Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2017 18:26
Čas čtení 0:00
Radka T.

Jako z hororu. Záhřeb terorizují agresivní vrány, útočí na lidi i zvířata

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO
Uložit Uložené

Ohroženi jsou zejména psi, ale ve městě byly zaznamenány i dva útoky na lidi.

Chorvatské hlavní město Záhřeb čelí hejnům agresivních vran. Ty v hojném počtu ohrožují psy i lidi.

Jak informoval deník Jutarnji listy, v Záhřebu evidují nadměrné množství vran, až kolem 23 tisíc. Ty se chovají agresivně a terorizují zejména městskou část Siget. Ptáci mají útočit na lidi i zvířata a kvůli hluku, který způsobují, nemohou místní otevírat okna.

Dosud jsme zaznamenali dva útoky na lidi a ohroženy jsou zejména děti, protože hnízda vran jsou i u mateřských škol. Evidovali jsme mnoho útoků na psy, vrány je oškubávají a sbírají jejich srst ke stavbě svých hnízd. Je těžké spočítat, kolik jich je, ale určitě jsou na každém stromě dvě až tři hnízda,“ uvedla Gordana Pasanecová z občanského sdružení Siget.

Jako z hororu. Záhřeb terorizují agresivní vrány, útočí na lidi i zvířata
Zdroj: Pixabay

Problémy s vránami jsou i v jiných městských částech, například v Remetici kvůli těmto ptákům nechodí lidé do jistého parku už celé roky. Lidé tam nemohou v důsledku krákání ani otevírat okna. Rovněž tam evidují špinavé lavičky a bordel.

Místní lidé dokonce přišli na to, jak tento problém vyřešit humánním a pro životní prostředí neškodným způsobem. Jednoduchým, levným i přirozeným řešením by mohlo být využití dravců. Ti by mohli vrány vyhnat a tím obnovit ekosystém. Problém je s čekáním na povolení od příslušných ministerstev. 

Doporučeno
FOTO: Vstup do moderní luxusní vily z chorvatského pobřeží, která je na prodej za více než 75 milionů korun FOTO: Vstup do moderní luxusní vily z chorvatského pobřeží, která je na prodej za více než 75 milionů korun 7. dubna 2023 9:15

Na druhé straně, ozývají se i hlasy expertů, že draví ptáci nepomohou vyhnat vrány účinným způsobem. Ty jsou totiž dost inteligentní na to, aby je „prokoukly“. Podle Ingeborg Bataové rychle pochopí, že pták, který je ve skutečnosti nenapadá, pro ně nepředstavuje až tak velké nebezpečí. Do dočasně opuštěné oblasti se proto mohou i tak znovu vrátit. Kromě toho mimořádně chrání svá mláďata. Právě ta mohou na jestřáby zaútočit sama, takže situace by se ještě zhoršila.

Domů
Sdílet
Diskuse