Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2017 3:02
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Měl by vlak zabít jednoho, nebo pět lidí? Napínavé video postaví náhodné lidi do pozice železničního zaměstnance a sleduje, jak reagují

ZAJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložit Uložené

YouTube Red přichází s novou sérií videí Mind Field a první ti opravdu vyrazí dech.

Ještě v lednu jsme ti přinesli článek ohlašující novou sérii prémiového programu YouTube Red s názvem Mind Field a dočkal se velmi pozitivních ohlasů. Ve videu se Michael z legendárního kanálu Vsauce rozhodl na tři dny zavřít do kompletně bílé místnosti a sledoval, co se děje s jeho myslí. Izolace s námi totiž dokáže nadělat leccos a vězení v kompletně bílých pokojích navíc patří mezi moderní způsoby mučení a získávání informací. Mind Field měl několik zajímavých videí a nyní se vrací s druhou sérií, která je ještě zajímavější.

Určitě víš o něčem, čemu se říká „trolley problem“. Legendární a poměrně starý psychologický problém se snaží určit, jak se lidé rozhodují v nejrůznějších situacích a v tom nejvyhrocenějším případě jde až o lidský život. Princip je jednoduchý. Vlak se řítí po železnici a blíží se k výhybce, za kterou pracují dělníci. Vše je nastaveno, aby vlak pokračoval rovně a srazil pět lidí. Ty máš však možnost zasáhnout, pohnout s výhybkou a odklonit vlak na druhou kolej, kde bude sražen jen jeden, šestý člověk.

Doporučeno
Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu 31. července 2023 14:30

Toto je v podstatě celý problém, ale vnímej i fakt, že abys odklonil vlak a aby zemřelo méně lidí, musíš pohnout výhybkou a být tak přímo zodpovědný za smrt toho jednoho člověka, přičemž kdyby vlak srazil pět lidí a pokračoval rovně, nebylo by nutné udělat nic.

Podobná dilemata řeší například i autonomní vozidla, která se musí rozhodovat, zda zabít řidiče, nebo chodce, či zabít paní vlevo, nebo paní vpravo a podobně. Zkrátka, problém není vůbec jednoduchý a hraje se tu s lidskými životy, ale vždy se o něm uvažovalo pouze teoreticky a nikdy si ho nikdo nevyzkoušel v praxi. A právě zde zasahuje Mind Field a perfektní video s názvem The Greater Good, ve kterém si Michael a jeho tým pozvou množství lidí, kteří si sednou přímo do budky železniční společnosti a budou rozhodovat, kolik lidí umře.

Domů
Sdílet
Diskuse