Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. června 2017 14:50
Čas čtení 5:27
Ján A.

Vybrali jsme 10 nejlepších filmů Johnnyho Deppa. Některé vás zahřejí u srdce, jiné vám ho zlomí a u některých se zase královsky pobavíte

Vybrali jsme 10 nejlepších filmů Johnnyho Deppa. Některé vás zahřejí u srdce, jiné vám ho zlomí a u některých se zase královsky pobavíte
Zdroj: Getty Images/Rich Fury
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Mistr mnoha tváří vystřídal během kariéry velké množství různorodých rolí. Znáš však i ty nejlepší, dávno zapomenuté snímky?

Nadále pokračujeme v sérii článků - 10 nejlepších filmů od daného herce. Tentokrát jsme pro čtenáře Filmkultu vybrali nejlepší snímky Johnnyho Deppa, který neustále prokazuje svůj nesmírný talent. Seznam se neskládal jednoduše, protože není vůbec snadné vybrat jen určitý počet z tak obrovského kvanta výborných filmů, které se od sebe výrazně liší. Johnny je nezařaditelný představitel své doby, vyzkoušel si mnoho žánrů a rolí a také vystupoval nejen v nejlepších „blockbusterech“, ale i v alternatívnejších snímcích. Tento seznam nabízí dávno zapomenuté a taktéž i neobjevené skvosty, které však disponují obrovskou kvalitou. Na závěr ještě jednou připomínám, že žebříček není koncipován jen podle samotné role J. Deppa, ale na podkladě celkového hodnocení filmu.

Johnny Depp
Zdroj: Getty Images/Rich Fury

10) Finding Neverland  (režie: Marc Forster, 2004)

Rodinné drama vzniklo rok po premiéře Pirátů z Karibiku a odstartovalo nové herecké období Johnnyho. Chtěl se více věnovat rodině a natáčet takové snímky, na které by se mohli podívat i jeho děti. I proto později vystoupil v podobných filmech s pohádkovými motivy, například Alice in Wonderland a Charlie and the Chocolate Factory. Film si vysloužil mnoho nominací a výher v různých prestižních soutěžích. Byl nominován na Oscara v sedmi kategoriích - film, hudba, výprava, kostýmy, střih, adaptovaný scénář a herec v hlavní roli. Nicméně, nakonec vyhrál pouze v jedné - Jan A.P. Kaczmarek si odnesl cenu za nejlepší hudbu roku. Životopisná role Jamese Matthewa Barrieho patří k nejlepším výkonům mistra mnoha tváří.

9) Sleepy Hollow (režie: Tim Burton, 1999)

Mysteriózní horor pojednává o americké legendě bezhlavého jezdce, který zahynul během bojů americké revoluce. V malé osadě s názvem Ospalá díra však začali záhadně umírat obyvatelé. A tak se na scéně objeví newyorský vyšetřovatel Ichabod Crane (Johnny Depp), který na základě své racionality, průkopnických metod a dosavadních zkušeností nevěří na podobné báchorky. Nicméně, kromě hrůzostrašného ducha si musí dávat pozor ještě na spiknutí a intriky vyšších vrstev. Podaří se Ichabodovi odhalit pravdu? Johnny ztvárnil nadaného, moudrého a progresivního muže této doby na temném a nechutném pozadí. Nechybí však ani humor, morbidita a prvky fantasy filmu. Všechny tyto faktory namíchaly zajímavý a netradiční horor.

8) Blow (režie: Ted Demme, 2001)

Životopisné kriminální drama vykresluje vzestup průměrného mladíka George Junga (Johnny Depp) z malého městečka až na vrchol potravního řetězce v oblasti narkotik. Skutečný příběh provede diváky širším časovým obdobím, přesněji už od malého obchodu s marihuanou. V 70. letech minulého století se Jungovi podařilo vybudovat mezinárodní síť, která dodnes patří k drogovým legendám USA. Klasický americký příběh o vzestupu a pádu ukončila až materiální nenasytnost hlavní postavy. Johnny si vychutnal ve filmu dvě osobnosti v jedné postavě - mladý chudý sportovec versus starší nepoučitelný hrubián a zbohatlík, který však stále vykazuje i pozitivní stránku formou lásky k „celoživotní“ partnerce (Penélope Cruz).

7) Edward Scissorhand (režie: Tim Burton, 1990)

Střihoruký Edward je rolí Johnnyho Deppa, kterou vystartoval k výšinám své hvězdné kariéry. Kdo mu k ní pomohl? No přeci režisér Tim Burton, se kterým společně vytvořili zajímavé duo neortodoxních tvůrců na několik desítek let. V tomto počinu se k nim však přidal i hudební skladatel Danny Elfman. Ten dodal celému snímku pochmurnou a současně magickou atmosféru. Romantické drama s prvky fantasy žánru popisuje příběh bledého a odrazujícího Edwarda. Ten je však ve svém nitru křehkou, stydlivou a velmi dobrou osobností. Jeho konflikt s vnějším světem nenastane kvůli jeho hrůzostrašnému zevnějšku, důvodem jsou špatné lidské vlastnosti - nenávist, závist a nepřejícnost. Ty se projeví u měšťanů až tehdy, kdy hlavní postava prokáže svoji uměleckou šikovnost a skrývané city ke krásné Peggy.

6) Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (režie: Gore Verbinski, 2003)

Odvažuji se říci, že kapitán Jack Sparrow je nejznámější a zejména nejtuctovější role tohoto herce. Nicméně, Johnny Depp si zahrál i v kvalitnějších filmech, proto jsme zařadili tento blockbuster až na šesté místo. Nejznámější pirát hollywoodských vod však mohl vypadat úplně jinak. Tuto roli mohli ztvárnit i herci jako Michael Keaton, Jim Carrey či Robert De Niro. Ti však nevěřili v úspěch filmu. Pochyboval taktéž i Hans Zimmer, proto připravil hudbu právě Klaus Badelt. Nicméně, kultovní hudební skladatel už další tři pokračování nevynechal. Piráti z Karibiku nakonec zaznamenali obrovský triumf, podceňovaný film se stal čtvrtým nejziskovějším v roce 2003 a celosvětově vydělal více než 650 milionů amerických dolarů.

5) Fear and Loathing in Las Vegas (režie: Terry Gilliam, 1998)

Road-movie komedie velmi přesně a hodnověrně popisuje šílenou cestu Amerikou podle knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona. Příběh odhaluje nespoutanou jízdu dvou kamarádů, novináře a právníka, z Los Angeles do Las Vegas. Oba jaksi zapomenou na své povinnosti, a tak během následujících dní blázní v hotelech a kasinech města hříchu. Hlavní postavy povyšují level zábavy na vyšší úroveň pomocí nekončících zásob drog a alkoholu. Během narkotických radovánek se však poměrně často dostanou do tragických situací, a právě v nich nastupuje herecké umění šíleně nafetovaného Johnnyho Deppa a Benicia Del Tora. Kromě velmi kvalitních výkonů hlavních postav uvidíme i hodnověrné zpracování knihy, a tedy i dobového prostředí a psychedelických stavů. Vizuální část skvěle doplňují hudební hity tehdejší éry.

4) Donnie Brasco (režie: Mike Newell, 1997)

Méně klasické kriminální drama z mafiánského prostředí zavede diváky o pár desítek let zpátky do podsvětí New Yorku. Příběh podle skutečných událostí zachycuje úspěšnou sedmiletou akci, během níž tajný agent FBI Joe Pistone (Johnny Depp) infiltruje zázemí gangsterů a dokumentuje jejich trestnou činnost. Netradiční film tohoto žánru není přehnaně krvavý jako ostatní konkurenti, více se zaměřuje na křehké vztahy a psychickou rozpolcenost dvojitých agentů. Vedle mladšího kolegy předvede Al Pacino ještě působivější herecký výkon, přičemž oběma nemírné vyhovuje výborně napsaný scénář (Paul Attanasio), který si vysloužil nominaci na Oscara.

 

3) What's Eating Gilbert Grape (režie: Lasse Hallström, 1993)

Příjemné a emotivní drama vykresluje vztah Gilberta Grapea (Johnny Depp) a jeho mladšího mentálně postiženého bratra Ernieho (Leonardo DiCaprio), jehož musí dennodenně střežit jako největší poklad. Role staršího sourozence však přináší i složité a méně úsměvné situace. V chodníčku za štěstím mu stojí i obézní matka a pubertální sestra. Do cesty hlavní postavy však přijde krásná Beck. A právě do ní se Gilbert ihned platonicky zamiluje. Překrásný a jednoduchý příběh o ničem a současně o všem představuje málo známý a zapomenutý klenot kinematografie. Johnny netradičně ztvárnil postavu z davu, mladičkého sympaťáka, přičemž mu excelentně alternuje jen devatenáctiletý DiCaprio s geniálně zvládnutou rolí mentálně postiženého sourozence. A právě za ni si vysloužil i nominaci na Oscara. Oba bravurně vyjádřili oduševnělé emoce svou mimikou a gestikulací.

 

2) Dead Man (režie: Jim Jarmusch, 1995)

Těžko stravitelný film o „mrtvém muži“ přesahuje žánrové hranice westernu, přičemž divákovi spíše nabídne temné existenciální drama vydatně dotvořené černobílým vizuálem a atypickou kytarovou hudbou. Mladičký účetní William Blake (Johnny Depp) putuje za lepší prací, do jeho cesty však přijdou nečekané události, po kterých se stane hledaným štvancem. Během velmi pomalu gradující atmosféry se mění i samotný William. Z ustrašeného elegána se stává nemilosrdný vrah. Johnny se zhostil této méně známé role ještě v období kariérního vzestupu. Pokud toužíš vidět zapomenutý film s minimálním počtem dialogů, ale s pastvou pro oči a uši, tak určitě dej šanci tomuto netypickému nadčasovému westernu.

1) Ed Wood (režie: Tim Burton, 1994)

Johnny Depp ztvárnil samotného Eda Wooda, scenáristu a režiséra, patřícího k nejzvláštnějším postavám hollywoodské historie. Během dlouholetého působení natáčel brakové filmy, na sklonku kariéry dokonce i pornografii. Jeho díla se vyznačovala nízkým rozpočtem, rychlým procesem zpracování a neskutečnou bizarností. Životopisné drama s prvky komedie vykresluje Eda v nejlepších letech, kdy vytvořil svá nejkvalitnější díla. Tento film o filmu vystihuje pravou atmosféru a podstatu samotné kinematografie tehdejší doby. Rovněž obsahuje i neortodoxní scény z Woodových počinů, které jsou jako stvořené pro Johnnyho a jeho herecké kolegy. Snímek získal dva Oscary (masky a nejlepší herec ve vedlejší roli) a je zpracován v černobílé verzi, což stálo paradoxně víc, než kdyby byl film barevný. Náklady na tento snímek byly dražší než rozpočty všech počinů Wooda dohromady.

 

Do našeho výběru se nevešly mnohé dobré filmy. Jmenovat můžeme kousky, jako Chocolat (režie: Lasse Hallström, 2000), Public Enemies (režie: Michael Mann, 2009), Charlie and the Chocolate Factory (režie: Tim Burton, 2005), Corpse Bride (režie: Tim Burton, Mike Johnson, 2005), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (režie: Tim Burton, 2007) či Alice in Wonderland (režie: Tim Burton, 2010). Které filmy byste doplnili na tento seznam? Jaký je váš nejoblíbenější počin Johnnyho Deppa? Diskuse je vaše.

Domů
Sdílet
Diskuse