Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2018 23:11
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Sahara se zvětšila o 10 procent a lidem mizí úrodná půda. Budoucnost přinese klimatické uprchlíky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rostoucí teploty a přelidnění si pomalu začíná vybírat svoji daň.

Čas neúprosně běží a s ním přicházejí i desítky změn. Zejména co se týká přírody. Nejnověji se o negativní zprávu postarala africká Sahara. Je všeobecné známo, že největší poušť světa se rozšiřuje. Zjistilo se, že za posledních 100 let zvětšila svou rozlohu o 10 % severně i jižně. Suché a teplé podmínky mají větší prostor a zároveň nastává i problém se zmenšováním sahelu. Nejen tamní oblast, ale i široké okolí ohrožuje dezertifikace. V kombinaci s globálním oteplováním a chudobou na černém kontinentu mohou v nejbližších dekádách nastat nemalé problémy. Zda se poušť dostane až ke břehům Středozemního moře nebo k hranici pralesů, je zatím stále sporné. 

Sahara se zvětšila o 10 procent a lidem mizí úrodná půda. Budoucnost přinese klimatické uprchlíky
Zdroj: www.zmescience.com

Zároveň jsou dvě pětiny všech lidí na Zemi ohroženy degradací půdy. Znečištění či nedostatek vláhy způsobuje, že mnoho polí ztrácí svou schopnost cokoliv vypěstovat a stávají se z nich zemědělsky nevyužitelné plochy. Podobné problémy se častokrát řeší způsobem, že rolníci si svá políčka vytvářejí na jiných místech, důsledkem čehož se kácejí lesy nebo mizí jiná, stejně vzácná území. Ročně se tak ztratí 12 000 000 hektarů půdy, což rozhodně není málo. Nejhorší jsou na tom, tradičně, oblasti jako Jižní Amerika, Afrika a Asie.

Důsledky by měly být samozřejmě velmi bolestivé. Nejčernější odhady hovoří až o čísle 700 000 000 lidí, kteří budou muset migrovat kvůli zmíněným problémům. Logicky do vyspělejších a rozvinutějších částí světa, což může přinést další sociální, etnické, ekonomické a jiné komplikace. Budoucí generace budou muset klimatickým podmínkám neúprosně čelit. Komplikace ze stejného soudku zažíváme i u nás doma. Zemědělci si mnohdy stěžují na letní sucha a horka devastující úrodu za úrodou.

Smutný, ale reálný pohled na mnohé oblasti Afriky či Asie. Obyvatelé na podobných půdách jen stěží něco dokáží vypěstovat a následně zužitkovat

Sahara se zvětšila o 10 procent a lidem mizí úrodná půda. Budoucnost přinese klimatické uprchlíky
Zdroj: commons.wikimedia.org

Na úplný závěr přikládáme ještě zajímavost. Už jen 25 % povrchu zemského nebylo pozměněno nebo zasaženo jakoukoli lidskou činností.

Domů
Sdílet
Diskuse