Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2018 17:00
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit

ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA ČESKO
Uložit Uložené

Vydej se na toulky republikou a poznej českou chloubu v podobě majestátních hradů.

Česká republika je zemí mnoha tváří. Jednou z nich jsou starobylé hrady. Ty podtrhují její osobitost, jsou významnou součástí našeho folklóru a také zvýrazňují typický ráz české krajiny. Jak Poláci milují naše kopce a kopečky. A když je na takovém vršku ještě postaven tajemný hrad, je to skutečně radost pohledět… My jsme z nich vybrali 7, které bys rozhodně měl letos v létě navštívit.

7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Harold

Bouzov

V srdci Moravy je uhnízděný tajemný Bouzov. Toto ohromující gotické dílo bylo postaveno na přelomu 13. a 14. století. Vystřídalo se zde mnoho pánů, mezi nimiž byli třeba páni z Vildenberka nebo Haugvicové z Biskupic.

V průběhu třicetileté války sloužil jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. Ke konci druhé světové války zde působilo komando vojáků SS, kteří v nedalekém Javoříčku zavraždili 38 mužů.

Dnes je hrad vyhledávaným objektem filmařů i široké veřejnosti. Jeho místnosti byly pečlivě restaurovány a dnes jsou otevřeny pro prohlídky. Pokud můžeme doporučit, radíme navštívit hrad ve večerních hodinách v rámci speciálních večerních prohlídek. Neobvyklé jsou tím, že do dobových převleků se přestrojuje nejen personál hradu, ale tato kouzelná kratochvíle je umožněna i hostům. Navíc v temné noci vypadají hradní zákoutí úplně jinak než za denního světla a ty tak můžeš dát plný průchod živé fantazii a vychutnat si skutečné dobrodružství!



7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Jan Sovka aka sovicka

Kokořín

Kokořín byl postaven kolem roku 1320 pražským purkrabím Hynkem Berkou z Dubé. Nachází se přibližně 10 km od města Mělník a podle jeho názvu se Kokořínskem nazývá celá chráněná krajinná oblast, v níž se nachází. V období husitských válek byl ošklivě poničen husitskými vojsky. Po ukončení válek často střídal majitele.

Od roku 1544 byl udržován jako pustý, což ještě podpořilo rozhodnutí císaře Ferdinanda, který jej po třicetileté válce nechal umístit na seznam prokletých hradů. To byly takové, které se nesměly udržovat, aby díky výhodné poloze neohrožovaly panovnickou moc. Stal se tak občasným příbytkem potulných umělců, rytířů a cestovatelů.

Rekonstrukce nakonec byla povolena až poměrně nedávno, ve 20. století. Dnes je Kokořín v soukromém vlastnictví a funguje jako jeden z hlavních českých turistických cílů. Tenhle prokletý (i když už vlastně ne) hrad rozhodně stojí za návštěvu.


7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Bjalek Michal

Trosky

Hrad Trosky sice je v troskách, to ale rozhodně není důvod, proč by sis jeho návštěvu měl nechat ujít. Ba naopak!

Trosky jsou kouzelné, romantické a umístěné uprostřed malebné krajiny Českého ráje, jehož jsou symbolem. Stojí na dvou samostatných čedičových vulkanických vrších, což hrad vzhledově rozděluje a vytváří jeho charakteristickou podobu.

Spodní ze dvou struktur se nazývá Babou nebo starou ženou, ta vyšší je Panna. Opuštěný hrad představuje úžasný objekt zájmu pro nadšence do fotografií a architektury. K místním podzemním tunelům a sklepením se váží tajemné pověsti. Podle jedné z nich se zde dokonce nachází brána do samého pekla…



7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Paveln4

Pernštejn

Majestátní kamenná stavba posazená přímo na nepoddajné skále. Tak je Pernštejn vnímám již od 13. století, tedy od svého zrodu. Je vyveden v impozantním goticko-renesančním stylu. Možná ještě působivější než jeho majestátní architektura je ale skutečnost, že nebyl nikdy dobyt. Jeho pozice totiž byla pečlivě vybírána s ohledem na obranu a ukazuje se, že se jednalo o správné rozhodnutí.

Nedávná rekonstrukce hradu odhalila pod vrstvou omítky obrazy a nápisy pocházející z 16. století. Tyto umělecké skvosty zůstaly zachovány a ty se s nimi při exkurzi hradu můžeš dnes seznámit.



7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Chmee2

Zvíkov

U soutoku řek Otavy a Vltavy, nad vodní nádrží Orlík, leží Zvíkovský hrad. Již na konci starší doby bronzové zde stávalo hradiště, jehož zbytky se v hrad jako takový rozrostly až ve 13. století. Založil jej pravděpodobně král Přemysl Otakar I. Po Přemyslovcích náležel Rožmberkům, od nichž jej vykoupil Karel IV a k nimž do zástavy se opět vrátil v období husitských válek. Jeho zatím posledními pány byli Schwarzenbergové.

Vyniká nádhernou hranolovou obytnou věží a krásným venkovním dvorem. Mnoho zdí je vyzdobeno nástěnnými malbami, z nichž nejslavnější najdeš v jedinečné kapli sv. Václava.



7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Harold

Křivoklát

Výstavba přemyslovského Křivoklátu nacházejícího se ve Středočeském kraji, jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších hradů v Česku, byla zahájena kolem roku 1230. V tomto hradu, který se může pochlubit řadou pozoruhodných architektonických prvků, žilo mnoho českých králů.

Pokud se sem vydáš, rozhodně si nesmíš nechat ujít neuvěřitelnou hvězdicovou klenbu královské síně, ohromující výhled z vrcholu Velké věže a knihovnu, v níž najdeš více než 52 000 různých knih.



7 nejkrásnějších českých hradů, které bys měl navštívit
Zdroj: Wikimedia Commons, Zdeněk Fiedler

Kost

V severních Čechách, v chráněné krajinné oblasti Český ráj, přibližně 18 km od Jičína, se nachází hrad Kost, který (na rozdíl od většiny ostatních hradů) pochází z 15. století. Od většiny našich hradů se liší i další věcí – není postaven na kopci, ale v údolí na pískovcovém ostrohu, jako třeba hrad Okoř u Prahy.

Do dnešních dob je poměrně dobře zachovaný. Vlastní jej český hraběcí rod Kinských. Pojmenování Kost má značit nedobytnost a tvrdost hradu (byl tvrdý a nezlomný jako kost) – nebylo možné si jej podmanit.

Prohlídky hradu nabízí 6 okruhů, zahrnují zrekonstruované místnosti a také temnou a děsivou mučírnu, která byla ve středověku hojně využívána.

Domů
Sdílet
Diskuse