Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2018 13:18
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Sovětský vědec se 24krát pokusil sešít dva psy. Dvouhlaví tvorové žili jen pár dní, obě hlavy byly funkční

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vladimir Demikhov má na kontě nepěkné pokusy se zvířaty.

Z dob druhé světové války určitě znáš krutého a bezcitného doktora Mengeleho, známého především kvůli jeho nelidským pokusům na jiných živých bytostech. Éra šíleného doktora se po skončení války umírnila, ale ze světa odešel až v roce 1979. A ačkoliv Mengele zastává roli toho nejznámějšího „vědce“ s bizarně nelidskými nápady, i protihráči Němců měli své pozoruhodné osobnosti.

Seznam se se sovětským doktorem Vladimirem Demikhovem, který začal působit přibližně v 30. letech. Specializoval se na orgány – do větších podrobností se jít nedá, protože toho za svou kariéru stihl opravdu mnoho. Je třeba uznat, že Vladimir přinesl skutečné poznatky a úspěchy do vědeckého pole. Na zvířatech, především psech, předvedl první transplantace plic či jater a bez jeho činnosti bychom dnes byli opravdu velmi ochuzeni.

Sovětský vědec se 24krát pokusil sešít dva psy. Dvouhlaví tvorové žili jen pár dní, obě hlavy byly funkční
Zdroj: Weiß, Günter/German Federal Archives

Vladimir dokonce sám přišel s termínem transplantace a v procesu jeho výzkumu se chtěl posunout dále. Toužil po něčem nevídaném, a tak přišel s nápadem, že vytvoří dvouhlavého psa. K psům měl blízko, byly to jeho oblíbené subjekty a živá fungující bytost se dvěma hlavami je něco, co by svět zaručeně ohromilo. Zde už je na místě polemizovat o tom, zda nebyl jeho plán šílený. Názor si vytvoř sám, je sporné, zda mohl projekt vědě něco přinést.

Demikhov se do tunelu s dvouhlavým psem na konci vydal v roce 1954 a o zdárný výsledek se pokusil celkem 24krát. Úspěšnost byla kolísavá, ale překvapivě nebyl jeho poslední pokus tím nejlepším. Byl jen nejvíce medializovaným a Demikhov při něm považoval práci za dokonanou. Německý ovčák Brodyaga a menší kříženec Šavka se měli stát nedílnou dvojicí. Brodyaga jako hostitel a Šavka jako druhá hlava s krkem.

Vladimir Demikhov created a two headed dog for an experiment. In 15 years, above 20 dogs were created.

Vize ruského vědce byla velmi přímočará. Tělo většího psa bude téměř neporušené, akorát se do oblasti jeho krku přišije krk a hlava úplně jiného psa. Tomu bude amputováno celé tělo. Kůže se sešije, cévy i nervy propojoval plastovými náhražkami a dílo bylo dokonáno. Celá operace trvala jen asi tři a půl hodiny.

Dvouhlavý pes byl na tom zřejmě lépe, než by kdokoliv čekal. Vzbudil se, obě hlavy byly schopny dýchat, cítit pachy, polykat, vidět i slyšet. Samozřejmě, hlava Šavky nebyla napojena na trávicí soustavu, a tak veškerá potrava putovala do trubičky a odtud přímo na podlahu. Pes přežil jen čtyři dny. Demikhovův rekord však trval až 29 dní.

Lékař se stal známým díky medializaci tisku jako TIME a i oni rozebírali morálnost tohoto činu. Opět je třeba podtrhnout, že zatímco Vladimirovy přínosy jsou pro vědu kritické, dvouhlavý pes rozhodně potřebný není. Důsledky pro oba psy však byly obrovské a vyústily v poměrně brzkou smrt.

Sovětský vědec se 24krát pokusil sešít dva psy. Dvouhlaví tvorové žili jen pár dní, obě hlavy byly funkční
Zdroj: Weiß, Günter/German Federal Archives
Domů
Sdílet
Diskuse