Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. února 2018 9:45
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Severokorejští olympionici jsou hlídáni 24 hodin denně. Nemají šanci utéct ze země, protože by riskovali svůj život i zdraví rodiny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sportovci z KLDR nemají na olympiádě ideální podmínky.

Zimní olympijské hry již naplno propukly v daleké Jižní Koreji a společně s nimi se na obzoru objevil i paprsek potenciálního míru. Severní i Jižní Korea započaly zahajovací ceremoniál příchodem pod společnou sjednocenou vlajkou, avšak ve skutečnosti se žádné sjednocení nekoná a severokorejští sportovci mají na olympiádě pořádně přísný režim.

Děsivý režim diktátora Kim Čong-una si samozřejmě nemůže dovolit útěk byť jen jednoho ze svých sportovců, jelikož momentálně navenek idylický vztah mezi oběma zeměmi by dezertér prolomil a zdůraznil fakt, že životní podmínky v KLDR připomínají horor. Sportovci ze Severní Koreje mají proto v dějišti olympiády speciální program. Drtivá většina sportovců je ubytována na dvoulůžkových pokojích, kde společně mohou trávit čas a mluvit o čemkoli, ale soutěžící z KLDR nemají u sebe na svém pokoji žádného jiného sportovce.

Severokorejští olympionici jsou hlídáni 24 hodin denně. Nemají šanci utéct ze země, protože by riskovali svůj život i zdraví rodiny
Zdroj: Fernando Frazao

Společnost jim 24 hodin denně dělá speciální příslušník severokorejské tajné služby, který je sleduje i na záchodě, aby mu neušla jakákoliv snaha o útěk. Strážce svého sportovce pozoruje při každé konverzaci a dokonce si zapisuje i jména lidí, se kterými se sportovec baví. Záznamy pak posílá zpět do své domoviny a pokud tam usoudí, že se soutěžící pokouší něco nenápadně naznačit, pak si koleduje o obrovský problém.

Sportovci vyslaní z KLDR na olympijské hry mají většinou doma své rodiny, takže nebudou v žádném případě riskovat zdraví svých blízkých kvůli útěku ze země, ale stále existuje šance, že by sportovec svému strážci neutekl a doma by ho zřejmě čekala krutá smrt.

Dezertéry z KLDR byste proto na zimních olympijských hrách hledali pouze marně, ovšem severokorejští sportovci už párkrát v minulosti unikli na méně sledovaných sportovních akcích, kde není tlak veřejnosti a médií tak velký. Nemít však ani trošku soukromí určitě sportovcům nepomáhá s přípravou na svůj výkon.

Domů
Sdílet
Diskuse