Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2018 10:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nový vědecký vynález může zachránit statisíce lidí. Malá krabička dokáže proměnit jakoukoliv vodu na pitnou

TECH
Uložit Uložené

Američtí vědci se mohou pochlubit velkým úspěchem.

I přesto, že v našich končinách si žijeme v poměrně dobré situaci, ne každý se má tak dobře jako my. Často si sice stěžujeme, jak je nám v naší zemi špatně, ale život lidí na jiných částech planety je mnohdy daleko náročnější. Právě vědecký pokrok je jedním ze způsobů, jak se nelehká životní situace mnoha lidí může změnit a výzkumníci z University of Texas se právě o jeden postarali.

Na svědomí totiž mají zbrusu nové zařízení, které dokáže vygenerovat čistou pitnou vodu z jakéhokoliv vodního zdroje, včetně Mrtvého moře. Zařízení je přitom malé, skladné a přenosné. Využívá polymerovo-gelový hybrid nazývaný hydrogel, který se stará o pročištění vody a udělá z ní pitnou.

Nový vědecký vynález může zachránit statisíce lidí. Malá krabička dokáže proměnit jakoukoliv vodu na pitnou
Zdroj: JJ Harrison

Právě Mrtvé moře, které je nejslanějším mořským zdrojem vody na planetě, bylo pro vědce obrovskou výzvou, jejich vynález však zvládl zkoušku ohněm bez nejmenších problémů. Sůl byla z vody oddělena a vytvořená tekutina splňovala všechny normy vytyčené Světovou zdravotnickou organizací i Americkou agenturou pro ochranu životního prostředí.


Dosud se sůl z vody dostávala pomalým odpařováním a kondenzací, ale američtí vědci přišli se zcela novým pohledem na věc, který je více než efektivní. V některých částech Austrálie, Afriky a Jižní Ameriky lidé stále trpí obrovským nedostatkem pitné vody, i když samotná tekutina se kolem nich nachází v obrovském množství. Je však slaná nebo jednoduše znečištěná.

Domů
Sdílet
Diskuse