Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2018 16:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Laurel, nebo Yanny? Konečně známe odpověď od muže, který nahrávku vytvořil před lety, aby lidem pomohl s výslovností

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jay Aubrey Jones se konfliktem dobře bavil.

Internet se před pár dny nezabýval jen královskou svatbou, ale statisíce lidí se zároveň snažily vyřešit zdánlivě zbytečný problém. Lidé objevili starou nahrávku starou zhruba deset let, která byla použita na webu Vocabulary.com. Jejím cílem bylo objasnit návštěvníkům stránky, jak zní konkrétní slovo, jenže nízká kvalita nahrávky způsobila, že lidé slyšeli hned dvě rozdílná slova.

Fenomén s názvem Laurel a Yanny rychle pohltil i osobnosti jako Ellen DeGeneres a na margo debaty se vyjádřil i americký Bílý dům. Na našem webu lidé hlasovali a jasným vítězem se stalo slovo Yanny, které prý slyší až 3600 uživatelů, zatímco Laurel dokázalo v nahrávce identifikovat jen 2100 lidí. Naštěstí po pár dnech dobré zábavy vyšel z tajnosti i původní autor nahrávky a všem objasnil, kde je ve skutečnosti pravda.


Herec a zpěvák Jay Aubrey Jones nahrál kontroverzní nahrávku už v roce 2007. Jay pracoval pro zmíněný web Vocabulary.com, kde nahrával několik slov a ani ve snu ho prý nenapadlo, že o deset let později se z jeho výslovnosti stane zvuková iluze. Aby bylo jasné, Jay před lety nahrál slovo „Laurel“, takže žádná „Yanny“ se ve zvukové stopě nacházet ani neměla.

Vysvětlení dvojího vnímání zvuku by mělo spočívat v poslechu výšek lidským uchem. Lidé vnímající vyšší tóny intenzivněji většinou slyší „Yanny“, zatímco lidé zaměření na níže tóny slyší „Laurel“. New York Times vyrobil perfektní pomůcku, pomocí níž můžeš slyšet obě slova, tak ji neváhej vyzkoušet.

Domů
Sdílet
Diskuse