Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2018 15:23
Čas čtení 0:00
Sona O.

Chceš chránit naši Zemi, ale nevíš jak? 20 tipů pro redukování odpadu nebo omezení plýtvání tě naučí žít ohleduplněji

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I ty bys rád žil v čistějším prostředí? Chceš minimalizovat plýtvání, ale nevíš jak? My ti nabízíme 20 jednoduchých tipů, jak se i tvůj život může stát ekologičtějším.

Každý rok vyprodukuje lidstvo enormní množství odpadků. Podle statistiky je to až 2,12 miliardy tun každý rok. 99 % věcí, které koupíme, končí na smetišti do 6 měsíců. Na celém světě žije momentálně více než 7,5 miliardy lidí a každou vteřinu se narodí někdo nový. Žijeme v konzumní části západního světa, kam se řadí až 3,1 miliardy obyvatel naší planety. Patří sem hlavně rozvinuté země, z nichž nejhorší jsou v produkci odpadu USA, o polovinu méně vytvoří Japonci a Evropané jsou třetí.

Všichni jsme součástí globalizace, která ničí přírodu. Každou koupí plastové láhve, obalu na potraviny, igelitového sáčku, čisticího prostředku, drogerie či kusu oblečení přispíváš k znečišťování Země. Nejhorším průmyslem je ten chemický, protože vyrábí obrovské množství toxického odpadu.

Možná si teď kladeš otázku, zda se máš odstěhovat na opuštěný ostrov a jíst pouze bambusové výhonky. Řešení je ale mnohem blíž, než se ti může zdát. Absolutním základem všeho je nepodléhat trendu konzumního životního stylu a střízlivě přemýšlet nad věcmi, které kupuješ. Zvážit si, co opravdu potřebuješ a dokážeš efektivně využít, které produkty byly vyrobeny s ohledem na životní prostředí a které mu naopak nejvíce uškodily, hledat alternativní zdroje a výrobce.

1. Vlastní taška

Plastový odpad je jedním z nejhorších problémů současnosti. Předpokládá se, že v přírodě se igelitová taška rozkládá asi 500 let, ale přesně to nejsme schopni určit, protože na to ještě neexistují dostatečně dlouho. I přes takové obrovské číslo ti takovou tašku či sáček nabídnou téměř v každém obchodě. Pokud však chceš být zodpovědný a myslíš na naši přírodu, neváhej ho odmítnout. Všude si s sebou nos svou vlastní plátěnou tašku nebo košík.

Chceš chránit naši Zemi, ale nevíš jak? 20 tipů pro redukování odpadu nebo omezení plýtvání tě naučí žít ohleduplněji
Zdroj: Youtube
2. Nekupuj balenou vodu

Každou minutu vyhodíme až 1 milion plastových lahví. Najdeme v nich všechno od minerálky přes sirup až po levné pivo. V Česku nám však z kohoutků teče opravdu kvalitní pitná voda, kterou nemusíš kupovat. Pokud ti přijde obyčejná voda příliš fádní, vždy si ji můžeš dochutit ovocem, kapkou citrónu či kvalitním sirupem ve skleněné nádobě.

3. Nos si vlastní láhev, keepcup

Na různých akcích či festivalech se ti často stane, že ti nalijí drink do plastového kelímku. V takovém případě je zastav a vytas svou vlastní zbraň, keepcup nebo skleněnou láhev.

4. Nakupuj v bezobalových obchodech

„Existuje takzvaná ekologická mapa, funguje na českém blogu. Je to interaktivní mapa, dá se filtrovat podle města a produktu, který hledáte. Kdokoliv do ní může přispět a zadat název obchodu, kde se výrobky dají koupit bez obalu,“ nasměrovala nás na správnou cestu lídryně Zero Waste hnutí na Slovensku Petra Slezáková.

Chceš chránit naši Zemi, ale nevíš jak? 20 tipů pro redukování odpadu nebo omezení plýtvání tě naučí žít ohleduplněji
Zdroj: Soňa O.

5. Nos si vlastní nádoby

Pokud jdeš na oběd do restaurace a jídlo si necháš zabalit, většinou skončí v plastu. Proto si s sebou všude nos vlastní nádobku, do které si jídlo uložíš.

6. Používej skleněné brčko místo plastového

Můžeš ji umýt a znovu použít.

7. Kupuj jen potraviny, které opravdu využiješ

Potravinářský průmysl se řadí k nejhorším, co se týče plýtvání zdroji a produkování odpadu. Až třetina oxidu uhličitého, co vypouštíme do atmosféry, vzniká právě kvůli němu. Tento nebezpečný plyn se vylučuje hlavně při zpracování a chovu živočichů, přičemž nejvíce zatěžujícím pro přírodu je dobytek. Umělé vytváření pastvin také vede k úbytku lesních ploch a vážně narušuje přirozený ekosystém v prostředí.

Problémem však není jen živočišná strava. Velké farmy, které slouží k masové výrobě, zabírají obrovské množství půdy. Tu využívají k pěstování plodin. Nemluvě o tom, že mnoho zdravého a nezávadného ovoce či zeleniny končí na smetišti pouze proto, že nesplňuje estetické standardy obchodních řetězců.

To je důvod, proč je velmi důležité, aby ses ujistil, že nakupuješ kvalitní výrobky od lokálních farmářů, kteří neprodukují nic masově a využívají pouze tolik půdy a surovin, kolik jsou opravdu schopni prodat a zpracovat. Nezatěžují tak zbytečně planetu a ke zvířatům se většinou chovají humánněji než velkoobchodníci.

Základem naší stravy je častokrát právě maso, ale jíme ho většinou zbytečně příliš mnoho. Bílkoviny, které se v něm nacházejí, jsou pro naše zdraví nezbytné, ale skutečně ho nepotřebuješ v každém jídle, a dokonce ani každý den. Bezmasá strava je sice k prostředí mnohem šetrnější, ale není pro každého. Každý člověk sám cítí, co je pro něj prospěšné a měl by se tím řídit, proto se zamysli nad tím, kolik živočišné stravy sníš a kolik tvůj organismus opravdu potřebuje.

8. Kompostuj

Zbytky jídla nevyhazuj! Místo toho z nich zkus vytvořit kompost. Ten je nejen ekologický, ale i prospěšný. Petra se s námi podělila o pár jednoduchých tipů, jak kompostovat: „Jednou možností je komunitní kompostoviště, tedy dohodnete se s jednou sousedkou, že chcete kompostovat a požádáte majitele pozemku, to je většinou město, o prostor na kompost. Stačí, když vyplníte jednoduchý formulář, splníte požadavky, jako například že skládka bude chráněna před hlodavci, dohodnete se, kdo bude správce kompostu, a můžete začít.“

„Pokud nemůžete vytvořit komunitu, dá se to i doma pomocí vermikompostéru. V podstatě si chováte žížaly, které krmíte svým odpadem.“ 

„Existují i elektrické kompostéry, tam se částka pohybuje už i okolo 12 000 Kč, ale kompost vytvoří za 24 hodin. Na této alternativě se také dá dohodnout se sousedy. Stačí, že se například na jednom patře dohodnou, složí se na kompostér a využívají ho všechny byty, které přispěly,“ říká.

9. Nakupuj v sekáčích

Druhým nejvíce znečišťující průmysl je ten oděvní. Týká se hlavně masově dostupného, levného oblečení. To je většinou vyráběno v zemích třetího světa nebo v chudých regionech, kde jsou k práci často zneužívané i malé děti za minimální nebo žádný plat.

I blogerka a podnikatelka Dada se nám přiznala, že si znečišťování začala všímat právě v obchodech s oblečením: „Nejvíce jsem si začala uvědomovat plýtvání na módě. Lidé si na kvanta kupují levné oděvy, které vyrábějí v Indii či v Číně. Tam to dělají i 5leté děti, které nemají na výběr. Uvědomila jsem si, že toho nechci být součástí.“

Ruku v ruce s textilem jdou také různé barvy, zjasňovače, tiskárny. Většina chemických sloučenin, co používají k barvení, jsou vysoce toxické.

Místo nákupního centra raději zamiř do nejbližšího sekáče. V dnešní době v nich už nenajdeš jen pokrčené džíny po prababičce. Mnoho z nich se soustředí na stylové a značkové zboží, takže kromě toho, že přispěješ k záchraně přírody, seženeš i super kousek za přijatelnou cenu.

Chceš chránit naši Zemi, ale nevíš jak? 20 tipů pro redukování odpadu nebo omezení plýtvání tě naučí žít ohleduplněji
Zdroj: pexels.com

10. Oblečení si oprav

Pokud se ti někde vyskytne nežádoucí díra, jednoduše ji zašij. Chápeme, že to není jednoduché, ale popros mámu nebo babičku, ať tě uvedou do světa jehel a nití a možná zjistíš, že je to super zábava a relax.

11. Věci, které už nechceš, daruj nebo prodej

Omrzela tě sukně, kterou sis minulý měsíc koupila? Možná někomu jinému udělá radost. Místo toho, abys ji jen tak bez rozmyslu hodila do nejbližšího koše, zeptej se, zda by se hodila tvé kamarádce. Pokud odmítne, vždy můžeš své nechtěné kousky zanést na charitu, do second handů nebo prodat online. Totéž platí o všem od kosmetiky až po elektroniku. Pro tebe je možná iPhone 5 už starý model, ale někoho ním můžeš velmi potěšit.

12. Využívej bazary, sousedské burzy, bleší trhy

Ty nejoriginálnější věci s osobitým duchem a vlastním příběhem najdeš právě tam. Navíc kvůli nim nemusíš vůbec nikam chodit, seženeš je i na sociálních sítích. Existuje jich už tolik, že se asi ani nemůže stát, abys nenašel to, co hledáš.

Chceš chránit naši Zemi, ale nevíš jak? 20 tipů pro redukování odpadu nebo omezení plýtvání tě naučí žít ohleduplněji
Zdroj: pexels.com

13. Zbav se zbytečných letáků a reklamních produktů 

Každého potěší, když dostane něco zdarma, ale většina z těchto maličkostí skončí v odpadcích. Proto si dvakrát rozmysli, jestli ti nabízený marketingový produkt opravdu k něčemu poslouží, nebo ho při první příležitosti zahodíš do koše. 

14. Plastový zubní kartáček vyměň za bambusový

4,7 miliardy takových plastových kartáčků končí každoročně v oceánech. Přitom je tak snadné pořídit si místo nich jeden vyrobený z bambusu, který se v přírodě rozkládá mnohem snadněji.

15. Používej mýdlo

Petra Slezáková označila za jeden ze svých nejoblíbenějších Zero Waste produktů právě mýdlo. „K čemu mě opravdu dovedl až Zero Waste, je mýdlo. Obyčejné, přírodní mýdlo bez obalu. Z dětství si pamatuji, že jsme ho používali, ale jen k mytí sama sebe. Zjistila jsem, že se dá použít ke kopě jiných věcí. Mohu si s jím například umýt vlasy, dá se použít místo pěny na holení, dokonce může sloužit jako odličovač makeupu.“

16. Nekupuj zbytečně mnoho kosmetických výrobků

Ženy mají často pocit, že na každý centimetr svého těla potřebují jiný krém, mastičku, peeling. Přitom je to mýtus vytvořen reklamním průmyslem, aby nás nutil kupovat zbytečnosti. „Neodličuji se klasickými vatovými tampony, ale používám mořské hubky. Někteří si oblíbili i bavlněné hadříky, které se dokonce vyrábějí i u nás, ale pro mě to nebylo ono. K odlíčení pak používám kokosový nebo olivový olej,“ řekla nám Petra.

„Hygienu zvládám jen klasickým mýdlem. Vím, že ne každému to vyhovuje, hlavně co se týče péče o vlasy. Proto existují šampony – jsou to tuhé, nebalené šampony bez chemických přídavků, parabenů či umělých parfémů. Vyrábí je firma Ponio, která nabízí i přírodní deodoranty. Jako krémy na pleť či na tělo mi také stačí různé přírodní oleje, nikdy však nepoužívám palmový. V zimě, pokud mám sušší, pokožku, kupuje čisté bambucké máslo.“

17. Důležité věci si zapisuj do mobilu

Žijeme v 21. století, ne v době papírové. Zbytečně mnoho papírků i tak pouze zašantročíš nebo ztratíš a v konečném důsledku ti nijak neposlouží. Proto si raději vše zapisuj přímo do mobilu, tak máš jistotu, že tvé poznámky budou uchovány, a pokud se bojíš, že na něco zapomeneš, můžeš si nastavit upozornění.

18. Papírové kapesníky vyměň za látkové

Tak málo stačí k záchraně lesů, například to, že dojdeš k babičce na návštěvu a „ukradneš“ jí pár hadrových kapesníků.

19. Starý ručník proměň v hadříky

Jasně, zabalit se do drsné, nepříjemné látky po teplé sprše není asi nikomu moc příjemné. Nic však nemusíš vyhazovat. Stačí, pokud je rozstříháš a jednotlivé části pak použiješ k čištění domácnosti.

20. Najdi nevyužitým věcem jejich místo

Vše může být nějak užitečné, pokud zapneš mozkové závity a vynasnažíš se být trošku kreativní. Pokud se ti například přece jen nějak plast dostal do ruky, láhve z něj můžeš využít jako lampu, na kterou už jen nainstaluješ žárovku. Lze je ale použít i jako květináč či dokonce dekorace, více najdeš zde.

Chceš chránit naši Zemi, ale nevíš jak? 20 tipů pro redukování odpadu nebo omezení plýtvání tě naučí žít ohleduplněji
Zdroj: boredpanda

Žít stylem Zero Waste neznamená být nějakým hipíkem z lesa, ačkoli si to bohužel mnoho lidí myslí. Nemusíš se vzdát trendového ani značkového oblečení, makeupu ani oblíbeného parfému. Můžeš žít zcela běžný život, při kterém si zkrátka uvědomuješ, jaký vliv na životní prostředí mají tvé skutky a místo bezhlavého nakupování a plýtvání se nad svým materiálním světem na chvíli zamyslíš.

Netlačí na sebe zbytečně a nedělej věci, které jdou proti tvému přesvědčení. I dětské krůčky se počítají a pomáhají při chránění životního prostředí. Pokud se z těchto 20 tipů rozhodneš použít byť jen jediný, jsi na správné cestě.

Domů
Sdílet
Diskuse