Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2018 19:36
Čas čtení 0:00
Michal Beňo

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Zajímavosti skrývající se za stavbou známé pařížské dominanty.

V tomto článku si představíme proces vytvoření nejmladšího, ale zároveň nejznámějšího monumentu Paříže, který v tomto roce slaví 129. narozeniny.

V osmdesátých letech 19. století byl již Gustav Eiffel známým konstruktérem nejen ve Francii, ale i za jejími hranicemi. Proslavil se především jako specialista na železniční mosty. Většina odborníků tehdy obdivovala jeho známý obloukový most přes řeku Douro v Portugalsku nebo jeho elegantní obdobu v jihoafrickém Garabitu. I proto se právě na Eiffela obrátil sochař Auguste Bartholdi, aby mu pomohl se Sochou svobody, která měla být darem Francie Americe k 100. výročí vyhlášení nezávislosti. Právě tuto celosvětově známou památku se snažili inženýři ze země galského kohouta překonat. Podařilo se to však pouze jednomu.

 

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: wikimedia.com, illustration by François Touranchet

V roce 1889 Francie uspořádala 100. výročí Velké francouzské revoluce, přičemž se vynasnažila, aby se okázalostí a kvalitou vyrovnalo nejznámějšímu americkému dni. Přípravy se rozběhly již v první polovině osmdesátých let. Hledal se prostor, kam velkolepou akci umístit a začalo se uvažovat i nad tím, čím obecenstvo ohromit. Mezi inženýry bojujícími o tuto lákavou zakázku byli také Émile Nouguier a Maurice Koechlin, dva Eiffelovi spolupracovníci, kteří den co den přemýšleli, co by výstavě mohlo dodat potřebnou atraktivitu – napadla je vysoká věž.

Doporučeno
FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí 30. listopadu 2023 14:00

Nebyli však první. Takovou myšlenkou se opakovaně a z různých důvodů neúspěšně zabývali stavitelé z Evropy i Spojených států. Více než měsíc zpracovával Koechlin představu výpočty a nákresy, aby pak 6. června 1884 zhotovil návrh „Velkého pylonu tvořeného čtyřmi mřížovými nosníky s odchýlenými patami a ve vrcholu se sbíhajícími, spojenými v pravidelných intervalech kovovými břevny“. Tento prvotní návrh 300metrové věže nebyl známý až do roku 1939, kdy Koechlin k výročí jedné z architektonických výstav sepsal Historické resumé o vzniku Eiffelovy věže.


Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: wikimedia.com, illustration by Eugène Delacroix

Koechlin a Nouguier předložili návrh Eiffelovi, který jim však oznámil, že nemá v úmyslu se v této věci angažovat. Povolil ale, aby v projektu pokračovali, a tak se inženýři pustil do práce, přičemž si na pomoc přizvali architekta Stephena Sauvestra. Ten přidal do prvního patra dekorativní oblouk, do druhého pavilon a na vrchol věže malou kupoli. V této podobě se návrh objevil na výstavě dekorativního umění na podzim 1884.

Mezitím si inženýři dali návrh patentovat. Eiffelovi se ale věc rozležela v hlavě. Zřejmě si uvědomil, že být tvůrcem nejvyšší stavby na světě s vlající francouzskou vlajkou na vrcholu je otázka velké prestiže. Své rozhodnutí tak nakonec změnil a v prosinci od inženýrů patent koupil. Když pak v březnu roku 1885 návrh oficiálně prezentoval, uváděl ho jako projekt Gustava Eiffela vytvořený Mauricem Koechlinem a Émilem Nouguierem, inženýry firmy Eiffel, a nezávislým architektem Stephenem Sauvestrem.

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: pixabay.com, photo by Pexels

I přes tuto skutečnost by bez Eiffela věž zřejmě nikdy nestála. S příznačnou vytrvalostí dělal vše pro to, aby byl návrh úspěšně zrealizován. Jeho talent, kontakty, popularita a nakonec i peníze způsobily, že věž byla nakonec postavena. V květnu 1886 byl vypsán konkurz na stavbu světového formátu, přičemž s velkým náskokem vyhrála 300metrová železná věž čtvercového půdorysu na Martově poli. Mezi konkurenčními projekty se objeví leccos – věž v indickém stylu, jejíž nosné pilíře představují železné slony, konstrukce zdobená keramikou či stavba složená výhradně z balkonů. Výstřední návrhy však Eiffelovu věž neohrozily, jelikož bylo víceméně rozhodnuto jít proti zaběhnutým trendům a odvážně demonstrovat technologický pokrok holou kovovou konstrukcí.

 

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: pixabay.com, photo by pexels

Začátkem roku 1887 Eiffel podepsal smlouvu, podle níž dostane na stavbu 1 500 000 franků (asi jen pětina všech nákladů) pod podmínkou, že bude věž spravovat 20 let, načež se následným vlastníkem stane město.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš známé české budovy? KVÍZ: Poznáš známé české budovy? 24. listopadu 2023 8:00

Jak je známo, ne všichni byli toho názoru, že železný obor v centru hlavního města je dobrý nápad. Někteří architekti se báli, že se stavba zhroutí, jiní měli zas estetické námitky. Protestovali majitelé pozemků, novináři a hlavně umělci. Ti dokonce sepsali petici, kterou podepsalo přes 300 francouzských architektů, spisovatelů, malířů, sochařů a jiných ochránců staré Paříže. Psalo se v ní, že: „Goticky vznešená Paříž by neměla být znesvěcena bezúčelovou a monstrózní Eiffelovou věží. Představte si moment, kdy tato komická, gigantická věž, velká jako komín továrny, ovládne Paříž a svojí barbarskou výškou rozdrtí Notre Dame, Louvre, kupoli Les Invalides i Vítězný oblouk. Po 20 letech se budeme dívat pouze na ohavný stín ještě ohavnějšího sloupu z černého kovu.“

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: pixabay.com, pohot by Skitterphoto

Eiffel však trval na tom, že i jemu jde o krásu Paříže a že věž bude hlavně „skvělou ukázkou pokroku, který v tomto století učinilo inženýrské umění“. Filigránské tvary a výběr materiálu podle něj odhalí skryté spojení stavby s přírodou, protože byly vybrány z důvodu tvrdých povětrnostních podmínek. Maurice Koechlin ke kostře stavby vytvořil přes 1700 nákresů, na kterých bylo více než 18 000 detailů konstrukčních prvků, které se vyráběly a částečně montovaly v Eiffelových dílnách. Prefabrikáty se pak lodí převážely na staveniště, kde se pomocí nýtů (kterých je přes 2,5 milionu) montovaly do finální podoby.

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: wikimedia.com, photo by Jebulon

Pracovalo se od časného rána až do soumraku, po celý rok a za každého počasí. Eiffel zaměstnával 80 až 250 dělníků, kteří měli zkušenosti s prací se železem. Platil jim na tu dobu nadstandardně dobře, přičemž pro ně zřídil i závodní jídelnu, která podávala jídlo přímo na věži. Tvrdě a bez milosti vymáhal docházku a profesionalitu. I přesto se však ani on nevyhnul stávkám za zvýšení platu při rizikové práci ve výšce. Díky perfektní přípravě v projektové kanceláři a v dílnách, stejně jako organizaci na pracovišti, byla stavba za dva roky a dva měsíce hotová a 31. března 1889 zavlála na vrcholu hromosvodu trikolóra. I když s podobonou stavbou nebyly dosud žádné zkušenosti, nedošlo během prací k žádnému smrtelnému úrazu.

Příběh Eiffelovy věže: 2,5 milionu nýtů, dělnické stávky i pokusy o její odstranění
Zdroj: wikimedia.com, illustration by unknown artist

„Nový symbol Paříže, nový div světa“ – takto označil na své titulce Eiffelovku český časopis Světozor. Eiffel zvítězil. Jeho věž se stala vrcholem výročí Velké francouzské revoluce, od 15. května do 6. listopadu přilákala 2 000 000 turistů, kteří zde utratili 6 509 901 franků. I přes velký úspěch však strávil Eiffel posledních 20 let života bojem proti demontáži stavby. Po poklesu návštěvnosti se totiž uvažovalo, že v roce 1909, kdy Eiffelem vyprší vlastnictví, bude věž odstraněna.

Doporučeno
FOTO: Industriální byt v Praze se pyšní kuchyní, která vypadá jako jeskyně. Ukrývá také tajný vchod do knihovny FOTO: Industriální byt v Praze se pyšní kuchyní, která vypadá jako jeskyně. Ukrývá také tajný vchod do knihovny 29. října 2023 15:00

Když staviteli nepomohla argumentace o národní hrdosti, pustil se úspěšně do experimentu s rádiovým přenosem, což se ukázalo jako dobrý nápad, zejména za první a druhé světové války, kdy zde byl umístěn strategický vysílač. Zřídil zde i meteorologickou a aerodynamickou stanici. Dnes slouží Eiffelovka také jako televizní věž a má i zařízení pro leteckou navigaci. Do roku 1930 to byla nejvyšší stavba světa. O necelých 18 metrů ji pak překonala Chrysler Building v New Yorku.

Domů
Sdílet
Diskuse