Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2018 9:15
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Jack Nicholson: Gentleman s ďábelským úsměvem a talentem překypující herec. Co jste o něm ještě nevěděli?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co všechno jste nevěděli o této herecké legendě?

Narozen 22. dubna 1937 ve čtvrti Neptune, v New Jersey. Celým jménem Jack Joseph Nicholson je jedním z nejslavnějších herců své generace amerického filmu.

Nicholsonova kariéra zahrnuje některé z nejvýznamnějších filmů v historii Hollywoodu. Například Chinatown (1974), Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a The Shining (1980).

Sestra Jacka Nicholsona byla jeho matkou

Americký herec se narodil do rodiny oblékače figurín ve výlohách a kadeřnice/malířky, Johna a Ethel May Nicholsonových. June Nicholson, o níž si Jack myslel, že je jeho starší sestra, byla začínající herečka.

Nicholsonovi bylo 26 let, když June v roce 1963 zemřela na rakovinu. O dekádu později magazín TIME udělal rozsáhlý výzkum Nicholsonovy rodiny, a přišli na šokující zjištění: June byla ve skutečnosti Jackova máma a John s Ethel May byli jeho prarodiče, tedy rodiče June.

 

#jacknicholsonyoung#famous#moviestar#bestactors

Príspevok, ktorý zdieľa @ __jacknich,

Jelikož June bylo 17, nebyla vdaná a nebyla si ani jistá, kdo je otcem dítěte, souhlasili její rodiče s tím, že vychovají Jacka jako jejich vlastní dítě a pravdu o jeho původu mu nikdy neprozradí.

Jeden z bývalých přátel June sice tvrdil, že otcem je právě on, ale Jack Nicholson se rozhodl, že si nepřeje vědět výsledky testu otcovství. Známý herec řekl, že celá situace sice byla řádně dramatická, ale stále nešlo o nic, co by mu mělo způsobit trauma.

Nicholson navštěvoval střední školu v Manasquan, kde byl třídním šaškem, sportovcem a vynikajícím studentem. Klidně mohl získat vysokoškolské stipendium, ale rozhodl se, že výška není pro něj to pravé. Jako 16letý se tedy potuloval po Jersey a přivydělával si na koňských dostizích a jako plavčík na pláži během léta.

V roce 1954 se Jack přestěhoval do Los Angeles, kde měla tehdy byt jeho „sestra“ June. Chvíli tam brigádničil v hračkářství, ale vedle toho si našel i stálou práci jako poslíček pro oddělení animace ve studiích MGM. Pracoval  například pro duo Hanna-Barbera, které stojí za vznikem seriálů Scooby-Doo či Flintstonovi.

Debut ve filmu

Jack Nicholson si svůj filmový debut odbyl v roce 1958 v nízkorozpočtovém snímku s názvem Cry Baby Killer, kde si zahrál teenagera, který je mylně přesvědčen, že někoho zavraždil.

Během 60. let se Nicholson začal objevovat převážně v nízkorozpočtových hororech. Po malé roli v černé komedii Little Shop of Horrors (1960) přišly větší role. Například ve filmech The Terror (1963), Back Door to Hell (1964), Ride in the Whirlwind (1965) a The Shooting (1966).

 

Jack Nicholson in "Five Easy Pieces"(1970)

Príspevok, ktorý zdieľa Film Blogger (@cinefathers_filmclub),

Přelom v herecké kariéře Jacka Nicholsona přišel s rolí alkoholického právníka George Hansona v roadmovie klasice Bezstarostná jízda (1969), kde si zahrál po boku Dennise Hoppera a Petera Fondy. Šlo o první Nicholsonovu nominaci na Oscara, kde se pokoušel vyhrát jako nejlepší herec ve vedlejší roli.

Později si v roce 1970 zahrál v neznámém dramatu Five Easy Pieces, z něhož se nakonec vyklubal hit. Nicholson opět získal nominaci na cenu Akademie, tentokrát jako nejlepší herec v hlavní roli. Jeho dalším hereckým počinem byla černá komedie The Last Detail (1973), přinášející mu další, již třetí nominaci na Oscara.

Spodní prádlo Marlona Branda a pacienti na psychiatrii

Nicholson předvedl jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů v neo-noir detektivce Chinatown (1974) od režiséra Romana Polanského. Zde ztvárnil soukromé očko jménem Jake Gittes, které má za úkol vystopovat vraha na spletité křižovatce životních osudů, a to vše v horkém létě v Kalifornii.

Nicholson si natočil a produkoval i pokračování (Two Jakes), to však nedopadlo zrovna nejlépe.

Role vynesla Jackovi jeho čtvrtou nominaci, ale bohužel, ta opět zůstala neproměněná.

Svou kletbu zlomil s Oscarem v ruce jako nejlepší herec v hlavní roli za svůj brilantní výkon ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975 od režiséra Miloše Formana.

Roli odmítli tehdejší ostřílení herci Hollywoodu, například Marlon Brando, Gene Hackman, Burt Reynolds, či James Caan.

U Marlona Branda ještě chvilku zůstaneme. Nicholson a Brando kromě účinkování ve westernu The Missouri Breaks (1976) sdíleli i dlouholeté kamarádství a byli sousedy na známé ulici Mullholland Drive v Hollywood Hills.

Brando se doma u Nicholsona často zastavoval, vzal si něco z ledničky a jako poznávací znamení nechal na zemi spodní prádlo. Po Brandově smrti v roce 2004 nechal Nicholson z úcty ke svému kamarádovi jeho chátrající dům zbourat.

Napjaté drama mapuje osud kriminálníka McMurphyho, kterého zavřou na psychiatrickou léčebnu a kde se vrchní sestra pokusí zlomit jeho rebelského ducha. Zajímavostí je, že někteří z členů hereckého štábu byli skuteční pacienti zavření na psychiatrii. Pokud jste tento počin neviděli, něco není v pořádku.

 

On the set of "One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975)

Príspevok, ktorý zdieľa good films make life better (@the_goodfilms),

V roce 1980 přichází legendární a pro Nicholsona pravděpodobně nepřekonatelně ztvárněná role správce hotelu Overlook v adpatáci románu Stephena Kinga, The Shining. Horor od perfekcionisty Stanleyho Kubricka bývá často hodnocen jako nejlepší horor všech dob, a to plným právem.

Málokdo však ví, že Jack měl s Kubrickem spolupracovat již v roce 1970. Režisér Mechanického pomeranče (1971) či Olověné vesty (1987) tehdy připravoval film o svém velkém vzoru a muži, který ho fascinoval, Napoleonu Bonaparte.

Do hlavní role plánoval obsadit právě Jacka Nicholsona, ale z celého nápadu nakonec sešlo, aby mohl vzniknout kultovní Mechanický pomeranč.

Jack má skvělý smysl pro humor, což dokazoval i při natáčení The Shining

 

Během 80. let se Nicholson přesunul z hladiny seriózních, ale o to dramatičtějších rolí, k převážně komičtějším a blockbusterovým projektům.

Přesto se čas od času objevil i ve vážnější roli: jako Eugene O'Neill ve filmu Reds (1981), kde za svůj výkon mohl získat dalšího Oscara jako nejlepší herec ve vedlejší roli. Ve stejné kategorii i reálně vyhrál o dva roky později za snímek Cena za něžnost (1983).

Ďábelský výraz v obličeji měl odjakživa, a tak ho před Billem Murrayem upřednostnili do role ďábla ve filmu Čarodějky z Eastwicku (1986). Původně měla jednou z jeho milenek být skutečná Nicholsonova přítelkyně, božská Anjelica Huston, tu však nahradila zpěvačka Cher.

Záporákem nebyl jen v Batmanovi, ale i když na křižovatce rozbil okno na autě golfovou holí

Dále se do dějin kinematografie zapsal jako v pořadí druhá verze Batmanovy nemesis, Jokera, v parádní komiksovce Batman (1989) od Tima Burtona. Za roli dokonce dostal 100 milionů dolarů, a tedy více, než samotný představitel Batmana, Michael Keaton.

Nicholson totiž učinil geniální tah. Za účinkování v komiksovce nechtěl původních 10, ale jen 6 milionů. Na oplátku si vyžádal dostat peníze z prodeje merchandisingu i ke všem následujícím filmům o Batmanovi. Za prodej reklamních předmětů tak herec inkasoval pěknou částku, a to nejen za film Batman, ale i za jeho pokračování, v nichž vůbec nehrál, a tedy Batman Returns (1992), Batman Forever (1995) a Batman & Robin (1997).

Kuriozitou byla situace z roku 2008, kdy fanoušek poprosil Jacka Nicholsona, aby mu dal svůj autogram. Na tom samozřejmě není nic zvláštního, tedy až na fakt, že fanoušek mu podal plakát, na kterém byl Heath Ledger jako nový Joker pro snímek Temný rytíř. Řádný průšvih, no ne?

Původně si měl Jokera zahrát dnes již zesnulý Robin Williams, šlo však jen o marketingový tah od Warner Bros., aby Nicholson roli přijal. Robin Williams po tomto incidentu odmítl hrát v jakémkoli dalším filmu od Warner Bros. Ti se mu museli omluvit.

Vrcholnou hereckou formu Nicholson potvrzuje i v letech 90. Zmínit můžeme počiny jako Pár správných chlapů (1992), Vlk (1994) nebo Tak dobře, jak se jen dá (1997), za který ho americká Akademie filmového umění a věd ocenila Oscarem již potřetí.

V 90. letech dochází i k nechvalně známému incidentu, který byl později adaptován i v komedii Kurz sebeovládání (2003) s Adamem Sandlerem. V roce 1994 jistý řidič předjel na křižovatce v Hollywoodu před Jacka Nicholsona.

Nicholson nával hněvu neudržel, a tak když na semaforu naskočila červená, vystoupil z auta a golfovou holí mu rozmlátil dveře a čelní sklo. Poškozenému musel vyplatit sumičku přibližně 500 tisíc dolarů.

V kariéře herce pokračoval i nadále po přelomu tisíciletí. Z úspěšných filmů stojí za zmínku například road movie About Schmidt (2002), Kurz sebeovládání (2003) či Lepší pozdě než nikdy (2003).

Vyniká však zejména mistrovská gangsterka Martina Scorseseho oceněna Oscarem za rok 2006, The Departed. Zmínit je třeba také skvělou komedii The Bucket List (2007), v níž si zahrál s Morganem Freemanem.

Výpadky paměti a život playboye

Jack Nicholson je nepochybně jedním z největších herců své generace. Ztvárnil kvantum rozličných postav, každou jinak, ale všechny stejně přesvědčivě. Pro fanoušky tak zůstává záhadou, jaký asi je skutečný Jack Nicholson mimo kamery, respektive ke které své postavě má nejblíže.

Ženatý byl pouze jednou, žil spíše bohémským životem. Herečku Sandru Knight si vzal v roce 1962 a manželství jim vydrželo jen šest let, ale mezitím stihli počít dceru Jennifer. Pak přišel 20letý románek s Anjelicou Huston, ale ten byl ukončen aférou Nicholsona s modelkou Rebeccou Broussard. S ní má Jack 2 děti.

Ještě předtím, než zavěsil hereckou kariéru na hřebík, si stihl zahrát v romantické komedii How Do You Know (2010). Bylo však více zdroji potvrzeno, že ve věku přes 70 let si přestává pamatovat většinu textů a postupně začíná zapomínat. Právě to mělo být důvodem hereckého důchodu.

Jak už ale víme, svůj slib porušil a tento rok si zahraje v remaku komedie z roku 2016, Toni Erdmann. Hereckou partnerku mu bude dělat oslňující Kristen Wiig.

Muž mnoha tváří, herecký velikán, „ďábel v lidské kůži“. Jack Nicholson dosáhl v Hollywoodu nemožné, je třeba mu proto sklonit obrovskou poklonu. Jsme mu nesmírně vděční, že na našich tvářích dokázal vykouzlit nejen úsměv, ale i smutek a zděšení.

Domů
Sdílet
Diskuse