Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2018 11:44
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Propojí Dejvice a Bohnice lanovka? O tomto řešení jednají pražští radní

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Propojení pražských částí by usnadnilo život mnoha jejich obyvatelům.

Pražské městské části Dejvice a Bohnice by brzy mohla propojit lanovka. O této alternativě v současnosti jednají radní pro Prahu 6. Lanovka by vyřešila problémy cestujícím a ušetřila jejich čas, který přejížděním do těchto městských částí stráví. V současné době totiž musí Pražané kombinovat více forem městské hromadné dopravy a to jim tak může zabrat až 45 minut. Řešení by zabralo zlomek tohoto času. Alternativa je navíc levnější než tramvaje.

Praha 6 požaduje dlouhodobě propojení Dejvic s Bohnicemi a lanovka by byla dopravou nejen atraktivní, ale také lehce postavitelnou,“ řekla pro Blesk.cz radní Eva Smutná. Momentálně se prý snaží stavbu zkoordinovat s tramvají do Suchdola a hledají konkrétní umístění stanic i parkovacích míst.

Propojí Dejvice a Bohnice lanovka? O tomto řešení jednají pražští radní
Zdroj: AleGranholm/Wikimedia Commons

Proces by mohl být velice rychlý a nejvíce by to pomohlo samotným cestujícím. Je možné se podívat do dalších světových metropolí, kde už lanovku používají a mají úspěch,“ dodává Smutná. Podle ní by mohla v Praze být podobná lanovka, jako jezdí v bolívijském La Pazu. Tam ji tvoří 11 stanic. V Praze se počet stanic zatím nezná, momentálně se pracuje s více variantami. Jedna z nich by byla např. vést lanovku do Podbaby skrz pražskou zoo, příp. udělat lanovku, která bude mít jen dvě zastávky – nahoře a dole.

Nová pražská lanovka mezi Prahou 6 a 8 by měla vyjít na 1 miliardu korun a její kapacita by byla 2 tisíce cestujících za hodinu. Jsou jí nakloněni všichni zastupitelé, i obyvatelům dotčených městských částí se nápad zamlouvá. Byť je tedy koncept zatím ve fázi plánování, mohlo by k realizaci této myšlenky dojít už za několik pár let

Domů
Sdílet
Diskuse