Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2018 12:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Radioaktivní les u Černobylu začal hořet. Vítr rozfoukává dým do okolí, ale dle úřadů je zamoření v přijatelných mezích

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jen pár kilometrů od jaderné elektrárny Černobyl vypukl požár.

Méně než 10 kilometrů od opuštěné jaderné elektrárny Černobyl vypukl požár. Zatím není jasné, jak vůbec vznikl, ale mohlo jít i o žhářství. Prvotní informace hovořily o tom, že požár měl hořet na více místech současně, a tak bylo do akce povolaných více než 100 hasičů.

Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu, ale hašení ohně v zakázané zóně jen pár kilometrů od jaderné elektrárny, kde před 32 lety proběhl výbuch, vyžaduje velkou dávku opatrnosti. Požár měl vypuknout v oblasti plné vysušené trávy, a nakonec se rozrostl po rozloze 10 hektarů lesního porostu.


Místní úřady však oznámily, že hasiči mají požár ve svých rukou a nezaznamenali ani zvýšenou míru radiace, která by mohla ohrožovat lidské životy. Úroveň radiace následkem ohně vůbec nevzrostla, a tak zůstala pod přijatelnou hranicí, jenže vítr rozfoukává kouř i desítky kilometrů od epicentra. Požár ani nijak neovlivnil dění uvnitř sarkofágu, kde je ukryta havarovaná část jaderné elektrárny. Postaral se o to i rychlý zásah dvou hasičských letadel a helikoptéry.

Přestože vítr kouř rozfoukává, úřady uklidňovaly situaci, protože vítr nefoukal směrem na hlavní město Kyjev. Samotný požár přitom vypukl v takzvaném Červeném lese, který před lety dostal své pojmenování podle toho, že najednou po zamoření radioaktivními částicemi ztratil svou zelenou barvu a přeměnil se na oblast plnou načervenalých rostlin a stromů. Právě unikajících radioaktivních částic se odborníci obávali, ale vše nasvědčuje tomu, že požár zamoření nezvýšil.



Domů
Sdílet
Diskuse