Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2017 13:58
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: TASR/AP/J. David Ake
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Jaké nakoupit letenky, jak vyřídit ESTA oprávnění, příp. vízum, jak se pohybovat na letišti a kolik to bude celé stát? REFRESHER přináší návod jak krok za krokem postupovat, který všechno přehledně objasní.

Vidět alespoň jednou za život New York je obrovský zážitek, který zároveň je při dnešních nízkých cenách letenek stále dostupnější. Pokud patříš mezi ty, kteří se rozhodují, zda se podívat za velkou louži do metropole, která nikdy nespí, tady jsi na správné adrese. Přinášíme komplexní návod o tom, jak se do New Yorku dostat, jak zvládnout přestup na cizím letišti, co všechno je potřeba vědět a samozřejmě také kolik to asi bude stát

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

1. Nákup letenky

2. Vízum, nebo ESTA?

3. Ubytování

4. Co zařídit před odletem

5. Doprava na letiště

6. Na letišti

7. Přestup

8. Let

9. Letiště v New Yorku

10. Transport na Manhattan

11. Pohyb po New Yorku

12. New York, New York


Nákup letenky

Na internetu je obří výběr různých hledačů levných letenek, proto stačí vygooglovat jeden z nich a můžeš vybírat. Důležité je myslet na svoje pohodlí, a proto vždy vol letenky od stejné letecké společnosti. Levněji totiž vychází různé přestupové kombinace konkurenčních leteckých firem, avšak se šibeničními časy na přestupech – proto je vhodné mít na paměti, že při jejich mixování si musíš na každém letišti vyzvednout kufry a poté je znova odbavit, což samozřejmě zabere nějakou dobu a tím pádem budeš mít méně času se dostat ke svému dalšímu gatu. Nejednou to vede ke zpoždění, zaseknutí se na přestupovém bodu a pak hektické pokusy nějak situaci napravit. Často to končí nákupem další letenky za nevýhodnou cenu. A to přece nechceme.

V případě jedné aerolinie tohle neplatí – zavazadlo odbavíš v domovině a vyzvedneš až v samotném cíli. Nehledě na vhodnější a pohodlnější přestup, který ve většině případů probíhá na stejném terminálu a komfortně proběhne během několika desítek minut. Pokud najdeš let s např. jen hodinovým časem na přestup, tak to totiž jinak ani nejde. Neboj se letět raději většími společnostmi, rozdíl v cenách je drobný a za to pohodlí a servis na palubě letadla to stojí. Zpáteční letenka do New Yorku je v současné době lehce nad 10 tisíci korun.

Výdaje: 10 500 Kč

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

Vízum, nebo ESTA?

V rámci našeho návodu letíme do New Yorku na osm dní. Nepotřebujeme proto žádné vízum a stačí nám tzv. ESTA, což je dokument, který tě opravňuje k pobytu v USA za účelem turistiky nebo obchodu. Není to tedy konečné rozhodnutí, o tom rozhodne až úředník na americkém letišti, ale k tomu se teprve dostaneme. Doba pobytu přitom nesmí překročit 90 dní. Registrace se vyplňuje online, zabere asi 15 minut a stojí 14 dolarů (něco přes 300 Kč).

Vždycky vyplňuj žádost na oficiálních stránkách amerického úřadu. Na internetu je mnoho podob těchto registračních formulářů, a pokud už dojde k řádnému řádnému schválení žádosti (což také vůbec nemusí přijít v případě podvodných stránek), bude tě to stát i desetkrát více. Oficiální stránky jsou v češtině, vyplnění formuláře je triviální a schválení probíhá do tří pracovních dnů. ESTA ti poté platí 2 roky. Doporučujeme vyplnit ihned po nákupu letenek.

Výdaje: 10 800 Kč

Ubytování

Máme letenku, brzy přijde ESTA a teď ještě potřebujeme někde bydlet. Hotely na Manhattanu jsou příšerně předražené a ty, které nejsou, jsou bohužel často špinavé, bez servisu nebo se v nich příliš dobře nevyspíš. Pokud jsi dobrodružný typ – a spíše něžného pohlaví (v tomto případě je tedy lepší větší počet něžných pohlaví) – můžeš zkusit couchsurfing. Jde o komunitu lidí, kteří u sebe nechají někoho přespat úplně zdarma. Jak už to tak bývá, těžší to tam mívají páry a také muži. Budeme proto raději počítat s alternativou placeného ubytování v podobě Airbnb

Airbnb nabízí široké možnosti ubytování, na Manhattanu je ale cenově přepálené i to nejskromnější bydlení. Je vhodné se podívat po lokacích v okolí. Doporučit se dá třeba Brooklyn nebo Jersey City – obě čtvrtě jsou původem chudinské a postupně se gentrifikují – ceny za bydlení jsou tu proto několikanásobně příznivější. A v konečném důsledku je to i příjemná změna poznat něco jiného než vír Manhattanu.

Při výběru se vždycky orientuj podle hodnocení ostatních uživatelů a všímej si i psaných recenzí. Psali o čtvrti, že byla bezpečná? V tom případě se nestresuj zprávami či mapkami kriminality. Psali, že všechno v pořádku, jen pokoj by mohl být čistější? Zvol raději jiné, případně hostiteli na rovinu napiš a zeptej se, co se stalo. Každý má hranici komfortního bydlení nastavenou jinde, páry hledají něco jiného, kamarádi hledají něco jiného a samotáři zase něco jiného. Na pobřeží Jersey City se dá v okolí stanic metra PATH (kterým jsi do pár minut na Manhattanu) sehnat soukromý pokoj i za tisícovku na noc. I kdybychom měli dát 1 500 Kč za noc, tak nás ubytování na 8 nocí vyjde na 12 tisíc korun. A pokud se o to podělí dva lidi, tak je z toho rázem šest tisíc. To nejhorší máme za sebou!

Výdaje: 22 800 Kč

 
Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

Co zařídit před odletem?

Letíš mimo Schengenský prostor, potřebuješ platný cestovní pas. Pokud ho nemáš, tak ti ho vydají do 30 dnů skoro na jakémkoli obecním či městském úřadě. Stojí to 600 korun. Extrémně doporučujeme také cestovní pojištění, které nás vyšlo na necelé tři stovky. Jde vyřídit online do pěti minut.

V New Yorku se budeme snažit platit co nejvíce kartou, ale i tam se najde hodně míst, kde berou jenom hotovost, proto si rozměníme už v České republice v nějaké osvědčené směnárně. Nezapomeň zkontrolovat svoji kartu, jestli nemá blokované zahraniční výběry či platby.

Ještě v Česku si kup redukci na americkou zásuvku, v běžném elektru je seženeš kolem 200 korun. Pokud nehodláš utrácet za americkou SIM kartu (není to v podstatě vůbec nutné), vypni si datový roaming a stáhni offline mapy. Velmi se osvědčila navigace Here WeGo, která je ke stažení zdarma. Stáhni si i oficiální mapu metra, bude se hodit. A také si vytiskni svoje schválené ESTA oprávnění a do příručního zavazadla přibal propisku, také se bude hodit.

Zkus si každý den v New Yorku předem alespoň trochu naplánovat. Nakonec se sice stejně nebudeš řídit svým programem, ale mít alespoň nějaký předběžný itinerář je fajn. 

Výdaje: 23 900 Kč

Doprava na letiště

Na pražské Letiště Václava Havla se dostaneš pomocí MHD (s přestupem na lince metra A, stanice Nádraží Veleslavín, odkud přestoupíš na autobus č. 119), příp. linkou AE (Airport Express) z Hlavního nádraží. Je dobré předem vědět, jestli letíš mimo Schengenský prostor, což je Terminál 1, v opačném případě pojedeš na Terminál 2. Je to uvedené i na zakoupené letence. Pokud preferuješ pohodlí, chybu neuděláš, když zvolíš jednoho z alternativních taxi dopravců – jako např. Uber nebo Taxify (jak jsme dopadli s cenami i dobou přepravy na letiště, si můžeš přečíst v našem srovnání těchto služeb).

Na letišti

Postup na letišti je standardní. Počkáš, až se na ceduli objeví číslo, pod kterým nalezneš svůj check-in, půjdeš k němu a počkáš na odbavení. Nejspíš po tobě budou chtít kromě pasu k nahlédnutí i ESTA dokument a přesnou adresu, kde budeš v USA přebývat, proto si ji někam poznamenej. Po zvážení kufru (nezapomeň na limit obvyklých 23 kg) a zkontrolování pasu ti dají dva palubní lístky (a pokud se držíš jedné letecké společnosti, budeš na nich mít uvedeno z kterého gatu to odlétá v Praze, i na přestupu – v našem případě se jedná o londýnský Heathrow).

Následuje klasická bezpečnostní kontrola, kde nesmíš mít tekutiny, nůžky atp. (všechny informace mají uvedeny na informačních cedulích). Dost se osvědčilo dopít půllitrovku vody ještě před kontrolou a pak si ji dopustit na toaletách, kde bývají speciální pítka. Ušetří to čas, i tvoji peněženku. Nyní nezbývá nic, než si sednout před gate, který je uvedený na letence. Mezi prvními do letadla nastupuje business třída.

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

Přestup

Při přestupu záleží na čase, který pro něj máš vymezený. Pokud máš času méně jak tři hodiny, doporučujeme jít co nejrychleji ke gatu, který máš uvedený na druhé letence. Raději si to však ověř, někdy se může stát, že to na poslední chvíli změní. Přestupová letiště mají běžně několik terminálů a u tak velkého, jako je např. to londýnské, není času nazbyt. Nutno podotknout, že jsou velmi dobře značena, a tak není důvod ke stresu. Je standardní, že tě po cestě potká další bezpečnostní kontrola, která probíhá podobně jako v Praze – častokrát jen bývá přísnější.

Také se možná setkáš s jakýmsi malým pohovorem, kde se tě zaměstnanci aerolinie zeptají na účel tvé cesty, typ a adresu ubytování (s Aribnb i přes newyorské restrikce problém neměli) a např. jestli tam někoho znáš či co děláš ve své domovině za zaměstnání. Není potřeba lhát, úředníci jsou přátelští. Do pěti minut je vše vybaveno. Pokud si nevěříš v angličtině, klidně si odpovědi sepiš, ale věz, že se každý den setkávají s lidmi, kteří jsou na tom s angličtinou pravděpodobně ještě hůře.

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

Let

Průměrná doba letu z Londýna do New Yorku je 7 a půl hodiny. Nelze říct, jestli je lepší sedadlo u okna (fajn výhled, možnost si opřít hlavu o stěnu letadla), nebo do uličky (můžeš se kdykoli zvednout a protáhnout, aniž by byli rušeni tví spolusedící), každopádně můžeš navštívit SeatGuru, který se sedadly a celkovou úrovní letadla podrobně zabývá. Je to poměrně vyčerpávající cesta, takže si své příruční zavazadlo dej do prostoru nad hlavou a na své místo si vezmi jen nejdůležitější věci – třeba mobil, sluchátka, něco ke čtení, pas, propisku a něco k zakousnutí. Při tak dlouhém letu oceníš každý kousek místa na nohy. Na sedadle bude deka, polštář a sluchátka (pokud nebudou kompatibilní ta klasická).

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

Během letu personál neustále nabízí jídlo a pití, což je velmi příjemné. Před tvým obličejem se bude nacházet obrazovka, kde si můžeš pouštět filmy, zhlédnout zprávy a třeba se podívat, kde se zrovna nachází tvé letadlo. Za poplatek je na palubě i Wi-Fi připojení. 

V druhé polovině letu ti u většiny aerolinek vydají formulář o celní deklaraci, který musí všichni musí vyplnit a odevzdat na letišti při pasové kontrole. Pokud to v tvém případě není jinak, na všechno odpověz Ne a do kolonky hodnoty věcí, které hodláš v USA prodat, uveď 0 dolarů.

Letiště v New Yorku

Po sežehnutí motoru se snaž vystoupit jako jeden z prvních. Na pasové kontrole to dost často trvá, hlavně pokud se sejde víc letů. Šipky a dav tě bude směrovat kam jít. Pokud nemáš vyplněný formulář, je načase to udělat tady. Dávej si přitom pozor v jaké frontě pak čekáš – některé kontrolují jen americké občany, druhé jsou určeny pro víza a třetí je pro ESTA oprávnění. Zaměstnanci letiště jsou připraveni ti kdykoliv poradit.

Pasová kontrola spočívá v odevzdání vyplněného formuláře, ukázání ESTA dokumentu, odebrání otisků prstů a závěrečným vyfotografováním. Taky se tě úředník může zeptat na podobné věci, jako se tě možná už ptali zaměstnanci aerolinek při přestupu. Žádný stres, je to naprosto v pořádku. Nemají důvod tě nevpustit, hlavně pokud jedeš do USA poprvé. 

Dostaneš razítko a gratulujeme – právě tě oficiálně vpustili na americkou půdu! Vejdeš do prostoru, kde se nachází tvoje zavazadlo. 

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: U.S. Customs and Border Protection/Wikimedia Commons

Transport na Manhattan

Východ ven z letiště by měl být už kousek. Jakmile vyjdeš na vzduch, potkáš spoustu aut, různých přechodů, autobusů a taxíků. Doporučujeme přivolat Uber a nebo se za 18 dolarů (400 Kč) svézt zeleným autobusem, který se jmenuje NYC Airporter. V okolí východu se potloukají jeho zaměstnanci, kteří tě k němu rádi zavedou. V autobuse je i Wi-Fi zdarma. Jakmile objede všechny terminály, trvá necelou hodinu (záleží na dopravě), než tě doveze na Grand Central. Je to přesně to ikonické nádraží ze všech těch romantických filmových klasik. Můžeš nasávat prvotní dojmy z New Yorku.

Výdaje: 24 300 Kč

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

Pohyb po New Yorku

Nyní je potřeba se dostat na ubytování. Pokud ti Airbnb hostitel napsal, jak se dopravit pomocí MHD, udělej to. Jízdenka na metro stojí 3 dolary, takže asi 65 korun a to se vyplatí daleko víc, než si volat Uber. Ale záleží na tvém pohodlí. Rozhodně nedoporučujeme brát žluté taxíky na ulici. Dopředu totiž člověk neví, ke komu do auta sedá, s čímž souvisí i to, že pokud řidič zjistí, že nejsi místní a chceš platit v hotovosti, vypne taxametr a při vystupování si usmyslí několikanásobně vyšší taxu. V takovém případě ji vyčerpaný člověk raději zaplatí, než se hádat s někým naprosto cizím. 

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER

New York, New York

Jakmile se ubytuješ a nabereš síly, je na čase začít objevovat město. Doporučujeme ochutnávat streetfood, který se v New Yorku vyplatí víc než nakupovat v supermarketech: stánků je hodně, běžně se v nich stravují i Newyorčané a najít se dají i ty se zdravějším jídlem. A pokud jde o to nezdravé – hutný plátek sýrové pizzy (opravdu dobré sýrové pizzy) za 99 centů, to je něco, co si člověk nesmí nechat ujít

Hromadnou dopravu do centra a zpátky do New Jersey linkou PATH na osm dní vyčíslujeme na něco pod 1 000 Kč a sedmidenní neomezená karta na newyorský subway lze sehnat za 700 Kč

Pokud bychom se uskromnili, jedli chytře, zbytečně neskákali do turistických pastí a předražených lákadel, vejdeme se do 30 tisíc za celý výlet i včetně nějakých muzeí a drobného vstupné. A pokud jedeš ještě s někým – o všechno se lze podělit.

Konečné výdaje: ~30 000 Kč

Chceš poprvé do New Yorku? Máme podrobný návod, na co si dát pozor a jak cestu zvládnout bez jakéhokoliv problému
Zdroj: Tony/REFRESHER
Zpět
Sdílet
Diskuse