Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2018 14:52
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Obyvatelé Českého Krumlova dostanou zaplaceno, aby mohli žít normální život. Turistická centra jsou vyloučené lokality, říká autorka nápadu

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Chtěli byste si vyzkoušet tříměsíční „normální“ život v Českém Krumlově? Fiktivní společnost se snaží zvrátit vymírání normálnosti v turisticky oblíbených lokalitách.

Benátky se pro letošní rok staly hostujícím městem 16. mezinárodního bienále architektury. Účast si nenechají ujít ani zástupci z Česka, kteří si pro letošní rok přichystali opravdu netradiční způsob prezentace. Umělkyně Kateřina Šedá se svým projektem bude snažit upozornit na fakt, že sociálně vyloučené lokality se nemusí nutně vyznačovat jen vysokou mírou chudoby, nedostatkem sociálních služeb nebo starými a oprýskanými domy. Podobný osud prý čeká i opečovávaná turisticky oblíbená centra.

Pro potřeby architektonické výstavy proto založila fiktivní společnost UNES-CO, pomocí které se bude snažit oživit městská centra. K uskutečnění experimentu si vybrala Český Krumlov, který tradičně patří k nejnavštěvovanějším městům a památkovým zónám mimo naše hlavní město. Zájemcům nabídne zaplacení tříměsíčního života v centru Českého Krumlova. Jedinou podmínkou je, aby tito lidé po celou dobu prožívali onen „normální“ život.

Obyvatelé Českého Krumlova dostanou zaplaceno, aby mohli žít normální život. Turistická centra jsou vyloučené lokality, říká autorka nápadu
Zdroj: pixabay.com

Domy, ve kterých nikdo nežije. Obchody, které nikdo nepotřebuje. Ulice, kde se lidé nepotkávají, ale vzájemně vyhýbají. Taková může být charakteristika sociálně vyloučených lokalit, ale i nejkrásnějších měst světa zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podobnost na první pohled diametrálně odlišných míst mě inspirovala k projektu, který upozorňuje na růst turismu a s tím související problémy,“ popisuje svůj záměr Kateřina Šedá.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Centra podobných lokalit jsou přeplněna neustále kolujícími davy lidí, kteří nedávají městu příliš prostoru jej osídlit a provozovat běžný život. Historické uličky jsou zaplněny krámky se suvenýry nebo drahým občerstvením, kterým se místní obyvatelé raději vyhýbají a svá sídla směřují do periferie města.

Kateřina Šedá se rozhodla využít příležitosti a na mezinárodní výstavě by ráda prezentovala výsledky svého snažení. K projektu společnosti UNES-CO se připojilo i samotné město Český Krumlov, které by mělo tříměsíční pobyt dobrovolníků finančně podpořit.

Do vybraných bytů a domů se po domluvě s autorkou nastěhují lidé, jejichž jediným úkolem bude vést zcela normální život – tedy vykonávat činnosti, které jsou běžné i mimo turistická centra. Noví obyvatelé tak budou například jen „normálně“ chodit nakupovat, navštěvovat se se sousedy, vysedávat před domem a tak podobně. Za tyto běžné činnosti budou mít zájemci nejenom hrazené ubytování, ale dostanou i mzdu.

Jejich životy budou monitorovány a v přímém přenosu poskytnuty návštěvníkům benátské výstavy. Ta se stane centrem dění fiktivní společnosti UNES-CO, která účastníkům poskytne ke zhlédnutí nejen přímý přenos z Českého Krumlova, ale také například seznam normálních činností nebo další informace k problematice vylidňování turistických center měst. Architektonické bienále bude probíhat od 26. května do 25. listopadu letošního roku. Zájemci, hlaste se.

Obyvatelé Českého Krumlova dostanou zaplaceno, aby mohli žít normální život. Turistická centra jsou vyloučené lokality, říká autorka nápadu
Zdroj: pexels.com

Kateřina Šedá se sociální architektuře ve své práci věnuje dlouhodobě. Podobně například aplikovala venkovský život na centrum velikého města, kdy převezla obyvatele jedné české vísky do Londýna před galerii Tate Moderne. Tito lidé pak na tomto místě žili, jak jsou zvyklí a do jisté míry se tak stali živou výstavou.

Doporučeno
Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub 22. března 2024 9:00

V minulých dnes na sebe ovšem umělkyně strhla i vlnu kritiky poté, co zveřejnila svůj záměr o uskutečnění hromadného československého rande ke stoletému výročí vzniku Československa, kterému se dostala podpora čtyř milionů korun. Někteří by takovou sumu peněz raději vložili do potřebnějších záležitostí.

Domů
Sdílet
Diskuse