Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2018 9:46
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Jednou z největších hrozeb pro lidstvo je nedostatek sladké vody, ukázal 12letý výzkum NASA

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

A my v Česku s ní splachujeme záchody.

NASA přišla s výzkumem týkajícím se pozorování sladkých vod po celé zeměkouli. Jak už jistě všichni tušíme, v budoucnu bude právě pitná voda jednou z nejdůležitějších komodit, a proto je třeba se o ni starat a zajímat už teď. A právě jejich výzkum ukázal následující. 14 let (2002–2016) sbírání dat z 34 vybraných lokalit potvrzuje, že vlhké oblasti se stávají vlhčími a suché zase stále suššími.

Horké regiony trpí nejen kvůli klimatickým změnám, ale také z důvodu lidské činnosti. Zemědělství, hornictví, zavlažování a další aktivity spojené s využitím půdy a vody způsobují, že se ztrácejí objemy podzemní vody a některé regiony jsou tak čím dál hůře obyvatelné. A nepomáhají ani pravidelné srážky, protože lidé s vodou hospodaří špatně.

Jde zejména o oblasti ve střední Asii, na přelidněném severu Indie, v Iráku a Sýrii (22 přehrad na řekách Eufrat a Tigris si jen pohoršilo):

Jednou z největších hrozeb pro lidstvo je nedostatek sladké vody, ukázal 12letý výzkum NASA
Zdroj: NASA

Obsáhlá studie zde.

Domů
Sdílet
Diskuse