Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 v 9:30
Čas čtení 5:44
Jana Chovancová

10 věcí, které (možná) nevíš o Švédsku. Kromě péče o životní prostředí je známé i tolerancí LGBTQ+ osob

10 věcí, které (možná) nevíš o Švédsku. Kromě péče o životní prostředí je známé i tolerancí LGBTQ+ osob
Zdroj: Unsplash/David Groves
ZAJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Švédsko zavedlo pravidla pro LGBTQ+ komunitu již dávno a bylo vůbec první zemí, která v roce 1972 povolila změnu pohlaví lidí.

Švédsko je země, ze které pochází známá pěvecká skupina ABBA, populární řetězec obchodů s nábytkem IKEA či celosvětová módní značka H&M. Patří mezi nejvyspělejší země Evropy a může za to i fakt, že patří ke státům s nejvyšší tolerancí ke skupině LGBTIQ lidí a může se zároveň pyšnit ekologičností, přičemž recykluje většina obyvatel a odpad sem za účelem recyklace dovážejí i další země.

Švédsko ukrývá mnoho zajímavostí, o kterých jsi možná dosud neslyšel. Po přečtení tohoto článku si rozšíříš své znalosti, a pokud se rozhodneš vycestovat do země masových kuliček, určitě svými vědomostmi ohromíš nejednoho místního.

V Refresheru ti každý den přinášíme zajímavé články z Čech i zahraničí. Pokud se ti naše tvorba líbí, podpoř redakční tým a staň se členem Refresher+ klubu

Můžeš se ubytovat v ledovém hotelu

Pro oblíbence zimy a spánku v chladu vybudovali ve Švédsku ledový hotel. Nachází se na severu země ve městě Jukkasjärvi a můžeš zde strávit noc na ledové posteli pokryté sobí kůží. V ubytovacím zařízení, které se nachází hned vedle a je součástí hotelu, ale najdeš také vytápěné pokoje, saunu nebo vířivku.

Doporučeno
Nejlepší alba týdne: Camila Cabello opanuje pop, Fivio Foreign New York a Yung Lean je zpátky ve formě Nejlepší alba týdne: Camila Cabello opanuje pop, Fivio Foreign New York a Yung Lean je zpátky ve formě 8. dubna 2022 v 19:00

V ledových pokojích je pořádná zima — teplota může dosáhnout až −8 °C — a nacházejí se zde ledové sochy od světoznámých umělců. Hotel vznikl v roce 1989, kdy z nedaleko tekoucí řeky Torne vzali masivní bloky ledu a ručně je otesávali. Dnes, o tři dekády později, se hotel stal populární turistickou destinací a navštěvují jej lidé z celého světa.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden)

Když na jaře led roztaje, k dispozici je pouze druhá část hotelu. Dostaneš se sem letecky, nejbližší letiště ve městě Kiruna je od tohoto města vzdáleno 14 kilometrů. V ledovém pokoji se můžeš ubytovat za zhruba 2 500 korun na noc.

Švédsko bylo první zemí na světě, která zakázala fyzické tresty na dětech

Již v roce 1979 vyšel ve Švédsku jako v první zemi na světě zákon, který zakazuje fyzické tresty na dětech. Existovalo mnoho důvodů, proč vznikl, ale poslední kapkou byla údajně vražda v roce 1971, kdy tříletou dívku ubil k smrti její nevlastní otec. Tato událost si ihned vyžádala obrovskou pozornost veřejnosti a vedla v zemi ke vzniku organizací na ochranu dětí. 

Stanice metra v hlavním městě jsou umělecké skvosty

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse