Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2018 18:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Utajovaná Kim Čong-unova manželka je hbitou bojovnicí za ženská práva. Diktátor jí zřejmě vytvořil novou identitu a vymazal minulost

ZAJÍMAVOSTI NIZOZEMSKO
Uložit Uložené

Ri Sol-ju je první dámou Severní Koreje, ale téměř nikdo o ní neslyšel.

První člověk, který každého napadne při zmínění Severní Koreje, je rozhodně obávaný diktátor Kim Čong-un, ale jak se říká, za každým úspěšným mužem stojí jeho silná manželka. Zda je to tak i v tomto případě, není jasné, ale možná tě překvapí, že Kim již několik let udržuje manželský svazek. Se svou manželkou Ri Sol-ji se dokonce jednou za čas objeví i na veřejnosti. To jsou však jediné chvíle, kdy se o půvabné Severokorejce máme možnost cokoli dozvědět.

Kim Čong-un se totiž postaral o to, aby o ní lidé věděli co nejméně. Neznáme ani její přesný věk, ale bude to kolem třicítky. Její rodiče jsou neznámí, ale podle dostupných informací pochází z dobře zabezpečené rodiny. Její matka je podle zveřejněných informací šéfkou gynekologického oddělení, otec je profesorem.


Kim's wife

Diktátor o své manželce utajuje téměř každou informaci. Analytici předpokládají, že je dokonce i její jméno Ri Sol-ji jen vymyšleným pseudonymem. Severokorejská administrativa tvrdí, že je příbuzná tamního šéfa ozbrojených sil Ri Pjong-chola a že studovala i mimo Severní Koreu – v Číně, a to hudbu. Působila dokonce i ve známém orchestru Unhasu, který vystupoval i v zahraničí.

Doporučeno
Výlet do Amsterdamu: Toto jsou nejlepší tipy na jídlo a zážitky, které stihneš za víkend Výlet do Amsterdamu: Toto jsou nejlepší tipy na jídlo a zážitky, které stihneš za víkend 15. dubna 2023 13:00

Kim se však očividně snaží tyto skutečnosti zamazat a raději její identitu spojuje s nacionalistickými činnostmi, mezi které patří například roztleskávání. Není jasné, zda je Ri matkou, ale většina odhadů se shoduje na jednom synovi z roku 2010. Další zdroje uvádějí dvě jiné děti neznámého pohlaví. V říjnu 2012 Ri zmizela z očí veřejnosti na podezřele dlouhou dobu, což se pochopitelně spojuje s porodem. Informaci potvrdil i NBA hráč Dennis Rodman, který zemi navštívil. Podle něj jde o zdravou dceru a Kim Čong-un je skvělým otcem.

Domů
Sdílet
Diskuse