Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2017 22:09
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud máš husí kůži z dobré hudby, je tvůj mozek výjimečný

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hudba dokáže být zdrojem těch nejkrásnějších pocitů.

Hudba umí být lékem na různé nepříjemné situace a při konkrétních situacích dokáže lidi dostat až do stavu, kdy se jim na těle začíná objevovat husí kůže. Husí kůži z hudby však v životě nezažije každý z nás a stovky milionů lidí ani netuší, že někdy za zježené chlupy na rukou stojí právě příjemné melodie. Neprozkoumané téma dlouhodobě zajímalo Matthewa Sachse, bývalého studenta Harvardu, který na malém vzorku 20 studentů udělal zajímavý experiment s ještě zajímavějšími výsledky. Přesně polovina studentů z jeho vzorku přiznala, že už zažili husí kůži z hudby, zatímco druhá polovina o husí kůži z hudby jen slyšela, ale nikdy ji nezažila.

Každého z nich poslal na testy a po oskenování jejich mozků přišel k zjištění, že struktura mozku je rozdílná u obou skupin. Skupina studentů, která zažívala husí kůži z hudby, měla podle testů hustší síť mozkových vláken spojujících sluchovou kůru a oblasti mozku odpovědné za zpracování emocí. Hustší síť zajišťovala mezi oblastmi lepší komunikaci, a tak by se zjištění dalo zjednodušit tak, že pokud dostáváš husí kůži z hudby, měl bys mít i silnější a intenzivnější emoce. Samozřejmě, existují i konkrétní případy, při kterých si jedinci spojují skladbu se vzpomínkami, což může vyvolat mrazení jen z nostalgických pocitů. Sachs momentálně pracuje na tom, aby svůj vzorek lidí výrazně zvětšil a tématem se bude zabývat i nadále, ale pokud dostáváš při poslechu hudby husí kůži, pak je tvůj mozek pravděpodobně výjimečný.

Pokud máš husí kůži z dobré hudby, je tvůj mozek výjimečný
Zdroj: physicsgirl
Domů
Sdílet
Diskuse