Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. července 2017 13:45
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Od střívek až ke klasickému kondomu. Jak vznikala věrná pomůcka mužů a kdo za ní stojí?

ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Upřímně, jeho historií se nezabýval asi nikdo z vás.

Rozmnožování je přirozené pro každého živého tvora na Zemi, protože je třeba zachovávat druh. Lidí je na světě již něco přes 7 000 000 000 a jak bývá zvykem, ne každý souloží jen z důvodu zplodit potomka. Vždyť všichni víme, jak to chodí. Nikoho nepotěší, když zjistí, že se (neplánovaně) stane otcem/matkou. Aby se předcházelo podobným nepříjemným situacím, k dispozici je pro každého velmi užitečná věcička. Kondom, nebo pokud chcete prezervativ, pomohl obrovskému množství párů ve všech koutech zeměkoule a v nejbližších letech bude svou primární roli určitě plnit. Zamysleli jste se však někdy nad tím, jak vznikl a kdo ho vůbec vytvořil?

 

Od střívek až ke klasickému kondomu. Jak vznikala věrná pomůcka mužů a kdo za ní stojí?
Zdroj: jamaica-gleaner.com

Jeho příběh začal... no, je obtížné určit přesné datum. Proč? Z toho důvodu, že lidé v dřívějších dobách používali různorodé věci, které měly plnit úlohu dnešních „klasických“ kondomů. Šlo o rybí střívka, krokodýlí výkaly a další pochutiny, o kterých se dočteš zde. Šlo o jakousi neznámou až do 16. století, kdy se doktoři začali zabývat touto problematikou podrobněji. Pozorovali, zkoumali a následně tvrdili, že jejich pacienti používají prezervativy zejména jako prevenci vůči různorodým chorobám. První známou osobou, která blíže popsala a charakterizovala kondom, byl Ital Gabriele Falloppio. Chtěl s ním bojovat proti šíření syfilisu. Důkladným experimentem se mu podrobilo přes 1000 mužů, z nichž ani jeden zmíněnou nemoc nedostal, a tak udělal menší osvětu. I přes menší pokrok se také následující století s oblibou stále využívala zvířecí střeva a další podivné předměty.
 
Ne všichni je měli v lásce. Mnozí muži se jich často štítili, a proto dostávaly kdejaká přirovnání. Například sám Casanova na margo používání kondomu ze sebe vymáčkl: „Nebudu na sebe dávat kůži mrtvoly, abych si dokázal, že jsem naživu.“ Světoznámý Shakespeare ho nazval jako Venušinu rukavičku.

Od střívek až ke klasickému kondomu. Jak vznikala věrná pomůcka mužů a kdo za ní stojí?
Zdroj: artsci.case.edu

Později, v polovině 19. století, se na trhu objevily první gumové kondomy, které v daném období „pokrývaly“ jen žalud penisu. Lidé si také stěžovali, že jsou příliš tlusté. Přesto šlo o pokrok. Teprve v roce 1869 se začaly vyrábět delší kousky. Bohužel, byly poměrně drahé a pro většinu společnosti hůře dostupné. V roce 1873 bylo lidem ve Spojených státech amerických dokonce zakázáno si posílat kondomy či sexuální hračky poštou.

Od střívek až ke klasickému kondomu. Jak vznikala věrná pomůcka mužů a kdo za ní stojí?
Zdroj: teara.govt.nz

Do celého příběhu se v roce 1883 zapojil člověk se jménem Julius Schmid. Právě on tehdy založil dva předchůdců dnešního Durexu - (orig.) Sheik condom a Ramses condom. Bez výraznější konkurence mu rychle stoupaly zisky, dokud se na trhu (1916) neobjevil Merle Leland Youngs, zakladatel značky Trojan. Postupem let začaly prezervativy nabírat na vážnosti, když je začali akceptovat i lékaři a doktoři. Následně se začala využívat latexová guma a další pokrok byl na světě.

Od střívek až ke klasickému kondomu. Jak vznikala věrná pomůcka mužů a kdo za ní stojí?
Zdroj: en.wikipedia.org

Během druhé světové války se výroba kondomů ve světě pohybovala v poměru 3 miliony kusů za den. Zároveň klesla i jejich cena a automaticky se zvýšila dostupnost. Později docházelo už jen k různým výmyslům, jako například barevné prezervativy. Ty vznikly v Japonsku. A následně se s jejich vývojem dostalo lidstvo až do dnešní podoby.


Na závěr pár faktů. Každoročně se prodá více než 5 miliard kusů kondomů. Až 60 % studentů se v anketách přiznalo, že alespoň jednou ho použili. Denně se jich použije v průměru 14 000 000 kusů. A co vy? Také přispíváte do statistik?

Domů
Sdílet
Diskuse