Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2017 11:59
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Co se děje 30 sekund předtím, než zemřeš? Náš mozek obvykle odumírá seshora a jako první se vytrácí osobnost

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Smrt jednoho dne čeká na každého z nás.

Smrt je koncept, o kterém lidé často přemýšlejí a konec konců se neustále nachází všude kolem nás. Každičkou sekundu zemřou stovky lidí, ale další stovky se narodí, avšak co je vlastně smrt a jak by se dala charakterizovat či popsat, to už je otázka spíše na odborníky. Neurolog Cameron Shaw má za sebou již dlouholetou kariéru, během níž pracoval na nejkomplikovanějších případech, jaké si běžný člověk ani neumí představit, jenže nedávno umožnil reportérovi z portálu Vice zažít pitvu a prohlídku mrtvého lidského mozku, při které mu vysvětlil i pár základních jevů spojených se smrtí.

Samotná definice smrti by se dala popsat jako ztráta přísunu krve do lidského mozku. Umírající pacienti přitom zažívají podobné pocity jako lidé, kteří jen odpadávají, protože při omezeném přísunu krve do hlavy nastává mlžení zraku a tmavnutí okolního světa. Náš mozek pak zaplaví totální temnota, avšak člověk v té chvíli ještě není mrtvý, ale pomalu umírá. Krátce po zablokování přísunu krve nastává kritických 30 sekund, během nichž začíná mozek člověka odumírat. Odumírání probíhá seshora, protože krev do něj proudí zdola a postupně přestává.


 

Nejdříve člověk přichází o podstatu naší lidskosti, protože jako první odumírá naše identita, kterou v hlavě máme, smysl pro humor či schopnost přemýšlet. Po přibližně dvaceti sekundách z nás zbývá už jen zlomek toho, čím jsme byli před chvílí, a pak se ztrácejí i naše vzpomínky a odumírá jazykové centrum, takže v posledních momentech zbývá už jen přežívající mozková hmota bez jakékoliv osobnosti a zejména schopností.

Člověk v té chvíli ještě nemusí být mrtvý, ale dokáže nanejvýš dýchat a nepřestává mu bít srdce, jenže netuší, co se děje kolem něj a v mozku už nezůstávají buňky, které by ho mohly definovat jako osobnost. Na samotný závěr tedy z člověka zůstává pouze skořápka, a právě proto jsou velmi nebezpečné úrazy, při kterých dochází k omezení přísunu krve do mozku, čehož následkem jsou často poškození mozku a zároveň i osobnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse