Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2017 20:55
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Pití alkoholu může zlepšit tvoji paměť. Pokud se musíš naučit na složitý test, pár sklenek vína by ti mělo pomoct

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

S alkoholem k hezčí budoucnosti.

S pitím alkoholu se spojuje množství nevýhod i výhod a vědci našli další pozitivní vlastnosti čarovných nápojů. Možná tě překvapuje, že má alkohol potenciál zlepšit paměť, protože si často z pátkové noci pamatujeme jen velmi málo. Podle nové studie z University of Exeter to funguje jinak. Alkohol ti skutečně dokáže pomoct s pamatováním si věci. Je však třeba na to jít jinak.

Pití alkoholu může zlepšit tvoji paměť. Pokud se musíš naučit na složitý test, pár sklenek vína by ti mělo pomoct
Zdroj: pixabay.com

Výzkumníci požádali 88 lidí, aby si zapamatovali několik slov. Následně byla skupina rozdělena na dvě poloviny. Prvních 44 lidí mohlo vypít tolik alkoholu, kolik chtěli (průměr byl 32 gramů/40 mililitrů čistého alkoholu), druhá skupina nepila vůbec. Následující den měly všechny subjekty slova zopakovat. Ti, co pili alkohol, byli v experimentu úspěšnější. Klíčem je tedy naučit se to, co potřebuješ a následně to pořádně zapít.

V opilosti má totiž tvůj mozek větší problém s registrací, chápáním a ukládáním si dění kolem sebe, a tudíž si toho v opilém stavu zapamatuješ méně, a když vystřízlivíš, v krátkodobé paměti tě bude čekat méně informací. Navíc, čím více alkoholu, tím lepší výsledky lidé podali. Výzkumný tým však varuje, že i když jsou výsledky výzkumu sympatické, rozhodně nelze podceňovat zbylé vlastnosti alkoholu, které mohou být často i nebezpečné.

Pití alkoholu může zlepšit tvoji paměť. Pokud se musíš naučit na složitý test, pár sklenek vína by ti mělo pomoct
Zdroj: pixabay.com

To, že je třeba se slova nejprve naučit a až potom pít alkohol, potvrzuje i druhá fáze výzkumu. V něm první (alkoholická) část subjektů pila alkohol už před experimentem. Oběma skupinám byly poté ukázány obrázky, ale když je měli druhý den zopakovat, jejich výsledky se nelišily. Mimochodem, toto není první objevený pozitivní vliv alkoholu – sklenka vína může například podporovat ztrátu tuku.

Domů
Sdílet
Diskuse