Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2017 13:59
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

To nejzajímavější o Česku a Češích.

Česká republika je přímo obří studnicí zajímavostí. V průběhu historie jsme zbytku světa neustále dokazovali, že nejsme jen drobným, ztraceným státečkem uprostřed Evropy, ale že lidé tady mají chytré hlavy a zlaté české ručičky. Budovali jsme, vymýšleli jsme a uměli jsme. Stejně tak, jako je tomu i dnes. Pojďme si nyní společně připomenout události, osobnosti nebo předměty, které se pojí k naší rozkošné vlasti a o kterých jste možná ani nevěděli. Zkrátka a dobře se podíváme na některé ze zajímavostí o Česku a Češích. Jdeme na to.

První záchytka vznikla v Česku

Ano, na začátek nejdříve lehce zabrousíme do zdravotnictví. Československo drží v této oblasti jedno, snad významné, prvenství. V roce 1951 byla na našem území zřízena první oficiální záchytná stanice na světě. Nacházela se v pražské nemocnici U Apolináře a za její realizací stojí významná osobnost nejen české, ale také světové psychiatrie - docent Jan Skála. Ten svou téměř celoživotní praxi zasvětil boji proti alkoholismu. 

Pokud bychom pronikli ještě hlouběji do naší historie, zjistili bychom, že první "protialkoholní léčebna" se u nás objevila už v roce 1909 v Kunčicích na Moravě. Tehdy se o ni zasloužil páter Konařík, který se o lidi závislé na alkoholu staral poměrně mírumilovně a s křesťanskou láskou. Jan Skála ovšem razil jinou metodu. Řekněme, že ke svým pacientům zastával velmi přísný, až vojenský přístup. Věřil totiž, že pomoc může přijít jedině skrze dodržování pravidel a režimu, protože alkoholismus naopak vycházel z nedisciplinovanosti. 

Sirky ze Sušice dopomohly ke vzniku slavných „angličáků“

Sušickou továrnu na sirky SOLO známe z hodin zeměpisu snad všichni. Zápalky se od nás do světa vyvážely ve velkém a malé městečko na jihozápadě Čech je touto tradicí proslaveno ještě na dlouho dopředu. Věděli jste ale, že známé krabičky od zápalek inspirovaly britské výrobce hraček? Když totiž firma Lesney přemýšlela, jakým způsobem by mohla balit své slavné "angličáky", nenapadlo je jiné geniálnější balení, než zkrátka krabičky od sirek. Od těch našich sirek ze Sušice. A pokud si vzpomenete na samotný název autíček – "Matchbox", je už zcela jasné, odkud vítr vane. 

Autíčka Matchbox z roku 1975

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti
Zdroj: flickr.com/Whishbook

Sirky ze Sušice

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti
Zdroj: Wikimedia Commons/Pastorius

Jazykové okénko

Říká se, že čeština patří k nejtěžším jazykům na světě. Milujeme zdrobněliny a písmenko "Ř", které jinde než u nás prakticky nenajdeme. Je také zřejmé, že český jazyk mnoho svých slov přebral z cizích jazyků, ale některé výrazy na oplátku jiným jazykům zase dal. A která že jsou ty nejznámější?

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Slovo robot snad není ani třeba představovat. Slavný Čapkův román R.U.R vnikl do podvědomí nejen angličtiny, španělštiny, švédštiny nebo norštiny, ale také například němčiny (Roboter), finštiny (robotti) nebo dokonce japonštiny (ロボット [robotto]). Dále je to například slovo polka (tanec) nebo koláč (kolache, kolach, kolace, kolatch, kolacky). Nesmíme zapomenout ani na slovo pistole, které se opět vyskytuje v řadě evropských jazyků (pistol, pistola, püstol, pistooli, a podobně). 

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti
Zdroj: pexels.com

Dalších takových slůvek s českým původem je mnoho. Do angličtiny se vžil výraz hacek (z českého „háček“), pro označení diakritického znamínka, v němčině najdeme třeba Sliwowitz  či Chaluppe (z české „slivovice“ a „chalupy“), v italštině zase pravděpodobně označení pro „křečka“ criceto. Na hezký a přehledný seznam dalších slov s českým původem se můžete podívat na stránkách Wikipedie

Také v odborných kruzích máme své zástupce, kteří významně přispěly k obohacování vědeckých slovníků. Příkladem za všechny může být osobnost českého historika umění Antonína Matějčka. Ten v roce 1910 zavádí pojem expresionismus, jako opak slova impresionismus. Oba pojmy jsou dnes již pevně ukotveny v oblasti teorie umění.

Před téměř deseti lety získala naše tisícikoruna ocenění Bankovka roku

Možná jste to ani nezaznamenali, ale v roce 2008 dosáhla úspěchu dokonce i naše bankovka. Konkrétně se jednalo o novou tisícikorunu, která se tehdy pyšnila řadou inovovaných ochranných prvků. Ve dnech 13.–15. října se v Praze konala konference Currency Conference, kde Česká národní banka právě za tuto bankovku od International Association of Currency Affairs – světové asociace odborníků zabývajících se hotovostí – získala ocenění Bankovka roku 2008.

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti
Zdroj: pexels.com

Slavný konstruktér automobilů Ferdinand Porsche se narodil v severních Čechách

Kdo by to byl řekl. Jeden z nejznámějších automobilových konstruktérů Ferdinand Porsche se v roce 1875 narodil na místě zvaném Vratislavice nad Nisou, které se nachází v severních Čechách. Zároveň je velmi pravděpodobné, že samotné jméno Porsche pochází z české podoby jména „Boreš“. Porsche žil ve Vratislavicích do jeho 18 let. Tady se však jeho napojení na Česko rozpadá. Daleko více je nám známý ve spojitosti s Německem a jeho výrobou Hitlerova „lidového vozu“ Volkswagenu a obrněných vozidel. Jeho syn Ferry Porsche byl tím, kdo založil slavnou továrnu na sportovní vozy Porsche.

Rodinný dům Ferdinanda Porsche ve Vratislavicích nad Nisou

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti
Zdroj: Wikipedia/Waibel

Kolik stojí nejdražší obraz namalovaný českým umělcem?

Tušíte, za kolik korun byste si mohli pořídit nějaké slavné dílo českého umělce? Cena v nejdražších aukčních síních se za takový obraz může vyšplhat až nad hranici 60 milionů korun. Naposledy se taková významná koupě stala například letos v červnu, kdy byl vydražen obraz Oskara Kokoschky Praha za 52 milionů korun. 

Tuto částku ovšem v minulosti předčily už obrazy Františka Kupky (Tvar modré nebo Série C I), které byly vydraženy za 57 milionů a 62 milionů korun. Oproti světu si však v tomto případě můžeme připadat spíše jako chudí příbuzní. Nejdražší obraz světa Hráči karet od  francouzského postimpresionisty jménem Paul Cézanne, byl vydražen v přepočtu za neuvěřitelných 5 miliard korun.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Třetí národ v kosmu

A na závěr je třeba zavzpomínat na jednu velmi známou záležitost. Ačkoliv se jedná o fakt, který se žáci učí již na základní škole, povědět si to občas takto v širší souvislosti stojí určitě za to. Ano, je to tak. Zástupce československého národa nám zajistil třetí pozici v souvislosti s objevováním tajemna vesmíru a národnostním zastoupením. Hovořím samozřejmě o Vladimíru Remkovi - jedinému českému kosmonautovi, který se do vesmíru dostal v sovětské lodi Sajuz 28 v roce 1978 a my se díky němu nacházíme na pomyslné "bedně" dobývání vesmíru ve společnosti dvou největších mocností – USA a Sovětského svazu.

Přistávací modul Sojuzu 28

Věděli jste, že první záchytka vznikla v Česku? Podívejte se na nejrůznější zajímavosti o naší vlasti
Zdroj: Wikipedia/Oldsoft

Jak už bylo řečeno, Česko je obří studnicí zajímavostí, které stojí za to stále uchovávat v paměti a toto byla jen hrstka z nich. Všechny dohromady vydají na tisíce článků, a tak se na další podíváme zase někdy příště.

Domů
Sdílet
Diskuse