfa věznice se ještě i zefektivní ranní nástup. Pokud se divíš, proč by měli mít vězni k dispozici počítače, pak tě můžeme uklidnit, protože laptopy nemají žádné připojení na internet a sloužit budou zejména při pořádání návštěv známých či rodiny, na výběr jídla na následující týden, nebo třeba na studium a vzdělávání.
 
Cílem věznice tedy není stovky příchozích mužů demotivovat ještě víc, ale právě naopak. Hlavním slovem spojeným s věznicí HMP Berwyn je nepochybně rehabilitace, protože vězni by z ní měli vycházet s novou chutí do života a vědomím, že porušovat zákony není správné. Zařízení, které stálo 6,75 miliard korun, je rozděleno na tři bloky, jednotlivé bloky pak obsahují dalších 24 komunit a v každé komunitě bude společně žít 88 mužů, díky čemuž se má zjednodušit organizace oddělení a vytvořit bližší vztah mezi vězni. Dalo by se říci, že pokud by muži nemuseli ráno vstávat na povel, neměli takový přísný denní program a večer by je nezamykali do pokojů, šlo by o docela slušný pracovní pobyt, který pro člověka vytvoří i potenciální další příležitosti do budoucna. Věznice totiž spolupracuje s několika organizacemi v oblasti vzdělávání a ty předem monitorují pracovní trh v přilehlých oblastech, přičemž následně přizpůsobují výuku nových poznatků a informací tomu, co právě zaměstnavatelé hledají. Velmi důležitým rozdílem ve věznici HMP Berwyn je i způsob, jakým zaměstnanci s vězni pracují. Už jen obyčejná záměna slova vězeň za slovo muž znamená pro mnohé chlapíky sedící za jejími zdmi znak úcty a zejména toho, že jak oni, tak i strážníci jsou jen obyčejnými lidskými bytostmi a neexistuje proto důvod, proč by je měli ve věznici degradovat.

Ve Spojeném království otevřeli věznici, ve které vězni dostanou laptopy i mobilní telefony. Jak takové zařízení vypadá?
Zdroj: youtube screenshot

Na prevenci toho, aby se v zařízení nerozmohla drogová závislost, se po věznici bude pohybovat vlastní pes schopný vyčmuchat nejběžnější drogy, ale i horší možností hledání podpůrné látky. Zaměstnanci věznice se pak do svých místností budou dostávat díky pokročilým biometrickým technologiím, které by měly být mnohem bezpečnější než nošení obyčejných klíčů připevněných na opasku, a pokud budou muži po skončení práce toužit po nějaké smysluplné volnočasové aktivitě, je pro ně připraveno hned několik možností. Samozřejmostí je možnost návštěvy knihovny, ale pro muže toužící po pohybové aktivitě se v areálu věznice nachází pár fotbalových hřišť různých velikostí. Vězení je zatím obsazeno první tisícovkou mužů, kteří byli v průměru odsouzeni alespoň na 4 roky, a tak zaměstnanci i dobrovolníci z oblasti vzdělávání věří, že za několik let strávených v zařízení HMP Berwyn se jim podaří většinu mužů zformovat v pozitivním světle a připravit je na to, aby po opuštění věznice znovu nesklouzli na dráhu zločinu.

Domů
Sdílet
Diskuse