Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2018 19:18
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Je pozdě, korálových útesů v mořích rapidně ubývá. Blednou a vymírají kvůli těžbě plynu

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Vláda by chtěla korálový útes zachránit, ale odborníci se bojí, že už bude pozdě.

Oceány a moře jsou v současnosti ohrožení. Avšak tam, kde mořské živočichy nejvíce ohrožují plasty a odpady vyhozené do širých vod, bojují i korálové útesy některých moří s rapidním úbytkem. Několikasetkilometrové korálové oblasti vymírají, blednou a postupně mizí.

Může za to průmysl, který produkuje přebytečné teplo, kvůli čemuž se pak korálové útesy vytrácí. Příkladem takového jevu je Velký bariérový útes, táhnoucí se podél australského pobřeží.  Kromě továren ekologové nejvíce dávají za vinu i těžbě plynu a uhlí, kterou vláda nijak neomezuje a naopak jí dává velký prostor. Chce např. otevřít nový důl v severní části Austrálie.


Vláda chce nyní investovat půl miliardy australských dolarů, tedy 8 miliard korun, na záchranu těchto útesů. Jde o největší investici podobného rázu. Chtějí zlepšit monitorování útesu, kvalitu vody a klást důraz na to, aby farmáři přestali používat tolik hnojiv. Nejde totiž „jen“ o ekologii, ale i ekonomii. Lokalita je turisticky velmi vyhledávaná. Ani tato forma záchrany by však nemusela pomoct. 

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Škody už podle odborníků prý totiž nejdou nijak zvrátit. „Zasahují příliš pozdě a příliš málo. Je to nevratný stav. Škody už jsou příliš rozsáhlé,“ řekl Terry Hughes, vedoucí výzkumného týmu na Univerzitě Jamese Cooka v Queenslandu. Na svém twitterovém účtu zveřejnil, jakých oblastí se tento problém týká. Je jich už mnoho.


Domů
Sdílet
Diskuse