Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2018 10:45
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Schody, které vás mohou zabít. Cesta do indické pevnosti dá zabrat i nejodvážnějším návštěvníkům

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zajímavější než samotná památku jsou právě nebezpečné schody.

Indie je pro nás pořádnou exotikou a zároveň i velkou neznámou. Země nabízí místa, o kterých běžní turisté stále netuší. Při detailnějším pohledu na mapu se dá zjistit, že obrovská rozloha státu poskytuje různorodost přírodních podmínek. Od tropických pláži až po vysokánské štíty hor.

Samozřejmě, typickým obrazem Indie jsou i přelidněná města. Jedním z nich je i Bombaj na pobřeží Indického oceánu. Žije v ní kolem 12 000 000 obyvatel, kteří mají na dosah ruky jednu vzácnou památku. Nachází se v kopcích jihovýchodně od zmíněné metropole.

Schody, které vás mohou zabít. Cesta do indické pevnosti dá zabrat i nejodvážnějším návštěvníkům
Zdroj: Google Earth

Pohoří Prabalgad ve státě Maháráštra ukrývá kromě klasické přírodní nabídky i těžko přístupnou pevnost. Celosvětově je známé jako Kalavantin Durg. Pokud bychom chtěli jméno počeštit, nejvhodněji vyzní Kalavantinina pevnost, protože je pojmenována podle královny Kalavantine.

Nejde o klasický zámek či hrad, jaké máme u nás doma, ale malé sídlo vybudované na vrcholu strmého kopce. O jeho historii není známo mnoho informací, vlastně jich je žalostně málo. Nejzajímavější je však fakt, že samotný vrchol pevnosti se nachází stovky metrů nad zemí. Konkrétně 701 metrů vysoko. Pokud se chcete dostat do útrob pozůstatků pevnosti, čeká vás strastiplná cesta.

Schody, které vás mohou zabít. Cesta do indické pevnosti dá zabrat i nejodvážnějším návštěvníkům
Zdroj: Screenshot z YouTube

Je třeba překonat velké množství schodů vedoucích vedle okrajů kopce. Pokud máte strach z výšek a přímý pohled dolů do „nicoty“ vás dostává do kómatu, určitě je dobré si cestu nahoru rozmyslet. Ještě náročnější je však cesta zpět, tedy dolů. V případě deštivého počasí se situace ještě zhoršuje. Kluzké schody lehce zvýší puls i největšímu hrdinovi. Ani jejich přílišná strmost nepřidává na pohodě. Vždy se však najdou odvážlivci a díky nim si můžeme z pohodlí domova prohlédnout videa z jejich návštěv. Některá z nich jsme pro vás dali dohromady a přiložili je níže.

Za vlhkého počasí jde skutečně o risk:

 80° sráz:

Trocha dronových záběrů:

Kdo by odtud nechtěl mít video?

Odvážili byste se, resp. šli byste na výstup/sestup?

Domů
Sdílet
Diskuse