Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2017 13:34
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Malebné městečko ve švýcarských horách ti zaplatí 1,5 milionu korun, aby ses tam i s rodinou přestěhoval. Čistší vzduch bys hledal těžko

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Švýcarská městečka v horách zažívají krizi.

Množství malebných městeček a vesniček vysoko ve švýcarských horách zažívá poslední roky obrovský demografický problém. I když je prostředí nádherné, slunce svítí většinu roku a čistší vzduch bys někde jinde hledal jen velmi těžko, lidé vysokohorská městečka opouštějí, protože v nich není dostatek pracovních příležitostí a možností pro rozvoj dětí.


Městečko s názvem Albinen ve švýcarském kantonu Valais je momentálně ohroženo vymíráním, protože za poslední roky se odtud odstěhovaly i poslední tři rodiny s dětmi, načež museli zavřít i místní školu, a tak se místní obyvatelé, kterých zůstalo už jen přes 200, rozhodli zabojovat za hezčí budoucnost. Společně s peticí od studentů se s úřady dohodli na tom, že budou novým přicházejícím obyvatelům poskytovat finanční injekce, aby se tam přistěhovali, investovali do jednoho z příbytků a zůstali v městečku žít ještě dlouhá léta. Ani poloha městečka přitom není k zahození, protože se nachází jen pár kilometrů od lázeňského města Leukerbad a do hlavního města kantonu Sion se člověk dostane za 35 minut autem.

Pokud bys tedy měl zájem vyměnit svůj český život za život ve švýcarských horách a máš pod 45 let, městečko Albinen je ochotno zaplatit každému dospělému po 550 000 korunách a za každé dítě 220 000 korun, takže pokud by ses tam přestěhoval  se svou manželku se dvěma dětmi, město by ti vyplatilo přibližně 1,5 milionu korun. Finanční injekce má však i pár podmínek, protože ve městě musíš investovat minimálně 4 miliony korun a nemůžeš dům v něm využívat jako své letní sídlo, protože jinak budeš muset peníze vyplatit zpět. 


Domů
Sdílet
Diskuse