Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2018 19:40
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Mladí Češi mají více předsudků vůči menšinám než ti starší. Nepomohly ani školní projekty určené k prevenci rasismu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud jste předpokládali, že mladší lidé jsou vůči národnostním menšinám tolerantnější, byli jste na omylu,

Podle výzkumu, který ve středu zveřejnili odborníci z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve spolupráci se Sociologickým ústavem, se dá předsudkům čelit hůře, než jsme si mysleli. Studie dospěla k závěru, že ani učivo o toleranci k menšinám, holocaustu či rasismus zřejmě nemá přílišný vliv na předsudky, které jsou rozšířené napříč společností.

Předmětem zkoumání byli zejména mladí lidé, kteří začali navštěvovat školu ke konci 90. let, kdy se na školách již běžně objevovaly projekty určené k prevenci extremismu a rasismu. Očekávalo se tedy, že tato generace bude tolerantnější. Výsledky však hovoří spíše o opaku. 

Mladí Češi mají více předsudků vůči menšinám než ti starší. Nepomohly ani školní projekty určené k prevenci rasismu
Zdroj: Fllickr.com/Kate Lundy

Zkoumaní jedinci ve věkové skupině 15–29 let projevili ve 24 % případech antipatie vůči Židům. U starších respondentů toto číslo naopak kleslo a pohybovalo se pod 20 procenty. Romy označilo jako nesympatické 75 procent lidí ve všech kategoriích, ta v rozmezí 30–44 let dokonce projevila antipatie v 81 % případů. Čísla tedy dokládají, že mladší generace se ze sítě předsudků nevymotává, spíše naopak.

O čem to vypovídá, se pokusila přiblížit výzkumnice a lektorka ÚSTR Karina Hoření: „Mohlo by to naznačovat, že programy vzdělání pro toleranci nejsou účinné, ale nevíme, jestli by bez nich nebyla situace ještě horší.“ Dle jejího názoru jsou problémem i veřejně činné osoby, které například popírají romský holokaust a nebo se svými výroky ohrazují vůči menšinám. Žáci si z toho berou příklad

Mladí Češi mají více předsudků vůči menšinám než ti starší. Nepomohly ani školní projekty určené k prevenci rasismu
Zdroj: Flickr.com/DFID - UK Department for International Development

Důležité je, aby svým příkladem dobře působili také učitelé. Podle Kariny Hoření je klíčová komunikace ve třídě a ve škole jako celku. Pokud škola nenaplňuje toleranci ve svém každodenním chování, nefunguje to. Jako příklad uvedla situaci, kdy student z Blízkého východu přinesl v době maturit do školy z dobré vůle pohoštění pro komisi a ředitel na to zareagoval slovy „doufám, že v tom není bomba“.

Podle výzkumníků z ÚSTR by vzdělání k toleranci bylo účinnější, kdyby peníze vyhrazené na tyto účely mířily do menšího počtu škol, které by se soustředily na dlouhodobé programy, což by mělo větší vliv než několik jednorázových přednášek.

Domů
Sdílet
Diskuse