Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2017 12:34
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tvůrci se v mnohém od předlohy odklonili a dopadlo to špatně. Najde se však i několik vzácných výjimek, kdy se tento tah skutečně vyplatil.

Populární seriál s názvem The Walking Dead, který je od roku 2010 nedílnou součástí televizní stanice AMC, určitě nemusíme nijak blíže představovat. Dobrodružství skupiny kolem Ricka Grimese se už pomaličku blíží do finále sedmé série a zatím skutečně nic nenasvědčuje tomu, že by měli tvůrci s výrobou tohoto projektu v příštích letech přestat. Seriál se totiž těší nesmírné oblibě, a to i přes skutečnost, že jeho kvalita místy pořádně kolísá. Zda ho ale sledujete už jen ze setrvačnosti, nebo kvůli tomu, že se vám prostě líbí, dnes řešit nebudeme. Pokud jste si otevřeli tento článek, jste s největší pravděpodobností pravidelným divákem. A tím pádem je určen právě pro vás.
 
Jak jsme si již všichni velmi dobře zvykli, filmová a televizní díla prostě nedokáží adaptovat své knižní předlohy přesně do puntíku, a to buď z kreativních, finančních nebo nějakých jiných důvodů. Logicky tak mezi těmito dvěma médii vznikají menší i větší rozdíly, což je bezpochyby případ i seriálu The Walking Dead. Dnes vám tedy přinášíme první díl z chystané série článků, zabývajících se právě těmi největšími. No a protože komiksovou předlohu z pera Roberta Kirkmana tvoří od roku 2003 do dnešního dne již více než 160 vydaných čísel v téměř třicítce svazků, bylo opravdu z čeho vybírat. Samozřejmě, vězte, že text obsahuje SPOILERY, které nevyzrazují jen události z komiksů, ale i ze seriálu. Pokračovat ve čtení vám proto doporučujeme pouze na vlastní odpovědnost. Ještě před samotným začátkem dodáme, že jde o seznam, ne žebříček s pořadím.

Porod ve věznici

Lori Grimes (Sarah Wayne Callies), Rickova (Andrew Lincoln) manželka a Carlova (Chandler Riggs) matka rozhodně nepatřila k nejneoblíbenějším postavám jen v seriálu. Zatímco v televizní show byla její smrt vykoupením snad pro všechny diváky, na stránkách komiksů byl její definitivní odchod vyobrazen o něco brutálněji a navíc více srdceryvně. Jak již víme, Lori byla těhotná a Judith rodila ve věznici během útoku armády z Woodbury. Od tohoto bodu se již ale jednotlivé příběhy rozdělují.
 
V seriálu jsme byli svědky toho, jak Lori během porodu císařským řezem zemřela kvůli velké ztrátě krve. Krátce poté je ještě Carlem střelená do hlavy. Judith je v pořádku a na obrazovkách ji vídáme dodnes. Předloha však říká něco zcela jiného. V komiksu totiž Lori úspěšně přežila porod, přičemž ve snaze ochránit malou Judith a vyhnout se útoku Woodbury začala společně s manželem a synem utíkat pryč. To ale neuniklo guvernérovi, který nařídil postavě jménem Lilly Cauli, aby je zneškodnila. Chvilku na to je Lori zasažena brokovnicí do zad a při pádu na zem rozdrtí pod tíhou svého těla novorozenou Judith.

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav
Zdroj: AMC

Příběh dvou Andreí

S opatrnou bývalou právničkou Andreou (Laurie Holden) jsme se v seriálu rozloučili už dříve, a to konkrétně ve finále třetí série. Když vypukla apokalypsa, právě se spolu se svou mladší sestrou Amy (Emma Bell) vracela z výletu a obě zůstaly uvězněny v Atlantě. Nakonec je zachránil Dale (Jeffrey DeMunn) a od té doby patřily k hlavní skupině přeživších. Na Hershelově (Scott Wilson) farmě si následně výrazně zlepšila své střelecké schopnosti a sblížila se se Shanem (Jon Bernthal). Po útoku chodců na farmu se ztratila v lese, kde ji našla Michon (Danai Gurira) a vydaly se až do města Woodbury. Andrea i po odchodu Michon věřila tomu, že Guvernér (David Morrissey) je dobrý člověk. Postupem času se sblížila i s ním, ale když odhalila jeho sadistickou povahu a chtěla proti němu podniknout kroky, bylo už pozdě. Při pokusu dostat se ke své bývalé skupině ji Guvernér zavřel do místnosti s chodcem, který ji následně kousne. Andrea se zastřelí krátce po příchodu přátel.
 
Není divu, že fanoušci kvůli takovému vykreslení Andrey zuřily. Změny jsou občas nutné, větší přeměnou však prošel asi jen málokdo. V komiksech se totiž věkově pohybuje někde nad dvacítkou a stejně jako v seriálu, i v komiksu se s Amy přidávají k Daleovi a následně k dalším přeživším v kempu nedaleko Atlanty. V něm se kromě starých známých z televizních obrazovek nacházel například i Tyreese s dcerou (o nich níže) či muž jménem Allen, jeho žena Donna a jejich dvojčata Ben s Billym. Když je Amy napadena jedním z nemrtvých a před samotnou proměnou zastřelena její starší sestrou, početná skupina změní útočiště a usadí se v městečku Wiltshire Estates, kde se zlomená Andrea dává dohromady s mnohem starším Dalem. Po smrti Allena a Donny dokonce přijmou osamocená dvojčata Bena a Billyho (těmto dvěma se budeme podrobněji věnovat v další části).
 
Když jsou všichni nuceni opustit Hershelovu farmu, najdou úkryt ve věznici. Andrea se stala nesmírně užitečnou, pomáhala ostatním a naučila se výborně zacházet se střelnými zbraněmi. Během konfliktů s Woodbury nezabíjela pouze chodce, ale i členy Guvernérovy armády, zároveň si však dokázala zachovat lidskost. Jednoho dne, během její nepřítomnosti, je Dale pokousán do nohy. Rick mu sice zachrání život včasnou amputací poraněné končetiny, Andrea ale i tak opět upadne do deprese. Naneštěstí, chudák Dale se znovu ocitne v zubech nemrtvého. Rozhodne se o tom pomlčet a tak v tichosti odkráčí do nedalekého lesa, aby čelil smrti samotě. No Andrea ho najde a stihne si s ním vyměnit ještě několik vroucích slov. Dale následně umírá a z neohrožené střelkyně je rázem troska. Později, už v Alexandrii, se po nevydařeném románku se Spencerem dává dohromady s Rickem. Jejich vztah se stane tak dlouhotrvajícím, až jí Carl začne říkat "máma". Na stránkách předlohy je vyrovnaná, rozhodná a mezi lidskými komunitami patří k těm nejrespektovanějším členům.

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav
Zdroj: AMC

Nuda na farmě

Co mnozí příznivci seriálu skutečně nenáviděli, byl dozajista čas hlavní skupiny strávený na farmě Hershelovy rodiny. V první sérii odvedli tvůrci skvělou práci s postavami, a to ani nemuseli omezovat pokrok seriálu nějakým zastavováním na podobném místě, jakým byla právě farma. Takže argument kompetentních ohledně toho, že cílem druhé série bylo zaměřit se na vývoj ústředních hrdinů nemá absolutně žádnou váhu. Skupina je přece divácky mnohem zajímavější, když je v pohybu a hrozí jí nebezpečí. Zapuštění kořenů má přitom mnohdy tendenci natahovat tempo, občas až nesnesitelným způsobem. A farma se v druhé sérii objevila hned v dvanáctce z celkových třinácti epizod. Je sice pravdou, že rozvoji postav výrazně dopomohla scéna se stodolou, rozhodně k ní však mohlo dojít o několik částí dříve.
 
Když už je řeč o stodole, určitě stojí za zmínku i incident s ní spojený. V seriálu nám bylo ukázáno, že hluboce věřící veterinář Hersh zpočátku odmítal vidět nemrtvé ve skutečném světle. V přesvědčení, že se jedná pouze o nemocné lidi, kteří mohou být vyléčeni, je začal v blízkosti farmy odchytávat a zavírat do stodoly na svém pozemku. No Shane a Rick se ohledně dodržování Hershelových pravidel neshodnou, což nakonec vyústí v Shaneovo divoké chování následované otevřením stodoly. Když přeživší zabijí všechny chodce, objeví se ještě jeden, Carolina (Melissa McBride) dcera Sophia (Madison Lintz), po které pátrali celou druhou sérii. Když byla ale stodola otevřená v komiksu, nemrtví z ní začali unikat a kousat, čímž zapříčinili smrt dvou Hershelových dětí.

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav
Zdroj: AMC

Tyreese a jeho dcera

Seriálový Tyreese (Chad L. Coleman) to oproti své předloze dotáhl ještě o něco dál. No a zatímco z televizních obrazovek jsme ho znali jako dobráka a Sashinho (Sonequa Martin-Green) staršího bratra, v komiksech měl dceru v teenagerském věku jménem Julie. Ta žila se svým přítelem Chrisem, ke kterým se po vypuknutí apokalypsy přidal i Tyreese a přežívali společně. Julie a Chris se ale ve vězení rozhodli (na Chrisův popud) pro sebevražedný pakt, aby mohli být "navždy spolu". Měli se zastřelit navzájem, ale když Chris vystřelil na Julii, uvědomil si, že on sám je stále naživu. Julie totiž nestihla stisknout spoušť včas. K místu výstřelu rychle přiběhl Tyreese, který objevil tělo své mrtvé dcery.
 
Mimochodem, toto byl první moment, kdy se ukázalo, že ať člověk zemře jakýmkoliv způsobem, vrátí se jako zombie. Julie tedy začala ožívat a Rick se ji chystal zabít. Tyreese ho sice zastavil, naivně doufal, že ji přivede zpět k rozumu, zbraně se však chopil Chris a nemrtvou Julii střelil do hlavy. Tyreese následně uškrtil Chrise, přičemž informoval Ricka, že počká na Chrisův návrat, jen aby ho mohl zabít znovu, ale tentokrát pomaleji. Tyreese později čekal stejný osud jako seriálového Hershe. Během útoku na věznici byl dekapitovaný Guvernérem, který použil Michonninu katanu. Navíc, Tyreese a Michon byli ve vztahu, takže jeho smrt byla o to víc skličující.

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav
Zdroj: AMC

Vězeň Thomas Richards

A opět jsme ve vězení. Vzpomínáte si ještě na pětici vězňů, které našla Rickova skupina zavřené v jakési spíži? Nuže, pokud by se tvůrci drželi předlohy o něco více a představili nám jistého Thomase Richardse v plné parádě, epizody odehrávající se ve věznici by hned působily pestřeji. Vždyť posuďte sami. Podobně jako v seriálu, i v komiksu bylo totiž objeveno několik živých odsouzenců, přičemž výše zmíněný Thomas byl jedním z nich. Po zjištění, že nejde o dozorce, trvala Lori na tom, aby vězni Rickovi a ostatním prozradili, za co byli odsouzeni. Richards, bílý brýlatý chlapík ve středním věku uvedl, že ho zavřeli za daňové úniky. Jenže krátce na to, jak se Rickova skupina už pomalu začínala usazovat, někdo brutálně sťal hlavy Hershelovým dcerám, dvojčatům Susie a Rachel.
 
Samozřejmě, vina okamžitě padla na dalšího z objevených vězňů, a to na černocha jménem Dexter, který byl zdánlivě jediným odsouzeným za vraždu. Klid ale dlouho netrval, protože zakrátko došlo k zcela novému incidentu. Když Thomasův pokus o vraždu Andrey skončil pouze jizvami na její tváři a odseknutým kouskem ušního boltce, ostatním konečně došlo, že Dexter je nevinný a skutečným vrahem Hershelových dcer byl právě Richards. Rick z něj v záchvatu vzteku téměř vymlátil duši, následně putoval pod zámek, zatímco skupina rozhoduje o jeho dalším osudu. Do celé situace však nečekaně zasáhne Patricia, která se ho v dobré víře rozhodne osvobodit. Thomas po Patricii okamžitě vystartuje s úmyslem uškrtit ji, naštěstí ale zasáhne Maggie a zastřelí ho. Richardsovo tělo je na Hershelovu žádost hozeno za plot věznice, kde se o něj postarali nemrtví.

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav
Zdroj: AMC

Bonus: Daryl

O tom, že Daryl Dixon patří k těm nejoblíbenějším postavám celé show, nemusíme ani diskutovat. Sympatický a drsný chlapík s výbušnou povahou, jehož nejtypičtějšími poznávacími znaky jsou motorka, kožená vesta a hlavně kuše, si od svého debutu okamžitě získal přízeň mnoha fanoušků po celém světě. Věděli jste však, že Daryl v komiksu neexistuje? Vidíte správně, jeho postava (jakož i některé další) byla vytvořena výhradně pro potřeby seriálu. A přestože tvůrci plánovali Daryla ještě během prvních sérií odstranit, jeho obrovská divácká popularita zajistila, že od tohoto nápadu nakonec upustili. Později se sice spekulovalo, že by mohl na začátku sedmé série schytat pozdrav od Neganovy (Jeffrey Dean Morgan) Lucille, jak již ale dobře víme, nedošlo k tomu, a my si tak můžeme jeho přítomnost v The Walking Dead vychutnávat dodnes. Bezpochyby se tedy jedná o jeden z těch vzácných okamžiků, kdy se změna oproti předloze vyplatila hned několikanásobně. Proto raději ani nechceme pomyslet na to, jak velký bordel by v případě Darylovy smrti příznivci nadělali.

The Walking Dead: Největší rozdíly mezi seriálem a komiksem, které diametrálně změnily děj a osudy postav
Zdroj: AMC

Pokud čtete tyto řádky, tak jste se úspěšně dostali až na samotný konec. Jak si už asi dokážete představit, rozdílů mezi The Walking Dead seriálem a komiksem je velmi mnoho, ale vybrat z takového množství pouze ty, které budou po chuti úplně každému, je přímo nemožné. I tento faktor rozhodl o tom, že se z jednoho obrovského článku nakonec stane několikadílná série. A proto už brzy dorazí část s pořadovým číslem dva, ve které se budete moci dočíst například o Morganovi, Carol či Rickovi. Zároveň doufáme, že vás dnešní výběr dostatečně obohatil o hromadu zajímavých informací a budeme rádi, pokud se s námi podělíte o vaše názory v komentářích. Berte však ohled i na ostatní a spoilerové příspěvky náležitě označte.

Domů
Sdílet
Diskuse