Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2018 14:48
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zoo ve Švédsku zabila už 9 lvíčat, protože nezapadla do smečky. Prý má jít o standardní proceduru, pokud lvy nedokáží integrovat

ZAJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Jednání švédské zoologické zahrady laická veřejnost nechápe.

Pokud přijde řeč na ochranu přírody a zvířat v ní žijících, často se středem pozornosti stávají i ohrožená zvířata. Lvi na tom sice nejsou úplně nejhůře ve srovnání s mnoha dalšími druhy, ale i tak je na jejich populaci třeba dávat dobrý pozor. Na veřejnost však pronikly informace ze švédské zoologické zahrady Boras Djurpark, kde museli zaměstnanci utratit devět perfektně zdravých lvíčat kvůli tomu, že je nedokázali integrovat do stávající smečky a zůstala tak navíc.

Šéf zoologické zahrady Bo Kjellson přiznal, že za posledních šest let bylo utraceno devět lvíčat. Rozhodnutí nepovažuje z pozice ředitele zoologické zahrady za zvláštní, protože se podle něj snažili lvy prodat, nebo je přemístit do jiné zoo, kde by o ně měli zájem, avšak žádná potenciální zoo prý mláďata nemohla přijmout.


Doporučeno
10 věcí, které (možná) nevíš o Švédsku. Kromě péče o životní prostředí je známé i tolerancí LGBTQ+ osob 10 věcí, které (možná) nevíš o Švédsku. Kromě péče o životní prostředí je známé i tolerancí LGBTQ+ osob 30. května 2022 9:30

Poté, co se jejich agresivita v rámci smečky stupňovala, bylo nutné zasáhnout, a tak byla lvíčata poslána na smrt. Utracená lvíčata měla dokonce jména Potter, Weasley, Simba, Rafiki, Nala, Kiara, Kovu a Banzai, takže některá z nich byla inspirována populární kulturou a utracena byla postupně od roku 2012.

Kjellson se na margo utracení lvíčat vyjádřil, že jde o přírodní cestu, jak se nadbytečných zvířat zbavit. Informace o úmrtích nechce zoologická zahrada držet v tajnosti, přičemž její šéf řekl, že pokud v budoucnu začne jakýkoli jedinec vykazovat známky agresivity a nebude možné ho ve smečce udržet, zoologická zahrada se ho pokusí přemístit, a pokud to nebude možné, pak bude opět utracen.

Domů
Sdílet
Diskuse