Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2018 16:21
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Slunce, teplo, volno – vytáhni v létě paty ze staré matičky a navštiv nedaleká místa, která mají také co nabídnout.

Praha je bezesporu jednou z nejkrásnějších a nejromantičtějších evropských metropolí. Situovaná na břehu řeky Vltavy láká turisty na panoramatické výhledy, třpyt stovek zlatých věží, atmosféru středověkého města s dlážděnými uličkami rozprostírajícími se kolem prostorných náměstí.

Kouzlo staré Prahy

V Praze je vždycky co zkoumat. Co procházet a objevovat. Žádné místo zde není pokaždé stejné, a tak stále nabízí nové podněty a inspirace.

Kouzelné židovské město, tajemné Staroměstské náměstí, majestátní náměstí Václavské s dominující sochou samotného svatého Václava, patrona České země. Je toho tady tolik! Ale byla by škoda pro Prahu zapomínat na další krásy naší malé, leč důstojné zemičky. Sestavili jsme proto výběr 6 míst, kam se pohodlně dopravíš z Prahy za poměrně krátký čas. Jedná se o místa, z nichž dýchá historie, dob časů dávno minulých (a v některých případech je dobře, že dávno minulých) a která v sobě nesou také cenné dějinné poselství.

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města
Zdroj: Wikimedia Commons, Arkadiusz Zarzecki

Karlštejn

„Kdypak tetřevi honzlovci prohrají? Když tokají, ano ano, když tokají,“ trylkují ve známém muzikálu Noc na Karlštejně Miloš Kopecký s Valdemarem Matuškou. Uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras se nachází někdejší sídlo římského císaře a českého krále Karla IV., které bylo vybudováno kolem roku 1348 a které je dějištěm populárního českého filmového muzikálu o lásce.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Od Prahy není příliš vzdálen a výšlap k pevnosti nabízí nádherný výhled na četné věže a věžičky a kouzelné město. Nezapomeň navštívit Kapli sv. Kříže, kde byly uloženy královské klenoty. Hrad je obnoven do původní středověké podoby a uchvátí tě nádherně autentickou fasádou.

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města
Zdroj: Wikimedia Commons, Richard Mortel from Riyadh, Saudi Arabia

Terezín

Náhled na poněkud temnější stránku dějin nabízí bývalý pracovní tábor Terezín, který v období druhé světové války znamenal předstupeň do nacistických koncentračních táborů, nazývaných také táborů smrti.

V Terezíně to rozhodně nebyl žádný med, navzdory tomu se nejednalo o tábor vyhlazovací jako třeba v případě Osvětim-Březinka, ale o tábor pracovní, kde mnohdy rodiny ještě nebyly rozděleny zcela a mohly se vídat.

Nachází se zhruba hodinu jízdy od Prahy a mezi jeho zdmi nalezlo smrt kolem 38 000 obětí důsledkem nemocí a hladovění. Jedná se o bývalý vojenský tábor pocházející z 18. století, který sestává z Velké pevnosti zahrnující ghetto, a Malé pevnosti za řekou Ohří, která byla užívána k výslechům a mučení. Návštěvníci dnes mohou procházet celým komplexem.

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města
Zdroj: Wikimedia Commons, Kristina Suchomelová

Kutná Hora

Už zase trochu veseleji. Ve Středočeském kraji, nějakých 80 km od Prahy, se nachází místo zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ve středověku se zde těžilo stříbro, díky čemuž město Kutná Hora patřilo k těm nejvýznamnějším v Čechách.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Dnes zde žije přibližně 21 000 obyvatel, kteří si společně se zahraničními i českými turisty mohou vychutnávat autentickou atmosféru dávného města, kterou si svůj specifický ráz zachovalo až do dnešních dní. Za návštěvu rozhodně stojí katedrála svaté Barbory ze 14. století s klenutým stropem a ozdobnými freskami, Vlašský dvůr, kde se razily mince a samozřejmě hrad, kde se v rámci prohlídky dostaneš až do důlní šachty pocházející z 15. století.

Zřejmě největším lákadlem je ale slavná Kostnice Sedlec nacházející se pod kostelem Všech Svatých, kde je k viděni kolem 70 tisíc lidských kostí a bizarně děsivý lustr.

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města
Zdroj: Wikimedia Commons, Tmv23

Plzeňský pivovar

Měli jsme historii, teď k tomu trochu současné zábavy. Na skvělé pivo, tolik typické pro naši republiku, si rozhodně zajeď do Plzně, která se nachází jen nějakých 60 km od Prahy směrem na jihozápad. Historie plzeňského pivovaru dokazuje, jak vášnivě my Češi své pivo milujeme.

V roce 1883 byli prý občané Plzně natolik znechuceni kvalitou městského piva, že na protest před radnici vyvalili sudy. Pivovary odpověděly spojením, jímž vzniklo legendární pivo Plzeňský prazdroj. Objednej se na prohlídku pivovaru a zakonči ji v restauraci Spilka, kde se nadchneš pro pravého a nefalšovaného českého plzeňského tupláka.

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města
Zdroj: Wikimedia Commons, Svobodat

Křivoklát

V malebném údolí řeky Berounky se nachází Křivoklát, hrad jako vystřižený z pohádkové knížky. Byl postaven na vrcholu zalesněného kopce ve 13. století. Právě tato odlehlá poloha pomohla zachovat jeho gotické interiéry. Ty jsou plné maleb, umění a více než 50 000 svazků knih.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Hrad svého času sloužil jako vězení, pročež je znám temnější minulostí. Tu připomíná řezbářské umění v Královské kapli, které zobrazuje anděly nesoucí mučící nástroje.

Pražané (a nejen oni) pozor: 6 tipů na nejhezčí výlety poblíž hlavního města
Zdroj: Wikimedia Commons, Lukáš Kalista

Konopiště

Jižně od Prahy leží zámek Konopiště pocházející ze 17. století. Ten je dnes známý především díky tomu, že sloužil jako hlavní a poslední sídlo arcivévody Františka Ferdinanda, jehož zavraždění v Sarajevu spustilo První světovou válku. Hlavními rody, které jinak zámek obývaly, byly zejména Benešovci a Šternberkové.

Najdeš zde dnes snad největší sbírku trofejí zvířat v Evropě, která zahrnuje divočáky, dravce a stovky paroží. Nezapomeň navštívit ani nádherný zámecký park a nahlédni i do hradního příkopu, kde při troše štěstí zahlédneš kožich živého medvěda.

Domů
Sdílet
Diskuse