Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2018 20:40
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci zkřížili člověka s ovcí. Bizarní embryo má přinést obrovský medicínský pokrok

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Transplantace má v budoucnu probíhat z geneticky upravených zvířat.

Transplantace orgánů od lidských dárců nejsou pro lékaře ani pacienty vůbec jednoduchou záležitostí. I přesto, že začne končetina, orgán či jakákoli část těla fungovat, pro zbytek lidského těla jde stále o cizí přírůstek a odmítá s ním spolupracovat. Krevní oběh či nervová soustava nemají na výběr, ale imunitní systém začne na novou část vytrvale útočit a něco takového často ústí v další zdravotní problémy nebo bolesti.

Vyřešit tento problém mají uměle vyvinuté části, které budou pocházet z uměle vytvořených a geneticky upravených zvířat. Toto vše je zatím jen teorie a výsledky jsou mizivé, ale teprve nedávno došlo k velkému pokroku. Vědci z University of California vedení Dr. Pablem Rossem totiž uspěli v pokusu takovou bytost vytvořit. Z přirozeného rozmnožovacího procesu získali embryo ovce. Do něj se následně aplikovalo několik lidských kmenových buněk a následně čtyři týdny sledovali, co se bude dít. A překvapivě, vše fungovalo podle plánu a předpokládalo se, že by bytost dokázala žít běžný život, ale embryo bylo nakonec usmrceno.

Vědci zkřížili člověka s ovcí. Bizarní embryo má přinést obrovský medicínský pokrok
Zdroj: Iypisua Belmonte UoC

Abychom byli fér, poměr lidských buněk k původním ovčím nebyl padesát na padesát. Lidská část embrya byla v povážlivě menšině, jen jedna buňka z člověka versus deset tisíc ovčích. I to však stačí, aby se vývin ovce ovlivnil. Po čtyřech týdnech však byla embrya pro jistotu usmrcena, aby se zabránilo utrpení bytostí, neboť tato oblast potřebuje ještě pořádnou hromadu výzkumu.

Domů
Sdílet
Diskuse