Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2017 21:34
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Posvátný japonský ostrov, kam mají ženy vstup zakázán a muži se při příjezdu musí svléknout, se dostal mezi světové dědictví UNESCO

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

Neobvyklý přírůstek mezi nejhodnotnější místa světa.

Nedaleko japonského ostrova Kjúšú leží maličký ostrůvek s názvem Okinošima, který na první pohled nevypadá nijak zvláštně, ale váže se k němu několik zákazů, příkazů a regulací a zejména náboženských zvyklostí. Nacházejí se na něm tři menší svatyně a dohromady tvoří jednu velkou svatyni Munakata, přičemž přístup k ní mají výhradně muži. Místní svatyně šintoismu a náboženské tradice nedovolují ženám, aby vstoupily na ostrov, což je pravidlo, které pramení ještě z doby před několika staletími. Historici dodnes spekulují o tom, zda Japonci chtěli v minulosti ženy jako rodičky ochránit před nebezpečnou cestou na ostrov nebo je tam nechtěli kvůli tomu, že by podle nich menstruace posvátný ostrov pošpinila.


Na ostrov se každý rok může dostat jen 200 mužů a to v jeden jediný den, konkrétně 27. května. Právě tehdy si Japonsko připomíná smrt lidí z bojů v Japonsko-ruské válce z roku 1905. Muži však musí dodržovat přísná pravidla, pokud se chtějí na ostrov vůbec dostat. Před tím, než se jejich noha dotkne posvátné země na ostrově, musí ze sebe shodit všechny šaty a absolvovat očistný rituál. Při odchodu nesmí z ostrova vzít jakýkoli předmět či suvenýr a pokud by se jich kdokoliv na výlet vyptával, mají zakázáno o něm cokoli říct.
 
Ostrov od čtvrtého až do devátého století sloužil na modlitby k mořským bohům šintoismu, kteří měli chránit posádky lodí obchodujících s Korejským poloostrovem či Čínou a svědčí o tom i předměty nacházející se na ostrově. Našel bys tam desítky tisíc předmětů jako jsou mince, zrcadla, meče a dýky, které tam zanechali námořníci, aby je bohové ochraňovali. Organizace UNESCO včera v polském Krakově oznámila, že japonský ostrov Okinošima bude přidán do seznamu světového dědictví, což z něj činí 17. japonské místo, kterému se dostalo této cesty. Mnozí lidé se nyní obávají toho, že přidání do seznamu světového dědictví bude znamenat nárůst turismu a zvědavců ochotných zaplatit horentní částky za to, aby se mohli na posvátný ostrov dostat, jenže jeho správce jasně prohlásil, že se na jeho fungování nic měnit nebude a nikdo se na něj nebude moci přijít podívat jen tak ze zvědavosti.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00




Domů
Sdílet
Diskuse