Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2018 16:49
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Labutě z kodaňských kanálů si svá hnízda staví z odpadků. Domov z plastového odpadu jim ovšem může být osudným

ZAJÍMAVOSTI DÁNSKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Kodaňské labutě plastový materiál často zaměňují za organický materiál k výstavbě hnízda nebo potravě.

Sněhově bílá labuť hovící si ve svém hnízdě částečně postaveného z plastových lahví, igelitů, cigaretových nedopalků a dalších jen těžko rozložitelných odpadků. Takový obrázek se v těchto dnech může naskytnout obyvatelům hlavního města Dánska při procházce mezi zdejšími vodními kanály. Místní labutí obyvatelé se totiž podobně jako minulý rok pustili do stavění svých skromných příbytků ze všeho, co měli zrovna k dispozici. A žel bohu se jim do zobáku dostaly i věci, které do přírody vůbec nepatří. Nyní jim hrozí veliké nebezpečí.

Labutě z kodaňských kanálů si svá hnízda staví z odpadků. Domov z plastového odpadu jim ovšem může být osudným
Zdroj: Wikimedia Commons/Thue

Na problematiku upozorňuje server The Local. Popisuje situce z dánských vodních ploch v okolí známého mostu Dronning Louises Bro, který spojuje centrum metropole se čtvrtí Nørrebro, ale podobný nelibý trend vodního ptactva se objevuje i v jiných částech světa. Výjimkou nejsou ani české rybníky, kdy okraje některých z nich připomínají spíše skládku.

Labutě se zkrátka naučily využívat materiály, které ve svém prostředí jednoduše a snadno najdou. A vzhledem k tomu, že odpadků se v jejich blízkosti vyskytuje více než dost, začnou ho zaměňovat za přírodní materiál. Hnízdo se jim pak může stát doslova pastí, do které se zamotají a bez pomoci mohou zůstat uvězněny i na dlouhou dobu.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Kromě stavebního materiálu si ho ovšem mohou splést i s potravou. „Problematické jsou jsou zejména plastové věci, které se v jejich žaludcích nerozloží. Pokud je zvířata snědí, riskují, že se zabijí. Hrozí jim i nebezpečí, že se v hnízdě zamotají. A takový silný materiál je může také snadno zabít,“ cituje The Local prezidenta dánské společnosti pro ochranu přírody Maria Reumerta Gjerdinga.

Společnost pravidelně chystá akce spojené se sběrem odpadků z přírody. Učinila tak i letošní rok, kdy společně se 141 tisíci dětí po celé zemi týden usilovně pracovala na vyčištění řek, lesů a parků. Pro představu i v takové zemi jako je Dánsko, kde o nakládání s odpadem obyvatelé uvažují o něco racionálněji než ve zbylých částech světa, bylo loňský rok nasbíráno více než 155 tun odpadu.

Labutě z kodaňských kanálů si svá hnízda staví z odpadků. Domov z plastového odpadu jim ovšem může být osudným
Zdroj: pixabay.com

Problém s odpadem zasahujícím a proměňujícím přírodní prostředí nejen nás, ale i většiny ostatních živočichů, plní v poslední době stránky mnoha českých i zahraničních médií. Je více než zřejmé, že lidská bezohlednost a sobeckost se nám bude po následující generace mstít skrze zničené přírodní zdroje.

Situace se pomalu, ale jistě stává neúnosnou a jen těžko budeme hledat efektivní řešení, které by dokázalo nebezpečné nakládání s odpadem řešit. Přes snahu mnoha lidí chovat se ohleduplně a šetrně k našemu domovu, zdá se být všechno marné, alespoň dokud si neuvědomíme vážnost situace a nezačneme spolupracovat všichni. Kdo ovšem ví, zda se k takovému stavu společnost někdy dostane.

Domů
Sdílet
Diskuse