Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2017 11:37
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Praha je světově druhým nejlepším městem pro pracovníky ze zahraničí. Vítězství nám ukradli v Bahrajnu

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Mezinárodní žebříček Expat City Ranking 2017 zařadil českou metropoli na krásné druhé místo. Zvítězila Manáma.

Praha je druhou nejlepší světovou destinací pro pracovníky a zaměstnance ze zahraničí. Alespoň to tvrdí nový výzkumný projekt pod záštitou společnosti InterNations. Ta nedávno sestavila žebříček měst, ve kterých se pracovníci přicházející za zaměstnáním do ciziny mohou těšit na kvalitní život, rovný přístup, férové podmínky nebo třeba skvělé kulturní vyžití, dobré jídlo, propracovanou infrastrukturu a podobně. V celkovém výsledku nás, možná na první pohled překvapivě, předčilo pouze bahrajnské hlavní město Manáma. 

Proces výběru těch nejlepších mezinárodních měst pro sestavení žebříčku Expat City Ranking pro rok 2017 byl jednoduchý. Největší výpovědní hodnotu mají vždy přímé zkušenosti. Proto se ve společnosti InterNations ptali samotných zahraničních zaměstnanců.

Praha je světově druhým nejlepším městem pro pracovníky ze zahraničí. Vítězství nám ukradli v Bahrajnu
Zdroj: pixabay.com

Respondenti byli požádáni, aby popsali 25 nejrůznějších aspektů života ve více než 50 světových městech, do kterých za prací vycestovali. K dispozici měli hodnotící škálu od jednoho do sedmi bodů. Na základě jejich odpovědí byl pak každému ze zkoumaných měst vytvořen index kvality, který byl nakonec porovnáván ve čtyřech hlavních kategoriích – kvalita městského života, usídlení, pracovní život ve městě a finance a ubytování. 

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Praha v konečném výsledku sice skončila na báječném druhém místě, to ovšem neznamená, že se nevyhnula kritice. Špatné hodnocení získala například v kategorii usídlení, kde se umístila až na 35. místě z celkového počtu 51 měst. Zahraniční hosté byli nespokojeni s často chladným přijetím ze strany Čechů. Na první pohled tak asi nepůsobíme extrémně přátelsky. Dále respondenti podotýkali, že značným problémem je pro ně i český jazyk. Je známé, že čeština patří k velmi náročným jazykům, a kdo se do ní chce opravdu naplno pustit, musí oplývat velikou trpělivostí. Ostatně to potvrzuje i více než 80 % respondentů, kteří měli tuto připomínku.

Ve všech zbylých kategoriích už se ovšem Praze dařilo. Účastníci výzkumu, kteří aktuálně žijí a pracují v Praze, oceňují mnoho jiných faktorů. Je to zejména kvalitní veřejná doprava, která sama o sobě boduje na mezinárodním poli. Dále například  možnosti kulturního a sportovního vyžití ve volném čase, relativně vysoká bezpečnost a dostupnost zdravotní péče. Nezapomínají ani na překrásnou historickou duši a architekturu. Podle výsledků jsou spokojeni také s financemi i možnostmi ubytování. 

Praha je světově druhým nejlepším městem pro pracovníky ze zahraničí. Vítězství nám ukradli v Bahrajnu
Zdroj: Wikimedia Commons/Wadiia

A jak jsou na tom ostatní světová centra dění? Jak už bylo zmíněno v úvodu, konečné pořadí měst ovládlo hlavní město Bahrajnu Manáma. Malé město v Perském zálivu s přibližně 150 000 obyvateli údajně vyniká v kategorii usídlení. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští a většina z nich mluví anglicky. 

Třetí příčka patří španělskému Madridu, který na rozdíl od Prahy poněkud zaostává v otázce kvality městského života nebo pracovní příležitosti. Někteří respondenti uvedli, že si práci stále ještě hledají. Co ztrácí z tohoto hlediska, to cizincům nahradí v uvolněné atmosféře a místní kultuře.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Na čtvrtém místě skončilo malajské Kuala Lumpur, na pátém Amsterdam. Žebříček uzavírají města Paříž, Džidda a Lagos. Pokud vás zajímá kompletní žebříček, jednotlivá města nebo státy, ve kterých šetření probíhalo, informace najdete zde.

Domů
Sdílet
Diskuse