Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2017 16:19
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Imigrant, ze kterého je dnes šéf UBERu. Íránec Dara Khosrowšahi a jeho vzestup až na vrchol tech sféry

TECH
Uložit Uložené

Od útěku ze země až po lukrativní CEO pozici.

Společnost, která je známá z více úhlů pohledu, dobyla díky své mobilní aplikaci téměř celý svět. Zatímco ji jedna strana vnímá jako pokrokovou alternativu za zastaralé taxi služby, ta druhá ji považuje za jakési obcházení pravidel. Tak či tak, UBER v poslední době trápila smršť problémů, a to jak externích, tak i interních, které ukončila nedávná výměna šéfů. Otázkou zůstává už jen to, na jak dlouho.

Travise Kalanicka tak nedávno nahradil člověk se jménem Dara Khosrowšahi a zde je jeho příběh.

Dnes již 48letý a zkušenostmi nabitý Íránec přišel v roce 1978 do Spojených států amerických jako devítiletý imigrant, kam jeho rodina utekla ještě v počátcích Íránské revoluce. Od té doby stihl sedět na CEO pozici ve společnosti Expedia, kterou pomohl rozšířit do více koutů naší planety a v uplynulých týdnech, jak již bylo zmíněno, začal vést obrovský byznys, kde se vše točí kolem moderní osobní dopravy. A to ani zdaleka není vše.

Co všechno o něm tedy ještě víme?

Z imigranta šéf tech giganta

  • Dara se ocitl na území USA jako jeden z členů větší uprchlické vlny, která hledala bezpečné útočiště, aby se mohla vyhnout osudu, jaký by ji čekal v radikálně se měnícím Íránu.

  • Jak píše web Business Insider, rodina, ve které vyrůstal, měla v zemi, kde se narodil, prominentní vliv a i docela slušné bohatství. Šlo o zakladatele jedné z místních a také úspěšných společností. Zaměřovala se na investování ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu.

  • Společnost Alborz Investment Company nakonec padla do rukou nového vládního režimu, takže jim z ní po útěku z Íránu v podstatě nic nezůstalo.

  • Po příchodu do USA bydleli nějakou dobu v domě jednoho z jeho strýců, který se nacházel na půdě státu New York, konkrétně ve městě Tarrytown.
     
  • Podnikatelskou krev měl ale i strýc Hassan Khosrowšahi, ale ten po jejich příchodu odešel žít do Kanady. Future Shop, za kterým stál, byl prodán populárnímu obchodu s elektronikou Best Buy, přičemž měl prsty i ve společnosti, která se zabývala poskytováním licencí pro různé produkty, jako jsou například léky.

  • V roce 1991, kdy získal titul BA z elektrického inženýrství na Brown University, začal pracovat pro investiční banku Allen & Company, odkud však o 7 let později odešel, aby začal působit v řadách jednoho z jejích klientů.
     
  • V Barry Diller skončil jako CFO dceřiné společnosti, která nesla název IAC.

  • Rok 2005 mu nabídl CEO pozici, tentokrát ve společnosti Expedia, kterou po úspěšně zrealizované akvizici převzali pod křídla, aby jí tak pomohli s dalším růstem.

    Imigrant, ze kterého je dnes šéf UBERu. Íránec Dara Khosrowšahi a jeho vzestup až na vrchol tech sféry
    Zdroj: George Grinsted / flickr.com
  • Během jeho šéfování začala nabízet své služby ve více než 60 zemích, což se zároveň odrazilo i na povědomí o společnosti. Dnes díky ní můžeme listovat v kombinované online databázi sestávající z nabídek přes 200 webových stránek s drahým i levným ubytováním či letenkami, a to přímo na displeji našeho smartphonu.

  • Co se týče osobního života, Dara si v roce 2013 vzal za ženu Sydney Shapiro.

  • Úspěch Expedie z něj nakonec udělal jednoho z nejlépe placených výkonných ředitelů v USA. V roce 2015 totiž dostal opravdu štědrou odměnu - akcie s hodnotou přes 90 milionů dolarů.

  • Jeden z jeho bratranců, Amir Khosrowšahi, pracuje pro Intel. Na umělou inteligenci zaměřený start-up, který založil, koupil gigant za částku 400 milionů dolarů. Stalo se tak během minulého roku.

  • Dara Khosrowšahi v roce 2017 nahradil Travise Kalanicka jako šéfa dopravní společnosti UBER. Nabídku zaujmout lukrativní CEO pozici přijal jen před nedávnem. Předchůdce požadovali nahradit někteří nespokojení investoři, což se jim po delším nátlaku nakonec i podařilo.

Domů
Sdílet
Diskuse