Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2018 v 11:17
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Češi se podle všeho stávají šťastnějšími a nejlépe si vedou Finové. Tradiční žebříček představuje stav štěstí světových národů pro rok 2018

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Česká republika si mírně přilepšila. Kde jsou lidé nejšťastnější?

Štěstí? Co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá; oblétá ti skráně, v kadeři se kryje, v dlaně hlavu skládáš, ruka utlačí je. Štěstí jako rosa na květech se skvěje, ale bludná noha náhle zašlápne je; zašlápnuto vzdechne, v oblacích se tratí, snad se jinovatkou na tvou kadeř vrátí.“ Vzpomínáte na úryvek se známé básně Adolfa Heyduka Dědův odkaz? Autor obrazným motivem popisuje křehkost lidského štěstí s malou nadějí v jeho opětovný návrat na konci verše.

Hodnota štěstí se dá jen těžko měřit. Pro každého z nás představuje štěstí něco jiného – někdo je šťastný ve svém skvělém autě, jiný při pohledu na milovanou osobu a další zase na koncertě svého oblíbeného umělce. Přesto každý rok touto dobou vzniká žebříček řadící světové národy právě podle indexu jejich obecného pocitu štěstí. Stojí za ním organizace United Nations Sustainable Development Solutions Network, která se již sedmým rokem snaží sledovat štěstí obyvatel jednotlivých států. Češi si od loňského roku přilepšili o dvě příčky. Slovensku patří 39. pozice a nejšťastnější jsou v roce 2018 Finové.

Češi se podle všeho stávají šťastnějšími a nejlépe si vedou Finové. Tradiční žebříček představuje stav štěstí světových národů pro rok 2018
Zdroj: pexels.com

Autoři World happiness report 2018 (Zprávy o světovém štěstí) nám letos přiřadili celkově 21. příčku ze 156 zkoumaných zemí ve svém žebříčku. Oproti loňskému roku, kdy jsme se umístili na 23. místě, jsme zaznamenali malé zlepšení. I přes napjatou společenskou náladu, která řadě obyvatel rezonuje a na užívání si svého štěstí příliš nepřidává, se tedy zdá, že v hodnocených kategoriích patříme k těm větším šťastlivcům. Dle šetření jsme šťastnější než například Francouzi, Španělé, Poláci nebo Italové.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Nejšťastnější jsou letos podle všeho obyvatelé Finska. Nahradili loňské vítěze z Norska a opět nám dokazují, že severní Evropa je z mnoha hledisek skvělým místem k životu. Všechny skandinávské země se umístily v první desítce zmiňovaného žebříčku.

Češi se podle všeho stávají šťastnějšími a nejlépe si vedou Finové. Tradiční žebříček představuje stav štěstí světových národů pro rok 2018
Zdroj: pexels.com

Asi bez překvapení se na opačném konci seznamu umístily především země z rozvojových oblastí. Na posledních deseti příčkách najdeme státy Malawi, Haiti, Libérii, Sýrii, Rwandu, Jemen, Tanzánii, Jižní Súdán, Středoafrickou republiku a Burundi.

Rok co rok se tvůrci zprávy zaměřují na několik kategorií, na základě jejichž vyhodnocení v každé zemi určují index štěstí obyvatel. Tradičně mezi nimi nechybí otázky ekonomické, psychologické, zdravotnické, politické nebo kulturní. K výzkumu využívají metody od analyzování národních statistik po dotazníková šetření. 

 

Každý ročník je pak specifický nějakým novým kritériem. Letošní přidané šetření se neslo v duchu hodnocení štěstí i na základě štěstí migrantů dané země. 

Zpráva nevychází v březnu náhodou, ale v reakci na oslavy dne štěstí, který každoročně připadá na 20. března. Pravda je ovšem taková, že své větší i menší soukromé momenty štěstí bychom měli umět oceňovat a vážit si jich každý den, bez ohledu na to, jaké datum je zrovna napsáno v kalendáři. Protože jak už víme z prvních řádků, štěstí je jen muška zlatá, která může kdykoliv a bez varování odletět.

Češi se podle všeho stávají šťastnějšími a nejlépe si vedou Finové. Tradiční žebříček představuje stav štěstí světových národů pro rok 2018
Zdroj: pexesl.com

Dvacet pět nejšťastnějších národů

1. Finsko

2. Norsko

3. Dánsko

4. Island

5. Švýcarsko

6. Holandsko

7. Kanada

8. Nový Zéland

9. Švédsko

10. Austrálie

11. Izrael

12. Rakousko

13. Kostarika

14. Irsko

15. Německo

16. Belgie

17. Lucembursko

18. USA

19. Velká Británie

20. Spojené arabské emiráta

21. Česká republika

22. Malta

23. Francie

24. Mexiko

25. Chile

Domů
Sdílet
Diskuse