Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2017 22:37
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Čerstvá várka tajných dokumentů CIA odhalila, že do iPhonů instalovali viry už ve výrobní továrně

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Situace začíná nabírat grády.

Očekávaná nadílka uniklé dokumentace z tajných archivů CIA nás nenechala příliš dlouho čekat. Hromádka dokumentů, které se přidávají k nedávnému odhalení Vault 7 kontroverzního webu WikiLeaks, nese tajemný název Dark Matter a to, co je v nich, se točí kolem špionážních technik americké informační služby, prostřednictvím kterých dokázali nabýt vzdálený přístup do smartphonu nebo osobního počítače sledované osoby. Julian Assange však tvrdí, že jde pouze o malý zlomek toho, co je ještě připraveno, takže ta pravá zábavička nám teprve začne. Dohromady by měli mít k dispozici kolem 900 tisíc nepopsatelně cenných dokumentů, které s největší pravděpodobností dostal ven někdo z interních zaměstnanců agentury.

„Tyto díry, které byly použity CIA, se mohou týkat milionů lidí, takže to muselo byt provedeno velmi sofistikovaným způsobem,“ uvedl zakladatel WikiLeaks, Julian Assange, na margo čerstvé várky s názvem Dark Matter.
 
Tím měl na mysli způsob, díky kterému dokázali uniknout nemalému riziku, že by je někdo náhodně odhalil. CIA podle všeho zasahovala do výrobního procesu v asijských továrnách, aby prostřednictvím hardwarové úrovně získali vzdálený přístup, například, do starších iPhonů. Malware dokázali skrýt i přímo do firmwaru MacBooku, takže ho neodstranila ani reinstalace operačního systému. A i když se mluví o úseku mezi výrobní továrnou a koncovým uživatelem, vše nasvědčuje tomu, že díry na nepozorované získávání citlivých dat vytvářeli ještě před zabalením vyrobených elektronických produktů do krabic. V opačném případě by měli s rozbalováním a opětovným zabalováním obrovský kus práce.
 
Podle celkem rychlé odezvy kalifornského giganta, o níž informoval web The Intercept, se ale nemáme čeho obávat, protože vše, o čem nové dokumenty hovoří, je prý už dávno opravené. O úniku věděli déle, čili měli dostatek času na zpřístupnění dobře skrytého softwarového balíčku. Otázkou ale je, zda to stačilo.

Domů
Sdílet
Diskuse