Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2017 10:47
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Vyléčil Dalajláma obyvatele Mongolska z alkoholismu? Namísto litrů vodky je inspiroval vyměnit ji za kobylí mléko

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Ve vtipném rozhovoru se Dalajláma ve svých odpovědích dobře bavil.

Narodil se ve Spojeném království, ale už více než deset let žije ve Spojených státech amerických, kde si vybudoval svou kariéru komika. John Oliver patří mezi nejvtipnější moderátory v USA a ve své pravidelné show na HBO s názvem Last Week Tonight humorně rekapituluje to, co se ve světě stalo za poslední týden. Ve světových médiích jsi ho mohl zachytit například loni, když se vydal do Moskvy, aby se tam setkal s Edwardem Snowdenem a nechal ho vysvětlit veřejnosti to, jak důležité bylo jeho rozhodnutí zveřejnit tajné dokumenty organizace NSA.
 
Vtipný Brit se tedy čas od času vydá do světa, aby se bavil se zajímavými lidmi o záležitostech, které se právě dějí a ve své nejnovější epizodě si to namířil až do daleké Indie, kde se setkal s tibetským duchovním vůdcem Dalajlámou. Společně rozebírali to, jak bude probíhat volba jeho nástupce v souvislosti s kroky Číny, která okupuje Tibet a zasahuje přímo do výběrového procesu, ale Dalajláma přitom stihl přidat i jednu zajímavou příhodu z Mongolska. Demonstroval v ní fakt, že jeho slova dokáží lid inspirovat a skutečně motivovat, a tak se společně můžeme podívat na to, jak Dalajláma svou částí zapříčinil zdánlivé zmírnění alkoholismu v zemi.

Vyléčil Dalajláma obyvatele Mongolska z alkoholismu? Namísto litrů vodky je inspiroval vyměnit ji za kobylí mléko
Zdroj: flickr

Dalajláma navštívil Mongolsko od roku 1979 již mnohokrát a zřejmě během své páté návštěvy v roce 1995 zanechal v místních lidech svůj největší odkaz. Na začátek bychom také mohli zmínit fakt, že buddhismus je náboženstvím velké části mongolského obyvatelstva a Dalajláma jako buddhistický vůdce má kolem sebe určitou autoritu, díky níž ho lidé milují a jeho slov si váží a respektují je. Dalajláma se v show Last Week Tonight vyjádřil, že když byl na jedné z návštěv Mongolska, všiml si, kolik vodky jsou místní obyvatelé schopni vypít. Neustále se nasávali alkoholem a protože to se mu příliš nelíbilo, rozhodl se jim promluvit do duše. Ve svém inspirativním projevu řekl, aby přestali pít tak moc vodky a raději ji nahradili kobylím mlékem. Pití kobylího mléka může pro někoho z Česka samozřejmě znít zvláštně, jenže v Mongolsku už odjakživa patří mezi nejpopulárnější nápoje. Kumys je nápoj vyráběný nejčastěji z kobylího mléka a nejde tak úplně o alternativu ke vodce, protože i kumys kvůli kvašení obsahuje určitou část alkoholu, stále je to však lepší, než se opíjet čistou vodkou. Dalajláma proto ve velkém propagoval právě kumys a je docela možné, že určitou část mongolského obyvatelstva i skutečně přesvědčil.
 
Údaje z roku 2013 hovoří o tom, že jen 36 procent obyvatel Mongolska vypilo alkoholický nápoj v posledním měsíci, což je docela slušný rozdíl ve srovnání s rokem 2005, kdy se alkoholu za poslední měsíc dotklo až 60 procent lidí. Dalajláma tedy s určitostí pomohl alespoň velké části mongolských buddhistů, avšak jeho přímý efekt na klesající míru vypitého alkoholu na obyvatele nemůže být být vědecky prokázán. Kromě Dalajlámy se přitom o odstranění alkoholismu z mongolské kultury pokouší i současný prezident Tsakhiagiin Elbegdorj již od roku 2011, takže Dalajlámům efekt se možná za tolik let začal vytrácet a znovu na něj navázal právě Elbegdorj. Prezident dokonce svou iniciativu zatáhl až do takové míry, že lidem doporučoval vynechat ze svého jídelníčku kumys obecně a raději ho nahradit obyčejným mlékem bez jakéhokoliv alkoholu, což však zřejmě nemělo až takový úspěch. A aby předchozí statistiky nevyznívaly jen pozitivně, ať už s Dalajlámovým vlivem nebo bez něj, množství obyvatel Mongolska má neustále problém s tím, že sice nemusí pít s železnou pravidelností, ale když se už chtějí opít, pak za večer zvládnou v průměru až 9 skleniček a toto číslo se samozřejmě může v jednotlivých případech lišit.

Vyléčil Dalajláma obyvatele Mongolska z alkoholismu? Namísto litrů vodky je inspiroval vyměnit ji za kobylí mléko
Zdroj: pixabay

Dalajláma přitom pravidelně navštěvuje Mongolsko až do dnešních dnů, takže jeho slavný slogan: „Pijte méně vodky a více kobylího mléka“ v lidech stále žije a množství z nich se jím i dodnes řídí. Na druhou stranu, Dalajláma se zřejmě v Mongolsku tak brzy znovu neobjeví, protože čínská vláda té mongolské začala vyhrožovat a blokovat státní hranici za to, že nechává Dalajlámovi prostor na veřejné projevy před věřícími, což je pro Čínu nepřípustné. O tom bychom však mohli diskutovat v jiné debatě.

Domů
Sdílet
Diskuse