Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2017 11:35
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

MINI do světa vypouští pekelný koncept, okruhový John Cooper Works GP s masivním bodykitem

TECH
Uložit Uložené

Kéž bychom se dočkali i sériové verze v takovémto podání.

S otevřením automobilového veletrhu ve Frankfurtu přichází na řadu množství odhalení, prezentací, a tedy novinek. Výjimkou není ani značka MINI, protože kromě nedávno odhalené elektrické verze poznáváme i další, tentokrát mnohem zajímavější počin. Jeho celý název zní John Cooper Works GP Concept, z čehož je zřejmé, že jde o koncepční podobu, z té se však může velmi rychle stát ta sériová. MINI už nejednou v minulosti nejednou představilo několik exkluzivních a striktně limitovaných edic s obdobným názvem, ostatně, právě nejnovější podoba má přímo navázat na předešlé modely John Cooper Works GP a Cooper S s John Cooper Works GP kitem. Kromě toho, další podstatou novinky je oslava 50. výročí od někdejších triumfů značky v rámci Rallye Monte Carlo. 

MINI do světa vypouští pekelný koncept, okruhový John Cooper Works GP s masivním bodykitem
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Jak naznačuje samotný design, který je ve velkém okořeněn o početně zastoupený karbon, spojitost se závodními ambicemi není čistě náhodná. Studie je nejen že značně agresivnější, ale výrazně nabrala i na šířce. Široké nárazníky a mohutné prahy vytvářejí spolu s rozměrným střešním spojlerem velmi sebevědomý podtón, automobilka přitom mluví o vyváženém rozložení hmotnosti, díky čemuž má být opět docíleno „motokárových“ jízdních vlastností. Exteriér je lakovaný v černé barvě Black Jack Anthracite, výraznou měrou mu však sekundují červeně kontrastní prvky v odstínu Curbside Red. I přes množství koncepčních prvků je nadále ve věci tradiční rukopis značky MINI, nechybí tak dobře známé kulaté přední světlomety, uprostřed umístěné koncovky výfuků či oválná zadní světla, která však dostala velmi efektní grafiku – poloviční britská vlajka Union Jack na každé straně.

Okruhový koncept stojí na 19" discích, přičemž polep s číslem 0059 na boku karoserie odkazuje na rok, kdy se zrodilo klasické MINI, čili 1959. Interiér zůstává věrný základním prvkům a příslušným tradicím, povšimnout si ale můžeme plně digitálního přístrojového panelu, jakož i zvětšeného centrálního displeje. Koncept zobrazování a ovládání s heads-up displejem umisťuje všechny podstatné informace tak, aby se nacházely v zorném poli řidiče. Interiér nakonec počítá s ochrannou klecí, dvojicí skořepinových sedadel s 5bodovými bezpečnostními pásy, zadní sedačky se přitom zcela vytratily. Více informací o technice pod kapotou se jistě dozvíme přímo na autosalonu.

Domů
Sdílet
Diskuse