Pátek 19. 1. 2018 svátek má Doubravka

hledej na refresheru

Eminemovo nové album Revival je důkazem toho, že i rapový veterán může zklamat (Recenze)

Profesor rapu hlásí po čtyřleté odmlce návrat s projektem Revival.

25. prosinec 2017, 10:44
zdroj: Eminem
25. prosinec 2017, 10:44

Relapse, Recovery a nyní Revival. Vousatý veterán Eminem před více než rokem oznámil, že pracuje na novém albu, ze kterého nakonec vzniklo jeho třetí dílo začínající na R. Po čtyřleté odmlce se tak na ikonického bílého rapera upírala stále větší pozornost a očekávání rostla. Pseudonym Eminem je totiž jedním z nejznámějších v hip-hopu vůbec a pro mnohé je symbolem tohoto žánru. Několik z jeho předešlých projektů můžeme považovat za klasiku, a tak byla laťka nastavena vskutku vysoko.

 

A i když Marshall nemusí opravdu nikomu nic dokazovat, posluchači chtějí od svého oblíbence vždy jen to nejlepší. Revival proto měl být v první řadě jakýmsi příjemným připomenutím dovedností 45letého rapového profesora.

 

Eminemovo nové album Revival je důkazem toho, že i rapový veterán může zklamat (Recenze)

 

Hned, co se na nové dílo podíváme, nás do očí udeří na dnešní poměry netradičně rozsáhlý tracklist. 19 skladeb, v řeči stopáže téměř 78 minut, je opravdu pořádný náklad hudby. Aby dokázalo nějaké dílo posluchače tak dlouho udržet v pozoru, musí neustále dodávat různorodé emoce a kvalitní hudební momenty. To se bohužel v případě Revival neděje. Délka je tak spíše nedostatkem než plusem. Věříme, že Eminemovi nedělá problém napsat množství písní v poměrně krátkém čase, ale chybí tam selekce, která by osekala to zbytečné a vylepšila to výjimečné.

 

Výkonnými producenty Revival jsou dvě velká jména, a to Rick Rubin a Dr. Dre. Kromě těchto dvou producentů na projekt přispěli beaty i Alex da Kid, Mr. Porter, Just Blaze či samotný Eminem. Jimi vytvořené hudby zvukově zapadají do toho, co jsme od Ema mohli slyšet i na jeho předchozích dvou albech. Až na pár výjimek, ke kterým se dostaneme, má člověk při poslechu jednotlivých písní pocit, že podobný zvuk už několikrát slyšel. To ve spojení se zmíněnou přehnanou délkou jen přidává na monotónnosti. Poslechnout si celý projekt najednou a zůstat během poslechu zaujatý, se tak zdá nereálné.

 

Přestože jsou jemné kytary, romantický klavír a tradiční bicí příjemné prvky, album si žádá více obměn. Úplně to nezachrání ani samply, které se o to často pokoušejí – v dobrém i zlém. Když jsme mluvili o výjimkách, na mysli jsme měli zdařilé momenty, kam můžeme zařadit například Arose z dílny Ricka Rubina s trojicí pěkně použitých samplů či Believe. Na druhé jmenované písni Eminema slyšíme rapovat do trapového beatu a docela mu to sedí. Škoda jen, že takových momentů není na desce víc. Škoda je i songu Remind Me, připomínajícího Berzerk, kde příliš nesedí vysamplovaný refrén I Love Rock 'n' Roll, protože jinak jde o obstojnou nahrávku.

 

 

Eminem si na Revival pozval paletu hostů, z nichž jsou všichni kromě Phreshera zpěváci. Marshall poslední roky rád spolupracuje se zpěváky, stačí si vzpomenout na jeho hity s Rihannou. Nicméně, co se zdá být při podobných skladbách problémem, je fakt, že zpívané refrény z nich dělají rádiovky. Pár rádiovek na albu se dá přežít, ale když je jimi zaplněna polovina projektu, už to začíná být otřepané. Určitě netvrdíme, že si hosté počínají špatně – Beyoncé na otevíracím songu Walk on Water zní krásně, kolaborace River s Edem Sheeranem je lepší, než se čekalo, ale nejvíce se vyjímá Skylar Grey a její Tragic Endings znějící jako něco z Recovery. Některé pěvecké featuringy jsou však nadbytečně – X Ambassadros či P!nk by klidně mohli být nahrazeni rapery, kteří by projekt oživili. Jediným raperem je totiž Phresher a ten se příliš neblýskl.

 

Eminemovo nové album Revival je důkazem toho, že i rapový veterán může zklamat (Recenze)

 

Přes produkce a hosty se dostáváme k samotnému Eminemovi a tématům, která se na Revival objevují. Cover napovídá, že jednou z nich bude momentální stav v USA. Skladby Untouchable a Like Home komentují současné rasové a politické dění ve Spojených státech – Em otevřeně kritizuje Trumpa. Na albu nechybí ani téma vztahů. Těm se věnuje několik písní, mezi nimiž vyniká omluva Kim ve formě Bad Husband.

 

Nejkrásnější momenty ale přicházejí na konci projektu ve formě Castle a Arosa, kde Eminem promlouvá ke své dceři Hailie. Té vysvětluje, že se kdysi choval nezodpovědně, a proto si musela prožít množství nepříjemných chvil. V samém závěru zažívá Marshall Revival (anglicky oživení) a vysvětluje, jak ho přežití předávkování v 2007 nakoplo do budoucnosti. Eminem se snaží říci, že s ním musíme pořád počítat a vždy tu bude, aby připomněl, jak má rap podle něj vypadat.

 

Pravdou je, že Eminem na albu vybral opravdu dobrá témata. Hůře však zvládl jejich provedení. Jak sám rapuje ve skladbě Believe: „Sometimes I overdo it,“ i v případě Revival to Em chtěl co nejvíce vyšperkovat, ale efekt je přesně opačný. Většina písní oplývá sice úctyhodným textem plným metafor, ovšem texty jsou příliš dlouhé a často absentuje drive v jejich přednesu. Jednoduše řečeno, u mnoha písní se posluchač v polovině začne nudit. Tento problém se spojuje i se zmíněnou délkou projektu. Kdyby Marshall 3–4 tracky vyhodil a některé trochu zkrátil, monotónnost by se jistě zčásti vytratila.

 

Citelná je rovněž nepřítomnost tak milovaného Slim Shadyho. Ano, Eminem se od něj chce odpoutat. Namísto alter ega nám ale nabízí sem tam až infantilní, divné verše, při kterých svraštíš čelo a zeptáš se, jestli ses náhodou nepřeslechl. „So let's get turnt like a shish kebab / Twist it, ma, like an air-conditioning knob.“ Víme, že Slim Shadyho už asi neuvidíme, ale chtěli bychom alespoň více momentů typu závěr Walk on Water. Ani toho se bohužel nedočkáme.

 

 

Když po 4 letech ohlásí jméno jako Eminem nové album, je nad slunce jasné, že fanoušci začnou mít svá očekávání. Projekt Revival je však nenaplňuje. Eminemovi chybí jemu typická chytlavost projevu, deska je příliš dlouhá, příliš popová a nudná. Nad hosty ve formě raperů zvítězily pěvecké hostovačky, což se nakonec neukázalo jako šťastná volba. Ačkoliv Revival podává posluchači mnoho příběhů a určitě má několik světlých momentů, patří mezi zklamání. Od profesora jsme čekali víc. Nemusel to být Slim Shady, stačil i současný Eminem. Eminem na tomto projektu ale zní, jako by chtěl nahrát vše, co napsal a nebyl ochoten nic vynechat či upravit. Ikonický až legendární status Eminemovi už nikdo nevezme, ale to neznamená, že nemůže občas stoupnout mimo. Revival je toho důkazem. 5,5/10

Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Vyjádři svůj názor na článek
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad Méně takových článků
Super! Více takových článků
Řekni nám, proč se ti článek nelíbí:
Děkujeme za tvůj názor!
Pomáhá nám i autorům při zkvalitňování obsahu na stránce.
Zobrazit 27 komentářů
Diskuse
Diskuse je jen pro přihlášené
27 komentářů
Seřadit komentáře podle oblíbenosti času přidání
avatar
t110703525. prosinec 2017, 16:43

Vám musi už totálne je*ať na tie hlavy. Samey má byť nový Kanye a Eminemov album sklamal. Gratulujem Refresher..

14 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Randy Marsh25. prosinec 2017, 18:01

revival je sracka. pozri si nazory a recenze zo zahranicia

-2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
t110703525. prosinec 2017, 18:04

ahá, takže keď niekto napíše, že Revival je sračka, tak to proste nemôže byť dobré. Veď to písali v recenziách zo zahraničia :D Tak sa teda poďme riadiť podľa toho, čo píšu zahranicné média. Pusti si haha crew a buď spokojný, veď refresher písal, že haha crew je popi.či ;)

4 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Randy Marsh25. prosinec 2017, 19:46

tvoj oblubeny raper nahral zly album deal with it hlupy fanboy

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Wells25. prosinec 2017, 22:32

ty si celý trash ty idiot, celé je to o vkuse za mňa je to dobrý album, tak si choď počúvať sameya hlupák :D

3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Randy Marsh26. prosinec 2017, 4:50

jasne, kazdy kto nie je fanboy a pozrie sa na ten album kriticky pocuva sameya :D ty by si zozral aj hovno keby to ma nalepku eminem

-1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Wells26. prosinec 2017, 14:05

Ty vypatlanec, ty si napísal, že ten album je sračka. Keď už chceš napísať kritiku, tak normálnu a nie len, že je to sračka, tak sa ukludni.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Randy Marsh26. prosinec 2017, 18:16

kritiku mas v recenziach. tak si nejaku precitaj

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Randy Marsh25. prosinec 2017, 19:45

niekto = xy kritikov + stovky fanusikov

-1 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Samko Bydžin Mikula28. prosinec 2017, 14:05

Áno, preto billboard ho označil v UK za no.1
Ani jeden track z albumu ma ani troška nesklamal. Z každého rožka troška ty trubka zadebnená

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Sleyus25. prosinec 2017, 17:33

Revival je nepočúvateľný trash

-6 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Samko Bydžin Mikula25. prosinec 2017, 17:55

Mám v pi*i celý refresher je to asi najhorší magazín aký som videl.. hypujete tu lil peepa hahacrew a podobných neraparov.. vydá album samey kde sú povymýšlané slová pesníčky čo nedávajú zmysel ale je to kráľ
Refresheru... ste naozaj zlý... koho ste sa spýtali na názor albumu? Mne osobne sa páči každý jeden track či je spievaný alebo nie. Vaše hviezdy ako lil uzi penis nikdy nebudú rýmovat ako eminem na REVIVAL... eminem má 45 rokov... naozaj čakáte že bude spievať o znásilneniach a vraždách stále ? Je vydno že je dospelí a nebude dávat von debiliny... oficiálne opúšťam stránku refresher ... ste len trubky ovplyvňované davom

6 Odpovědět · Nahlásit
avatar
disgusting25. prosinec 2017, 22:32

Preco by sa mali niekoho pytat na nazor na album? Odkedy je recenzia albumu objektivna zalezitost? Autorovi clanku sa proste album nepacil, vela ludi, vratane mna, je na tom rovnako a nenuti nikoho aby mal rovnaky nazor, len poskytol svoj.

Eminem ma asi fakt najdrbnutejsich fanusikov. Co je celkom zaujimave, kedze je to on, co kedysi vydal skladbu s nazvom "Stan".

4 Odpovědět · Nahlásit
avatar
SkipBayless26. prosinec 2017, 19:47

Recenzia je objektívna ;) Kritika je subjektívna.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Zarenix28. prosinec 2017, 14:35

Recenze není objektivní skoro nikdy, pokud recenzent není špička v oboru, nebo má nato dostatečné vzdělání. Zrovna u refresheru mají strašně neobjektivní recenze, stačí se podívat na promo a nsledné články slovenských rapperů. Haha crew byla promována a nebyla zde žádná kritika i na songy, které byly špatné.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
SkipBayless2. leden 2018, 2:50

Ak recenzia nie je objektivna, nie je to recenzia. Pri Refresheri sa to nedá ani obhájiť tým, že chceli písať kritiku lebo z 95% sú to len autorové pocity a nekompatibilita vlastností subjektu s jeho gustom.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Randy Marsh25. prosinec 2017, 18:00

refresher nemoze za to ze nemas vkus

-6 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Krapen25. prosinec 2017, 19:01

Keby ste aspoň z polovice tak kritickí na iných hudobnikov, články typu ženská nová raperka, dalyb jaguare sa tu ani neobjavia. Vy ste naopak zas nesklamali

5 Odpovědět · Nahlásit
avatar
pidr25. prosinec 2017, 19:10

presne suhlasim ze eninemovi nalozite a raperiv co nemaju ani 20 prirovnavate ku kanyemu.mozno nepise recenzie ta ista osoba ale nevyzera to globalne velmi presvedcivo ked ako celok puvblikujete taketo rozdielne recenzie

4 Odpovědět · Nahlásit
avatar
dwayne26. prosinec 2017, 10:59

Hmm ja celkom suhlasim s recenzentom..kedze eminem je rap god, asi som tiez mal velke ocakavania..ked porovnam lp2 kde viac ako polka albumu uplne top songy na prve pocutie, tu mi to chybalo..taky drive tomu chyba..urcite by som ale nic neskracoval, prave naopak, ostatni (hlavne slovenski) interpreti by si mali brat priklad a zacat pisat ozajsne texty a nie versovacky kde sa 4 slohy zopakuji 10 krat a ledva to vyjde na 3 min song... A niekto tu porovnaval ega ze jeho refresher vychvali a eminema zakopu..myslim si ze refresher nema rovnaky meter na vsetkych-ak eminem dostane 5,5 tak v porovnani so seberovnymi a stale je to viac ako egova 10😂 ale mate pravdu, ej rytmus vydal svoj (bohuzial) najhorsi album v historii ale seci su z neho dosrati...o egovich srackach ani nejdem pisat...

3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
fejkboi25. prosinec 2017, 17:57

Ego spraví viac menej tanečný album a je to veľký posun a neviem čo všetko ( milujem Precedens) Eminem spraví pesničku so Sheeranom a Pink a je to celé zle čo si to vlastne dovolil? Všetci sa majú posúvať len Eminem má ostať v roku 2000? Btw pesnička s Pink kde by ste ju radšej vymenili za rapera tak je asi najlepšia vec čo sa mi tam páči spev Pink a Eminemov rap je super.. možno radiovka ale podarená radiovka :)

3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Freeloader25. prosinec 2017, 16:47

ehm, Ambassadors ma asi najlepsi refren z celeho albumu, ale to je moj subjektivny pocit, album vobec nie je zly

3 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Dagy26. prosinec 2017, 16:52

ja si rad vypocujem hocijaky zaner a hocikoho. nie som ziadny odbornik na hudbu ale tento eminemov album je podla mna top nie je tam jedina pesnicka co by sa mi nepacila. ked si to clovek pusti prvy krat mozno mu ten album toho vela nepovie ale ked sa zapocuva do textu a prehraje si skladbu 2-3krat tak to cloveka chyti. moj nazor piece

2 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Tomáš Janák6. leden 2018, 23:56

Prepáčte ale tento album je vážne zlý. MMLP2 bolo celkom slušné, takže mal som od tohoto ako také očakávania ale škoda slov. Toto je proste na prvé počutie zlé, možno dve o.k. skladby na celom albume. Som veľkým fanúšikom eminema, infinite, slim shady lp, MMLP, show... nesmrteľné klasiky, ale toto ma neuveriteľne sklamalo. Beaty sú hrozné, je to divne namixované, text slabý, stokrát prevarené témy. No tak ľudia... Eminem bude mať u mňa navždy rešpekt, ale tieto prasačiny s "umelcami" ako x ambassadors... osobne by som tomu nedal viac ako 2/10, Encore je považovaný za najhorší album, ale ten bol zlý až bol vlastne dobrý... toto je len zlé.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Zarenix28. prosinec 2017, 14:44

Nevím jak funguje refresher, jestli je to plnohodnotné povolání nebo ne. Ale za mě zrovna tahle recenze je odfláknutá, krátká a skoro nic neříkající. Co jsem vyčetl, tak je to moc popové, proto je to bad. U těchle "menších společností", které píšou recenze je to častý úkaz. Recenze není rozvedena do podrobností. Můžete argumentovat, že by to pak četlo méně lidí, ale proto je vždycky shrnutí na konci ne ? Nerad čtu dlouhé recenze, ale jsou produkty, u kterých je to skoro potřeba napsat delší recenze. 19 skladeb a 1 A4...

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
Heyzenberk27. prosinec 2017, 18:02

Som dlhoročný fanúšik Eminema, mám doma každý album okrem Relapse (ktoré mám samozrejme napočúvané tiež), takže veci typu choď počúvať Sameya si prosím odpustite. Revival je naozaj slabý album,
či už sa to týka beatov (kto preboha vysampluje I Love Rock n Roll a Zombie od Cranberries), monotónneho prednesu alebo fakt zlého výberu hostí. Neverím že niekomu sa fakt páči ten track s Kehlani aka Billboard hot 20 z roku 2005. Framed je zábavná skladba, trapové polohy Emovi sedia ale to je podľa mňa málo na to aby to potiahlo celý album. Ľudia ktorí tu nadávate na Refresher že vyzdvihuje Ega, tak preboha neporovnávajte Eminema s nejakou zaprdenou Slovenskou scénou, myslím si že očakávania na Precedens alebo MNKPD, neboli ani stotinovo tak veľké ako tie na Revival a nikto ani nevraví že tie albumy sú lepšie ako Revival. Myslím si že Eminem budúci rok alebo rok potom vydá ešte ďaľší album, lebo podobné recenzie boli onoho času aj na Relapse. Čo sa tohto týka, toto netvrdí len Refresher, ale drvivá väčšina zahrnaničných a polka americkej scény.

0 Odpovědět · Nahlásit
avatar
TvojeSvedomie26. prosinec 2017, 5:56

Jasne, recenzia je subjektivny zaner, takze akceptujem nazor autora.
Na druhej strane to vidim ako nezurnalista.
Mne sa ten album paci, citim ze Marshall to spravil ako naozaj chcel. Ked som videl tracklist s hostami tak som si pomyslel ze “ehm” ale vypalilo to celkom obstojne.
Pozrite, je to hudba, hudba by mala robit radost, mne je jedno aku znamku da refreshwe alebo hocikto iny.
Peace. Uzivajte sviatky.

0 Odpovědět · Nahlásit
Odebírej REFRESHER videa