Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2017 v 8:45
Čas čtení 0:00
Radka T.

Vědci zkoumali živočichy z nejhlubších míst oceánu. Každý z nich měl v sobě alespoň malý kousek plastu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud to takto půjde dál, v roce 2050 bude v našich oceánech více plastu než ryb.

To, že naše moře a oceány jsou plné plastů, není bohužel žádným tajemstvím ani výmyslem. Jenže výzkumníci možná ještě stále v skrytu duše doufali, že alespoň na těch nejodlehlejších či nejhlubších místech na světě by mohlo zůstat prostředí a živočichové neposkvrněné. O to víc zabolí zjištění, že tomu tak není.

Vědci dospěli ke zjištění, že žádná část světových oceánů se nedokáže vyhnout lidskému odpadu. Je úplně všude, a to i v žaludku živočichů žijících hluboko v oceánech. Velké zklamání o stavu naší planety přišlo zejména poté, co vědci z Univerzity v Newcastlu zkoumali živočichy z Mariánského příkopu. Ten je přitom hluboký téměř 11 kilometrů.

Vědci zkoumali živočichy z nejhlubších míst oceánu. Každý z nich měl v sobě alespoň malý kousek plastu
Zdroj: Pacific Islands Fisheries Science Center

Jenže i v žaludcích těchto zkoumaných korýšů se našly kousky, respektive stopy plastů. Vědci zjistili, že každý tvor konzumoval nějakou část umělého materiálu, včetně nylonu, PVC či PVA. Tým výzkumníků testoval 90 korýšů v nejhlubších příkopech v Tichém oceánu. Všude našli živočichy, kteří konzumovali nějakou formu umělých vláken nebo plastu, v Mariánském příkopu to bylo 100 procent testovaných živočichů.

„Cítili jsme, že tuto studii musíme udělat vzhledem k jedinečnému přístupu, který máme k některým z nejodlehlejších míst na Zemi,“ prohlásil doktor Alan Jamieson. K výzkumu se totiž použila stejná technologie potápění jako při získávání záběrů fascinujícího dokumentu z dílny BBC Modrá planeta 2.

„Tyto vzorky využijeme k tomu, abychom mohli podat hmatatelné prohlášení o dědictví lidstva,“ dodal Jamieson.

Vědci zkoumali živočichy z nejhlubších míst oceánu. Každý z nich měl v sobě alespoň malý kousek plastu
Zdroj: flickr.com/Jedimentat44

Podle něj se odpad vyhozený do oceánů nakonec vyplaví na břeh nebo skončí na jejich dně. V případě druhé možnosti už nemá odpad kam putovat dál, a tak se stále jen hromadí ve stále větších množstvích. Není pak divu, že v malých částech končí i v útrobách samotných živočichů. Ti totiž zkonzumují téměř cokoli.

„Je to velmi znepokojující nález. Izolace plastových vláken ze zvířat z téměř 11kilometrové hloubky ukazuje rozsah celého problému,“ dodal Jamieson.

Své k této problematice po zveřejnění šokujících výsledků studie řekla i Elena Polisano z Greenpeace. „Plastový odpad byl objeven skoro všude. Je v Arktidě, uprostřed Tichého oceánu, na dně Mariánského příkopu, ve velrybách, želvách a z 90 procent v mořských ptácích. Nachází se i v naší stolní soli, vodě z vodovodu, v našem pivu,“ prohlásila. Podle ní produkujeme stále více a více plastu, ale chyba není ani tak v nezodpovědných jedincích jako ve společnostech, které vyrábějí spousty jednorázových plastových předmětů.

Vědci zkoumali živočichy z nejhlubších míst oceánu. Každý z nich měl v sobě alespoň malý kousek plastu
Zdroj: flickr.com/Ingrid Taylar

Předpokládá se, že v oceánech skončí ročně 8 milionů tun plastového odpadu. Již nyní je tam přitom 300 milionů tun plastu, takže, když to půjde takto dál, v roce 2050 tam bude více plastu než ryb. Toto rozsáhlé znečištění přitom škodí více než 600 druhům na celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse