Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2017 9:40
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Rady, které ti jednou mohou zachránit život. Tušíš, jak odhalit blížící se úder blesku a věděl jsi, že na volání 112 nepotřebuješ signál?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nikdy neskákej do neznámých vod a nepřibližuj se ke spadlému elektrickému vedení. I maličkosti dokáží zachránit život.

Žijeme ve zvláštním světě a o život nás dokáží připravit i nejmenší maličkosti. To však neznamená, že se máme smrti oddat, místo toho je dobré naučit se několik triků, jak konci života uprchnout. Na Redditu se objevila otázka hledající všechny možné rady, které by mohly člověku zachránit život. Na stránce přistálo přes 15 000 komentářů s více než užitečnými radami. Věděl jsi, jak odhadnout, že do tvého okolí za několik sekund udeří blesk nebo že skákat do hluboké vody nemusí být dobrý nápad? Často se totiž pod klidnou hladinou může skrývat druhý proud, který tě klidně stáhne a nepustí, i když se ti to na pláži ještě nikdy nestalo.

Rady, které ti jednou mohou zachránit život. Tušíš, jak odhalit blížící se úder blesku a věděl jsi, že na volání 112 nepotřebuješ signál?
Zdroj: pixabay.com

Pokud na tebe někdo namíří zbraň a řekne, abys vlezl do auta, nikdy to nedělej. Bojuj, utíkej, kličkuj, kopej, mlať a i kdybys zemřel, stále jsi měl větší šance. 99% lidí, kteří nasedli do takovýchto aut, se nikdy nevrátilo. Pokud jsi na veřejném místě, máš více naděje a navíc tě útočník může potřebovat a nebude střílet na kritické části těla.
 
Pokud jsi venku během bouřky a tvé vlasy se začnou nadnášet, okamžitě najdi přístřešek. Brzy do tvého okolí (nebo do tebe) udeří blesk.
 
Předtím, než skočíš do vody, prohlédni si její dno. Mořští ježci, skály, střepy, všechno ti může ublížit. A navíc může být voda mělčí, než by se na první pohled zdálo.
 
Nikdy neskákej do neznámých, velmi hlubokých vod, jakkoli je to lákavé. Často je pod hladinou druhý proud, který by tě už nemusel pustit na hladinu.
 
Pokud se někdo propadl skrz led, pravděpodobně to je proto, že je led příliš tenký. Proto nedělej stejnou chybu a nechoď ho zachraňovat ve stoje, ale plaz se a rozlož váhu.
 
Pokud si všimneš spadlého elektrického vedení, za žádnou cenu se nepřibližuj. Ale ani nepanikař. Nedělej velké kroky a pomalu odkráčej dál. Oběma chodidly se musíš neustále dotýkat země. Pokud jedno zdvihneš, můžeš vytvořit potenciál mezi tebou a zemí a elektřina tě může zasáhnout, načež pravděpodobně zemřeš.

Rady, které ti jednou mohou zachránit život. Tušíš, jak odhalit blížící se úder blesku a věděl jsi, že na volání 112 nepotřebuješ signál?
Zdroj: pixabay.com

Pokud potřebuješ pomoci, nekřič, aby někdo zavolal 112, protože to nikdo neudělá. Efekt přihlížejícího je jeden z nejnebezpečnějších psychologických fenoménů. Přihlížející mohou být v šoku, mohou si myslet, že k tomu nejsou vhodní nebo že sanitku už někdo volal, i když by ti někde hluboko v jejich nitru chtěli pomoci. Přímo je instruuj, aby muž v zeleném tričku zavolal sanitku a paní s kloboukem varovala projíždějící řidiče aut.
 
Volat 112 můžeš i bez kreditu či mobilního signálu. Tvůj telefon použije jakoukoliv síť v okolí.
 
Nauč se plavat.
 
Pokud v dálce vidíš atomový výbuch a jsi dostatečně daleko, abys neshořel, stále se máš čeho bát. Tlaková vlna tě roztrhá na kusy, proto se okamžitě za něco schovej.
 
Při mrtvici lze zachránit mozek jen několik desítek minut po celé události. Proto okamžitě volej sanitku, pokud máš jakékoliv podezření.
 
Pokud něco frituješ a tvá pánev začne hořet, nikdy na ni nelij vodu. Vlastně nikdy nelij vodu na žádnou pánev na zapnutém sporáku. Vypni sporák a hoď na pánev pokličku. Pokud nemáš pokličku, dej tam například jedlou sodu. Nikdy ne mouku ani nic jiného. Pokud použiješ vodu, vypaří se dříve, než se dotkne oleje a začne prskat oheň.

Rady, které ti jednou mohou zachránit život. Tušíš, jak odhalit blížící se úder blesku a věděl jsi, že na volání 112 nepotřebuješ signál?
Zdroj: pixabay.com

Pokud na tebe někdo zakřičí, aby ses sklonil, nech si zbytečné otázky a okamžitě to udělej.
 
Díky pryskyřici dokážeš zapálit březové dřevo, i když je promočené.
 
Pokud tě někdo bodne, nevytahuj nůž co nejrychleji. Pokud zůstane uvnitř, ztratíš méně krve. Obvaž místo a zavolej sanitku. Platí i pro jiné bodavé předměty.
 
Pokud pod vodou děláš salta nebo se ti jiným způsobem podaří ztratit orientaci a netušíš, kterým směrem je hladina, vypusť bublinu. Vždy půjde nahoru.
 
V barových rvačkách nejsou vítězové. Buď skončíš na policii nebo v nemocnici.
 
Pokud mrzne a jsi za volantem, vždy zpomal na mostech. Jedna věc je dostat smyk na rovné silnici, druhá je skončit v řece i s autem.
 
Pít vlastní moč není dobrý nápad, i když umíráš žízní. Zemřeš jen rychleji. Moč totiž obsahuje i koncentrovaný krevní odpad z tvého těla a ledviny by ho musely znovu zpracovat a brzy by přestaly fungovat. Většina videí stylu Bear Grylls je plná absolutních kravín. Jediná situace, kdy je dobré vypít svoji moč nastane, pokud to již nevydržíš a víš, že do několika hodin budeš zachráněn.
 
Pokud jdeš na výlet do přírody, vždy měj více vody, než potřebuješ.
 
„Pokud ti nedám peněženku, co uděláš, bodneš mě?“ Ano, bodne.

Rady, které ti jednou mohou zachránit život. Tušíš, jak odhalit blížící se úder blesku a věděl jsi, že na volání 112 nepotřebuješ signál?
Zdroj: pixabay.com

Pokud se setkáš s nebezpečným psem, nikdy neutíkej. Běží rychleji. Místo toho se mu dívej do očí a pomalu couvej pryč k první holi, kterou uvidíš na zemi. Tou mu neustále miř na obličej.
 
Pokud máš pocit, že tě někdo sleduje, je to možné a není to jen vymyšlený pocit. Tvůj mozek si všímá věci, o kterých tvé vědomí ani netuší.
 
Dva tři metry je přesně ta výška, odkud skok už může lámat kosti.
 
Ne na každého medvěda stačí z dálky mávat. Před grizzlym si lehni na břicho a hraj mrtvého. Před černým medvědem použij ostatní lidi či větve a udělej se co největším. A pokud potkáš polárního medvěda, prostě jsi skončil.
 
Pokud si nemůžeš dovolit koupit si kondom, nemůžeš si dovolit nekoupit si kondom.
 
Resuscitace pomáhá jen na chvíli. Životy zachraňuje defibrilátor.

Domů
Sdílet
Diskuse