Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2018 12:37
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Nahackoval se do elektronické žákovské knížky, kde přepisoval známky a psal vulgární poznámky. Bývalému žákovi teď hrozí až rok vězení

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vychytralý mladík přepisoval známky žákům a psal vulgární poznámky. Kriminalisté si však na něj brzy došlápli.

Když se učitelé ze základní školy v Karlových Varech a rodiče tamních žáků před časem přihlásili do elektronické žákovské knížky, aby si prohlédli, jak se mladým studentům daří, nestačili se divit. Některým dětem se totiž z ničeho nic výrazně zhoršil prospěch a aby toho nebylo málo, špatné známky doplňovaly taky vulgárně psané poznámky.

Celá záležitost však měla poměrně prosté vysvětlení. Za vším stál bývalý žák zdejší školy, který se dokázal do elektronické žákovské knížky nabourat a následní v ní pro své pobavení začal provádět různé úpravy. Smích jej ale přešel, když ho vypátrali karlovarští kriminalisté. 

 Ilustrační obrázek

Nahackoval se do elektronické žákovské knížky, kde přepisoval známky a psal vulgární poznámky. Bývalému žákovi teď hrozí až rok vězení
Zdroj: flickr.com/Christoph Scholz

Vypátrat kybernetického uličníka nebylo pro vyšetřovatele snadné, díky podrobné analýze provozně lokalizačních údajů z dotčených počítačových sítí a počítačových systémů však získaly poznatky, které je nakonec přivedly ke konkrétní osobě„Důkazy proti ní získali kriminalisté i následným operativním rozpracováním včetně zajištění techniky, které užila osoba k provedení tohoto kybernetického útoku,“ vysvětlil pro server iDNES Michal Žáček, tiskový mluvčí krajské policie.

Jméno ani přesný věk mladistvého záškodníka policie nezveřejnila, nahackováním se do elektronické žákovské knížky si však dotyčný vysloužil obvinění z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, za což mu nyní hrozí až rok za mřížemi.

Policie je přesvědčena, že pokud by zaměstnanci napadené školy jednali v souladu se zásadami bezpečného užívání počítačového systému, neměl by mladík velkou šanci elektronickou žákovskou knížku nabourat. „Ke kybernetickým útokům dochází stále častěji a velkou mírou se na tom podílejí samotní uživatelé sítě internet, kteří neužívají zásady pro hesla do jejich účtů,“ dodal Žáček. Po této zkušenosti si tak budou zaměstnanci školy zřejmě dávat na bezpečnost větší pozor.

Domů
Sdílet
Diskuse