Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2017 12:46
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

V bezpečí nejsme ani na Skypu. Odhalená CIA prý přepisuje mluvené slovo do textu a ukládá ho na svůj cloud

TECH
Uložit Uložené

Čerstvý únik zmiňuje více tech gigantů.

Pokud si někdo myslí, že mu na internetu pomůže nějaké šifrování nebo komplikované heslo, tak je s největší pravděpodobností na omylu. Jak včera vyšlo na povrch, speciální tým americké agentury CIA se bez větších komplikací dokáže dostat do téměř každého smartphonu, počítače a také inteligentního televizoru, díky čemuž pak nabude přístup jako k uloženým datům, tak i k hardwaru. A to jim umožní nepozorovaně zapínat či vypínat mikrofony nebo dokonce takové kamery, prostřednictvím kterých mohou kdykoliv pořídit zvukový, respektive na detaily bohatší vizuálně-zvukový záznam.

Problém jim však nedělají ani známé aplikace, jako je například WhatsApp nebo takový Skype, kde umí přepisovat vyslovená slova během hlasové konverzace do digitálního textu a ten pak ukládají ve svou cloudu. Aby však mohli něco takového realizovat na denní bázi a bez prolomení šifrování či upoutání jakékoliv pozornosti, zřejmě existuje nějaký typ tiché dohody mezi Microsoftem a CIA. Samozřejmě, v úvahu připadají i jiné možnosti, nic konkrétnějšího ale zatím nevíme.

Vyplývá to z informací přímo od člověka jménem Kim Dotcom, které publikoval na svém profilu na Twitteru po zveřejnění citlivých dokumentů pocházejících z přísně, avšak ne dokonale střežených archivů. Ty unikly na internet teprve včera a o jejich publikaci se postaral web WikiLeaks. Takzvaný Vault 7 zatím obsahuje pouze první várku tajné dokumentace, ale už zanedlouho by měla přibýt další, kde se dozvíme nové zajímavosti o nekalých praktikách americké informační služby.

Domů
Sdílet
Diskuse