Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2017 17:14
Čas čtení 0:00
Tomáš V.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Zavzpomínejte s námi na nejznámější televizní seriály 90. let, které vás vrátí do dětských časů.

Pokud patříte k lidem narozeným v posledním desetiletí 20. století tak jako my, zažili jste zřejmě největší rozmach zahraničních televizních seriálů na našich obrazovkách. Na nich se do této doby jiná, než česká či slovenská tvorba moc často nevyskytovala. Jde o období, kdy české televize začaly ve velkém nakupovat a uvádět na své obrazovky velké množství různých sitcomů, dramatických nebo akčních seriálů. Ne všechny byly svou kvalitou na vysoké úrovni, ale řekněme si upřímně, že jako malým dětem nám to bylo úplně jedno a že jsme se zatajeným dechem mnohokrát sledovali dobrodružství našich oblíbených hrdinů. Pojďte si s námi oživit vzpomínky na prvních 12 seriálů v našem dvoudílném článku.

1. Krok za krokem

Step by step patří k nejoblíbenějším komediálním seriálům na našich obrazovkách. Základní koncept zůstává i v tomto případě podobný, jako u předchozích seriálů. Opět zde najdeme pracující americkou rodinu ze střední třídy, velký dům, mnoho dětí a jejich každodenní radosti či starosti. Hlavou rodiny je tentokrát stavbař Frank. Ten si po rozvodu najde novou ženu Carol. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by neměli oba tři vlastní děti, které se ze dne na den staly sourozenci a musí se tedy spolu naučit vycházet. Krok za krokem byl postaven na podobném stylu humoru jako většina sitcomů. K nim seriál přidával vtipnou rivalitu nevlastního sourozence, šíleného „Kouďáka“ a elegantního kadeřníka Jeana-Luca.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: American Broadcasting Company (1991–1997), Columbia Broadcasting System (1997–1998)

2. Sedmé nebe

Dalším vtipným a výchovným seriálem z prostředí amerických rodin je Sedmé nebe. Děj nás přenáší do velkého domu reverenda Erica Candena. Ten s manželkou Annie vychovává 7 dětí a psa. Průběh většiny epizod byl velmi podobný a seriál byl v podstatě stále o tomtéž. V rodině došlo k nějakému problému, ten následně otec reverend díky své silné víře a životním zkušenostem vyřešil a seriál nám přinesl v závěru ponaučení do života. Řekněme si na rovinu, že někdy šlo o absolutně nelogické a idealistické řešení vzniklých situací a hlavním cílem seriálu bylo vychovávat americkou mládež. Během letních prázdnin u babičky jsem však navzdory těmto nedokonalostem, které nyní jako náročnější divák zcela evidentně vnímám, seriál sledoval se zatajeným dechem a čekal, jakým způsobem se podaří otci Ericovi vyřešit další rodinnou krizi a dát ponaučení do života svým dětem.

 

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: The WB Television Network (1996–2006), The CW Television Network (2006–2007)

3. Cosby Show

Dnešní seznam začínáme starou známou sitcomovou klasikou z prostředí velké americké rodiny. Její hlavou byl otec, charismatický Cliff Huxtable (Bill Cosby). Se svou manželkou Clair a dětmi Sondrou, Denise, Theem, Vanessou a Rudy se nejednou rodina dostávala do různých vtipných i složitých životních situací. Ty se hlavně otec Cliff snažil brát vždy s nadhledem a humorem a vybruslit z nich elegantním způsobem. Jde o jednu nejvíc kultovních záležitostí televizního diváka ze zmíněného období a tento seriál si právem získal místa v našich srdcích i přesto, že množství scén opravdu nebylo vtipných. Velkou ranou pro fanoušky seriálu a jeho hlavního představitele Billa Cosbyho se stala obvinění ze sexuálního obtěžování vůči jeho osobě, která se začala objevovat v roce 2014.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: National Broadcasting Company (NBC)

4. Kutil Tim

Velká americká rodinka počtvrté. Kutil Tim v podání Tima Allena patřil hlavně ze začátku mezi lepší seriály našeho výběru. Zřejmě nebudu přehánět, když napíšu, že celý seriál stál hlavně na Timovi a jeho komediálním talentu. Ten se v tomto seriálu naplno věnoval svému televiznímu programu určenému pro domácí kutily. Jeho působení v programu přinášelo mnohokrát velké množství vtipných situací, stejně jako soužití s jeho ženou, třemi rozdílnými syny a tajemným sousedem Wilsonem Wilsonem.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: American Broadcasting Company

5. Xena

Přejděme na chvíli od komediálních seriálů k něčemu vážnějšímu, i když se vážným tento seriál asi úplně nazvat nedá. Děj nás přenáší do starověkého Řecka, kde princezna Xena se svou pomocnicí Gabrielle bojuje proti zlu, aby napravila svou minulost. Xena byla zajímavým a netypickým akčním historickým seriálem z důvodu, že hlavním hrdinou nebyl výjimečně muž. Odvážné bojovnice se v seriálu setkaly i s reálnými historickými postavami, například s Caesarem nebo Homerem. Samozřejmě, že od seriálu nemůžeme očekávat věrohodný popis historických událostí a tyto události se přizpůsobovaly potřebám natáčení. Seriál byl průnikem mezi dramatem a komedií, v němž se mnohokrát objevily zajímavé společné scény dvou hlavních hrdinek. U jednotlivých epizod tedy člověk předem nikdy nevěděl, na co se má připravit.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: Broadcasting syndication

6. Hercules

„Toto je příběh z dávných časů. Z času mýtů a legend, kdy antičtí bohové byli malicherní a krutí a stíhali lidstvo útrapami. Jen jeden člověk se jim dokázal postavit. Herkules!“. Těmito slovy začínal úvod seriálu Hercules. V něm jsme mohli sledovat dobrodružství mocného Hercula a jeho pomocníka Iolause. Ti pomáhali bezbranným a bojovali proti zlu. Zdá se vám tento koncept podobný jako u Xeny? Bude to tím, že Xena byla spin-offem tohoto známějšího seriálu, ve kterém ztvárnil hlavní postavu Kevin Sorbo. V tomto případě jsme se však společných lechtivých scén dvou hlavních představitelů, tak jako v případě Xeny, nedočkali.

Sorbo se samozřejmě během natáčení seriálu musel držet v dobré fyzické formě a při jedné návštěvě posilovny ucítil bolest v rameni. Kvůli ní musel přestat v ten den cvičit a později večer se u něj objevilo rozmazané vidění, bolesti hlavy a neschopnost chodit. Po návštěvě nemocnice Kevinovi diagnostikovali aneurysma, které později vyústilo až ve tři mrtvice. To samozřejmě negativně ovlivnilo tvorbu seriálu a Kevin musel podstoupit náročné léčení. Nakonec to však všechno zvládl a podařilo se mu natočit celkově 111 částí.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: Broadcasting syndication

7. Odpadlík

Dalším dlouhovlasým hrdinou našeho seznamu je Lorenzo Lamas jako bývalý policista Reno Raines v seriálu Odpadlík. Ještě jako bývalý policista se dostal do sporu se svými zkorumpovanými kolegy, kteří se ho pokusili zabít. Při tomto pokusu však zabili jeho ženu a Reno byl z její vraždy neprávem obviněn. Stává se tedy hledaným zločincem pokoušejícím se očistit své jméno a chytit skutečného vraha své ženy. Na útěku mu pomáhá charismatický lovec lidí Bobby Sixkiller a jeho sestra. Z Rena se postupně stává Bobbyho spolupracovník a při hledání spravedlnosti pomáhá s chytáním jiných zločinců.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: Broadcasting syndication (series 1-4), USA Network (season 5)

8. Kobra 11

Prvním evropským seriálem v našem seznamu je Kobra 11. V seriálu sledujeme osudy dvou komisařů dálniční policie. Většina částí začínala honičkou na dálnici, při které exploduje několik aut, pokračuje následným pátráním po zločincích a končí jejich dopadením. Během dvaceti let natáčení se pro potřeby seriálu postavily 2 km dálnice, v hlavních rolích se vystřídalo několik herců, zničilo se více než 4 tisíce aut a také díky tomu je Kobra 11, i navzdory svému primitivnímu konceptu, dodnes oblíbeným a vysílaným seriálem.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: RTL Television

9. Komisař Rex

Druhým evropským seriálem je rakouský Komisař Rex. Inteligentní německý ovčák pomáhá svému lidskému kolegovi řešit nejrůznější kriminální případy. V hlavních rolích se během několika let natáčení vystřídalo několik herců a několik psů. Psi museli absolvovat pro potřeby seriálu speciální filmový výcvik, aby byly scény přesně podle představ scénáristů, režisérů a producentů seriálu. Komisař Rex se dočkal i slovenského zpracování a krátké dojmy z jeho úvodní části  si můžete přečíst zde. Sledujete ho?

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: Österreichischer Rundfunk (1994-2004), Radiotelevisione italiana (2008-2015)

10. Věřte nevěřte

Kdo by neznal dramatický, hororový a thrillerový počin s názvem Věřte nevěřte? V této relaci nám představovali moderátoři Jonathan Frakes a James Brolin krátké příběhy, z nichž byly některé skutečné a některé ne. To, zda byly příběhy vymyšlené nebo vycházely ze skutečných událostí, se divák dozvěděl vždy na konci programu. Otázkou je však podle mě do určité míry to, nakolik byly reálné příběhy opravdu reálné. Dodnes si však pamatuji, jak jsem po některých částech usínal jen velmi těžko. Pokud byste si s námi chtěli zavzpomínat na nejstrašidelnější části této série, můžete tak učinit zde.

 

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: Fox Broadcasting Company

11. MacGyver

První část seznamu ukončuje vynalézavý Richard Dean Anderson v roli agenta MacGyvera. Ten řeší různé speciální případy, na které jsou policisté či běžní agenti krátcí. Hlavní devizou tohoto experta byla schopnost improvizace pomocí jeho legendárního červeného švýcarského nožíku a běžně dostupných předmětů. Z těch dokázal vytvořit nejrůznější zbraně nebo mechanismy, díky kterým se dokázal dostat ze všech problémů a splnit svůj úkol. Vynalézavost agenta byla v mnoha případech opravdu až směšná. To však neměnilo nic na tom, že jsme s napětím sledovali, jak MacGyver vybruslil z dalšího problému.

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: American Broadcasting Company

BONUS: Strážci vesmíru

Kdo z nás jako dítě nesledoval tento úžasný seriál? Šest na první pohled obyčejných studentů chrání v barevných oblecích svět před mimozemskou čarodějnicí. Příběhy strážců vesmíru se dočkaly několika verzí ve formě seriálů i filmů. Nejstarší z nich přišel počátkem devadesátých let a nejnovější spatřil světlo světa jako film letos. Všechny adaptace však měly společnou jednu věc a to, že byly opravdu katastrofální. Nám to však jako dětem absolutně nevadilo, takže Morfujeme!

Nejlepší a nejoblíbenější seriály našeho dětství, které v nás vzbuzují silnou nostalgii
Zdroj: Fox Broadcasting Company, American Broadcasting Company, Nicktoons

 

Našli jste v první polovině našeho seznamu svého favorita? Na druhou část nostalgických seriálů se můžete těšit již brzy.

Domů
Sdílet
Diskuse