Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2017 13:33
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Nad Švýcarskem začnou létat autonomní drony. Unikátní dopravní systém spustí již příští měsíc

TECH DOPRAVA
Uložit Uložené

Technologie nám opět zjednoduší život.

Americká logistická společnost sice získala povolení provozovat v rozvinuté evropské zemi nevšední přepravní systém už v březnu, ale až v těchto dnech odhalila jeho důležitou součást - speciální, futuristicky vyhlížející stanici. Malá létající zařízení tak zpočátku dostanou za úkol přenášet vzorky krve včetně dalších zdravotnických předmětů jak mezi místními nemocnicemi, tak i mezi klinikami či takovými laboratořemi, píše The Verge.

Systém sestávající z autonomních, čili samostatných dronů, za kterým stojí Matternet, je unikátní v tom, že nic podobného momentálně nikde neexistuje. Po testování už zanedlouho přijde řada i na ostrý provoz, přičemž ten by měl být podle dostupných informací spuštěn někdy během nadcházejícího měsíce.

Vyhledat stanici a použít mobil

Celé to bude fungovat prostřednictvím takzvaných Matternet stanic, kam dotyčný vloží balíček a o vše ostatní se následně postará počítačem řízený přepravní systém. Ještě před odletem však musí vytáhnout z kapsy svůj smartphone a otevřít mobilní aplikaci, kde je třeba zadat detaily související s tím, kam zásilka poputuje. Po doručení do jiné stanice se už jen oskenuje na displeji zobrazený QR kód a ten, pro koho je určena, ji pak může vesele převzít.

Doporučeno
10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10. dubna 2024 10:00

Přepravní drony prý dosáhnou rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a co se týče samotné výdrže na jedno nabití baterie zvládnou přibližně 20 kilometrů. Výhoda zde ale spočívá v tom, že uživatel nemusí čekat na dobití elektrické energie, protože v momentě, kdy zařízení uskuteční fyzický kontakt se stanicí, vybitý akumulátor se automaticky nahradí za nabitý. 

Domů
Sdílet
Diskuse